logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zbudować wiatromierz z diodami LED i dynamem 5V?

maksek13 27 Mar 2014 16:14 2562 3
ADVERTISEMENT
  • #1 13449141
    maksek13
    Level 9  
    Witam forumowiczów!
    To mój pierwszy temat więc z góry przepraszam jeżeli coś źle zrobiłem :D
    Jestem początkującym majsterkowiczem. Chciałbym zrobić miernik wiatru, który pokazywałby siłę wiatru na kilku diodach w kolejności
    zielona dioda(brak wiatru)-> żółta(lekki wiatr) -> czerwona(duży wiatr)
    Prosiłbym o schemat i porady. Całość działałaby na podstawie małego dynamo/silniczka 5v do którego dolutowane były by śmigła z puszek. Generując prąd pokazywałby jaki jest wiatr. A ewentualnym dodatkowym źródłem energii może być mały panel słoneczny np. z lampki solarnej.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 13449163
    olekt2002
    Level 31  
    Help: 147
    Rate: 500
    Poszukaj w Sieci (na Elektrodzie istnieją podobne tematy) układ woltomierza na diodach LED, jest mnóstwo schematów. Zamiast śmigła z blachy zbuduj wiatraczek z połówek piłeczki pingpongowej.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 13449361
    bruns
    Level 30  
    Help: 101
    Rate: 302
    To zbuduj na podstawie dynama i woltomierza wskazówkowego prądu przemiennego . Skalę przerysujesz z woltów na m/s i jest git .Przy braku wiatru to dioda nie będzie świeciła .
  • #4 13449727
    Rzuuf
    Level 43  
    Help: 1354
    Rate: 1697
    Wiatraczek: z 4 połówek piłeczek do ping-ponga.
    Pomiar: za kilkanascie zł kupisz licznik do roweru, na którym można ustawić współczynnik przeliczający z ilości impulsów na prędkość.
    Skalowanie: ręka z wiatromierzem na zewnatrz okna samochodu i porównujesz wskazania.
    Dodatkowo: możesz zmierzyć dzienną "drogę" wiatru - to Ci da pojęcie o "zasobach wiatru" w Twojej lokalizacji.
ADVERTISEMENT