Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BASCOM Atmega16 odczyt stanu portów

mnovaq 07 Kwi 2005 22:04 1415 6
  • #1 07 Kwi 2005 22:04
    mnovaq
    Poziom 10  

    Witam
    Używam Bascom i Atmega16.
    Mam banalny problem. Pisząc program

    Config Portb.0 = Input
    Config Portb.1 = Input
    Config Portb.2 = Output
    Config Portb.3 = Output
    do
    if portb.0=1 then portb.2=0
    if portb.0=0 then portb.2=1

    if portb.0=1 then portb.2=1
    if portb.0=0 then portb.2=0
    loop
    END
    DLaczego nie obsługuje mi portów wejścia - to znaczy niezależnie od stanów portb.0 i portb.1 wyjście b.2ib.3 nie zmienia sie ?? (Dodam ze port b.2 i b.3 dzialaja dobrze sprawdzalem na petli for i ich stan sie zmienia w dobry sposób)
    Dzięki:)

  • #2 07 Kwi 2005 22:12
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    PORTB nie jest wejsciem , tylko wyjsciem. Jako wejście służy PINB

    Code:
    Config PORTB.0 = Input
    
    Config PORTB.1 = Input
    Config PORTB.2 = Output
    Config PORTB.3 = Output
    Do
    If PINB.0=1 Then PORTB.2=0
    If PINB.0=0 Then PORTB.2=1

    If PINB.0=1 Then PORTB.2=1
    If PINB.0=0 Then PORTB.2=0
    Loop
    End

    Light-I

  • #3 07 Kwi 2005 23:21
    mnovaq
    Poziom 10  

    Jeszcze jedno - Dlaczego program ten nie obsluguje mi LCD?
    KOD:

    Config Lcdmode = Port
    Config Lcd = 16 * 2
    Config Lcdbus = 4
    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.3 , Db5 = Portb.4 , Db6 = Portd.5 , Db7 = Portd.6 , E = Portd.3 , Rs = Portd.0
    cls
    Cursor Off
    Lcd "StAVeR-24-M32 "
    Lowerline
    Lcd "www.lawicel.com"
    end
    Wyświetlacz jest martwy - tzn pustka - ale jest sprawny.
    Dzięki

  • #4 07 Kwi 2005 23:29
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ech... A dokumentację to można czasem poczytać... ;) Do bascoma jest też Help i to po polsku. PORTB i PINB to rejestry dotyczące portu B. Rejestr PINB jest do odczytywania stanu portu, a rejestr PORTB jest do ustawiania stanu portu... Paniatno ? ;)
    Pozdr. Light-I

  • #5 07 Kwi 2005 23:39
    K_o_n_r_a_d
    Poziom 23  

    Wyświetlacz LCD możesz podłączyć do dowolnych portów tylko w programie umieść:

    Code:
    Config Lcd = 16 * 2
    
    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.3 , Db5 = Portc.4 , Db6 = Portc.5 , Db7 = Portc.6 , E = Portc.2 , Rs = Portd.6

    Pozdrawiam, Konrad

  • #6 07 Kwi 2005 23:51
    mnovaq
    Poziom 10  

    Poniato
    Dzięki - jestem poczatkującym

  • #7 07 Kwi 2005 23:56
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    To zacznij od poznania co procesor ma w sobie (dokumentacja, rózne strony www,, np. tutaj), bez tego to tylko będziesz potrafił przepisywać programy innych..
    Light-I

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME