logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować działający programator do układów PAL i GAL?

fox525 08 Kwi 2005 00:46 7809 23
  • #1 1385500
    fox525
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!
    Moze mnie ktos laskawy i obeznany w temacie poratowac w sprawie jakiegos programatorka do odczytu i zapisu w/w ukladow?
    Mam tzw. otwarte GAL-e, znalazlem na necie schemacik takowego (ponoc) urzadzenia, ale niestety nie dziala :(
    Programator zlozylem dobrze - sprawdzalem juz sam nie wiem ile razy ale najwidoczniej to jakas lipa a nie programator do tego typu ukladow.
    Jezeli ktos bawil sie juz z tymi scalakami i ma moze jakis schemat takowego programatorka (albo moze jakies sprawdzone linki) bede wdzieczny za info...
    Dziekuje i pozdrawiam - tęgie głowy :)
    CU :roll:
  • #2 1385891
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Programator dostepny w sieci, ktory dziala to GALBLAST. Ale on obsluguje tylko gale produkcji Lattice! Osobiscie mam ten programator zrobiony w wersji jaka byla opisana kiedys w Nowym Elektroniku

pozdr
    Jacek
  • #3 1386224
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    potwierdzam - Galblast działa (przynajmniej dla układów 16V8).
    Alternatywą może być zastosowanie układów GAL z programowaniem ISP - programatory są proste w budowie i dostępne na polskim rynku za niewielkie pieniądze.
  • #4 1386314
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    h-doc napisał:
    Alternatywą może być zastosowanie układów GAL z programowaniem ISP - programatory są proste w budowie i dostępne na polskim rynku za niewielkie pieniądze.
    Ale kostka ispGAL kosztuje ponad 20zł sztuka.
    ->fox525 Napisz dokładnie po Ci ten programator.
  • #5 1386383
    fox525
    Poziom 13  
    dziekuje Wam za pomoc...
    @elektryk - tak jak wspomnialem mam jednego "otwartego" GAL-a.
    Akuratnie nie mam go przy sobie, ale to jest albo 20V albo 22V - i potrzebuje go zczytac zeby zaprogramowac nowego. Programator ktory kiedys zlozylem byl podobny do tego ktorego nazwe koledzy wczesniej podali (GalBlast) ale niestety kiedy odczytuje GAL-a za kazdym razem mam inny wynik odczytu (czyli lipa). Jezeli ktos z Was ma moze opracowanie z plytka ktora na pewno dziala to bardzo chetnie skorzystalbym z pomocy. Plytke szybko moge sobie zrobic nowa, wiec takowy programator moge szybko zlozyc - wiec jezeli ktos ma plytke w Protelu badz innym formacie to bardzo prosze :)
    Acha i mam jeszcze uklady PAL. Z tego co czytam nie jest to to samo (choc spelnia podobne funkcje). Bo jedna kosc ktora u mnie pracuje to wlasnie PAL i rowniez dziala. Ale z tego co sie doszukalem programuje sie to jakos inaczej...
    Jeszcze raz dzieki za zainrteresowanie i z gory przepraszam za zapewne wiele gaf ktore tutaj pewnie zapodalem :) Ale to dosyc swiezy temat jak dla mnie i jeszcze troszku edukacji przede mna :)
    Pozdrawiam...

PS: Acha! Bo wczesniej zapomnialem - jezeli macie moze jakies lekturki dotyczace tych ukladow (niestety najlepiej po polsku - bo z angielskim i to technicznym ciezko sobie radze) to bardzo prosze o ewentualne linki... THX
  • #6 1386797
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Heh, no to ja też się podłączę, do GAL to jest tego pełno np. tutaj, a do PAL niczego konkretnego się nie doszukałem... A mam od groma złomu z PAL/PALCE na pokładzie i przydałoby się zrobic z tego użytek...
    Google pokazały mi jeszcze jedną stronę, zabieram się do lektury... ;)
    Pozdrawiam, Light-I
  • #7 1387457
    McRancor
    Ocena: 124
    PAL można programować tylko raz, a GAL da się skasować, więc PAL(CE) używki to złom :)

Tak wielkim skrócie.
  • #8 1387698
    LordBlick
    Heh, już nawet to wygrzebałem, że to są OTP PLD. Ale np. AMD PALCE20V8 jest :
    Cytat:
    EE CMOS 24-Pin Universal Programmable Array Logic
    Electrically erasable CMOS technology provides reconfigurable logic and full testability

więc jaki z niego złom ? Coś mi nie gra...
    Light-I
  • #9 1388065
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Fox, jeżeli programator czyta Ci za każdym razem inną zawartość to nie świadczy o jego błędnym działaniu. Po prostu GAL jest zabezpieczony przed odczytem.
  • #10 1388275
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    PiRoman2 napisał:
    Po prostu GAL jest zabezpieczony przed odczytem.
    Zabezpieczony przed odczytem GAL też zwraca jakieś "stabilne" dane, te co ja testowałe, to miały "jednolitą" zawartość (nie pamiętam czy jedynki czy zera).
  • #11 1388289
    McRancor
    Ocena: 124
    Light_I napisał:
    Heh, już nawet to wygrzebałem, że to są OTP PLD. Ale np. AMD PALCE20V8 jest :
    Cytat:
    EE CMOS 24-Pin Universal Programmable Array Logic
    Electrically erasable CMOS technology provides reconfigurable logic and full testability

więc jaki z niego złom ? Coś mi nie gra...
    Light-I

Kurde, masz rację! Jak byk jest niżej w tej samej nocie napisane, że można je wiele razy maglować. Dziwne, ciekawe czy to tylko konstrukcje AMD?
  • #12 1390784
    sanatarium
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Witam. Jako prace dyplomową mam programator GAL 319k z Nowego Elektronika, moja wiedza na temat programowania jest błacha, więc chciałbym się dowiedzieć co to jest PES i co mam wpisac jako PES dla GALi 22V10, 20V8B i 16V8B. Z góry dziękuję. Mój numer gg 3423718.
  • #13 1394557
    fox525
    Poziom 13  
    z zabezoieczonymi GAL-ami jest chyba wlasnie tak jak mowi kolega @elektryk... tzn. jak probowalem zczytac zabezpieczonego GAL-a to wynik zawszy byl ten sam (FFFFFFFF...). A ten ktory chce zczytac obecnie na 100% jest niezablokowany, tylko problem tkwi jak sadze w moim programatorze.
    Z tego co widze toi moj programator jest bardzo podobny do tego ktory jest w linku ze stronki, ktora zaproponowal szanowny kolega @Light_I - u mnie nie ma tego dlawika i scalaka po prawej stronie przy wejsciu zasilania... I moze tu jest "pies pogrzebany" ;) Jezeli ktos ma plytke do tego projektu to prosze o podeslanie - stronka kolegi @Light_I dziala ale juz linki z niej do "strony Autora" na ktorej ma byc cala dokumentacja tego projektu juz u mnie nie wchodza...
    fox525(_at_)wp.pl
    ... wielkie dzieki po raz kolejny za pomoc i Wasze zainteresowanie...
  • #14 1396547
    Mikippp
    Ocena: 30
    Jeśli wynik odczytu GALa daje błędy przy weryfikacji to najbardziej prawdopodobną przyczyną jest niewłaściwe napięcie "analogowe" podane na 2 wyprowadzenie układu (niewłaściwa wartość tego napięcia, lub słaba filtracja/stabilizacja...)
    Proszę podać dokładnie jaki to układ...
    Ale najlepiej będzie chyba w takim wypadku oddać do zaprogramowania tego GALa komuś kto dysponuje profesjonalnym programatorem..., gdyż podobnie jak przy programowaniu przy odczycie do GALa jest podłączane dosyć wysokie napięcie (na 2 wyprowadzeniu napięcie rzędu 12V/odczyt, 14V programowanie) i ryzyko jego uszkodzenia podczas takich "operacji" jest bardzo wysokie...

Mikippp
  • #15 1397047
    fox525
    Poziom 13  
    @Mikippp - widze ze kolega juz zeby zjadl :) na ukladach z serii PAL/GAL... To moze masz jakies testy na programator. Chodzi mi i to czy da sie sprawdzic jakos ten ktory mam, np. poprzez zmierzenie wlasnie napiec na jakis wyprowadzeniach czy sa poprawne, czy cos w tym stylu? Bo mimo wszystko chcialbym doprowadzic ten zlozony przeze mnie programator do stanu uzywalnosci... Swego czasu skladalem Willema i udalo mi sie dojsc z nim do ladu i programuje mi wszystko co potrzebowalem, wiec z tym tez chcialbym sie uporac. Jezeli akurat zniszcze uklad czy dwa (choc mam nadzieje ze tak sie nie stanie) ale prorgamator uruchomie to i tak bedzie spory sukces. Wiec jezeli moglbys mi podpowiedziec co mam ewentualnie posprawdzac w programatorze zeby choc po czesci moc stwierdzic co moze byc uwalone, to prosze o wskazowki :)
    Dzieki za pomoc i pozdrawiam...
    ;)
  • #16 1397083
    Mikippp
    Proszę podać dokładnie typ układu jaki ma być odczytywany/programowany...
    a ja wtedy mogę podać jakie powinny być napięcia i czasy...

Dodano po 51 [minuty]:

sanatarium napisał:
    ... chciałbym się dowiedzieć co to jest PES i co mam wpisac jako PES ...

PES - Programmers Electronic Signature
    Są to informacje zapisane w układzie, a potrzebne przy programowanu...
    Jest tam zapisane jaki jest typ układu, jakiego producenta, jakie jest napięcie zasilania, jakie napięcie programujące...itd...
    W necie sporo jest informacji na ten temat.... dla przykładu...
    http://www.geocities.com/ResearchTriangle/Forum/8070/algo.htm
    http://www.geocities.com/ResearchTriangle/Forum/8070/software.htm

Mikippp
  • #17 1402924
    fox525
    Poziom 13  
    @Mikippp - wiec mam 2 uklady do odczytu i zaprogramowania:
    1. GAL 22V10D 15LP
    2. PALCE 20V8H-25PC/4

dzieki i pozdrawiam...
  • #18 1408559
    fox525
    Poziom 13  
    Jeszcze raz pisze prosbe do kolegi @Mikippp - jesli mozesz to podaj mi te parametry do programowania i odczytu:

1. GAL 22V10D 15LP
    2. PALCE 20V8H-25PC/4

dzieki i pozdrawiam...
  • #19 1408881
    LordBlick
    PALCE są konfigurowane jak EEPROM i nie natknąłem się w sieci na opis algrytmu (co więcej jest to pilnie strzeżona tajemnica Lattice, który wykupił całą sprawę od AMD i wycofał produkcję), są to układy o innej technologi niż GAL (konfiguracja w technologi Flash, opracowanie natywne Lattice). A mam tych PALC-uszków kilka... ;)
    -------------------
    Tutaj jest opis sytuacji AMD - Lattice :
    http://www.latticesemi.com/lit/docs/pcns/010a_01.pdf
    Jeżeli źle zrozumiałem treść tego dokumentu, proszę mnie skorygować... ;)
    Pozdrawiam, Light'I
  • #20 1408981
    Mikippp
    GAL 22V10D 15LP
    Napięcie na 2 wyprowadzeniu układu podczas odczytu 12V
    Napięcie na 2 wyprowadzeniu układu podczas programowania 14.5V

PALCE 20V8H-25PC/4
    PEEL18CV8
    Te układy do programowania wymagają innego (bardziej skomplikowanego) Hardware i innych algorytmów...
  • #21 1409090
    fox525
    Poziom 13  
    wielkie dzieki @Mikippp :)
    mam nadzieje ze to pomoze i w koncu zacznie sie cos dziac w moim programowaniu...

Jeszcze raz THX

PS: poinformuje o ewentualnych sukcesach :)
  • #22 1409203
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Mikippp napisał:

PALCE 20V8H-25PC/4
    PEEL18CV8
    Te układy do programowania wymagają innego (bardziej skomplikowanego) Hardware i innych algorytmów...

Mam też kilka takich układów i chętnie bym się dowiedział, czy można taki hardware zrobić/tanio kupić?
  • #23 3030270
    251mz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    własnie jak z tym hardwarem , tez jestem ciekaw:)
  • #24 5812772
    piusik
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    W Nowym Elektroniku jest programatorek GALi i działa :-)
    ALE! jeśli zobaczysz jak podłączyć kabelki portu LPT.
    NIESTETY odwrotnie (na wprost nie działa) trzeba sobie zlutować...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy i działania programatorów do układów PAL i GAL, ze szczególnym uwzględnieniem problemów z odczytem i zapisem tych układów. Użytkownik poszukuje sprawdzonego schematu programatora, gdyż samodzielnie złożony programator (podobny do GALBLAST) nie działa poprawnie – odczyty są niestabilne. Wskazano, że GALBLAST jest popularnym programatorem obsługującym układy GAL produkcji Lattice, szczególnie modele 16V8, 20V8 i 22V10. Podkreślono, że układy GAL mogą być zabezpieczone przed odczytem, co powoduje niestabilne lub jednolite wyniki odczytu. PAL natomiast to układy OTP (One-Time Programmable), które można programować tylko raz i mają inną technologię niż GAL, co utrudnia ich ponowne programowanie. PALCE (PAL CMOS) są programowane technologią Flash i są chronione tajemnicą producenta (Lattice), co komplikuje budowę programatora. Zalecane jest stosowanie odpowiednich napięć programujących (np. 12V podczas odczytu i 14,5V podczas programowania dla GAL 22V10D) oraz stabilnej filtracji napięć. Wskazano, że niektóre programatory dostępne w literaturze (np. z "Nowego Elektronika") działają, ale wymagają poprawnego podłączenia i konfiguracji, zwłaszcza interfejsu LPT. Użytkownik otrzymał też informacje o znaczeniu PES (Programmers Electronic Signature) jako danych identyfikujących układ podczas programowania. Wskazano, że programatory do PALCE wymagają innego, bardziej skomplikowanego sprzętu i algorytmów niż do GAL. Wskazano również ryzyko uszkodzenia układów przy nieprawidłowym napięciu programującym. Podsumowując, budowa działającego programatora do GAL jest możliwa przy zastosowaniu znanych schematów (np. GALBLAST) i odpowiednich napięć, natomiast programowanie PAL i PALCE jest znacznie trudniejsze ze względu na ich technologię i zabezpieczenia producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA