logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GoPro Hero 3 Black Edition czy lustrzanka? Wybór do podróży i nagrywania

AnX14 03 Kwi 2014 21:25 12453 6
REKLAMA
  • #1 13472904
    AnX14
    Poziom 10  
    Witam , co prawda powstały podobne tematy (dosłownie jeden) ale nie padła na nim odpowiedz ;) . Przeglądałem juz wiele stron, filmików, opinii, recenzji, lecz nadal nie wiem jednak co było by dla mnie najlepsze. U gopro i w innych tego typu kamerkach imponuje mi jego mobilność, możliwość brania go na jakiekolwiek wyjazdy, chociażby też podczas podróży samolotem -wiadomo każdy 'gram' sie liczy ;) . Ale z drugiej strony przynajmiej według mnie aparat/kamera powinna posiadać wyświetlacz niestety z gopro hero 3 black edition to wydatek minimum 1800 zł , gdy by dołożyć pare stówek miało by sie juz ciężką ale naprawde solidnej klasy amatorską lustrzankę z obrazem bez porównania lepszym bo szczerze mówiąc nagrywanie podczas sportów ekstremalnych nie jest głownym celem. Patrząc natomiast po niektórych filmikach naprawde da sie osiągnąć dużo z gopro (niekoniecznie tylko z jazdy na snowboardzie ;) ) :

Jak widać da sie naprawdę ciekawie to zmontować.

I tu pytanie czy może ktoś posiada gopro black edition a może inną kamerkę tego typu ( z tego co widziałem z filmików jednak nie mają aż takiego obrazu jak gopro ) i pomógł by mi w decyzji, a może jednak lepiej dołóżyć troche i kupić lustrzankę ? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13473066
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Witam
    Nie mam GoPro, mam za to Redleaf RD32vII. Cena <500zł, wg mnie jakość obrazu praktycznie taka sama. Obraz naturalnie różni się od Gopro(kolory, różna reakcja na światło...), ale trudno jednoznacznie stwierdzić czy na plus czy minus. Oczywiście kamera ma mniej opcji (brakuje mi trybo timelapse i slowmo), ale jest też zdecydowanie tańsza. Nie ma też tak rozbudowanego zaplecza jeśli chodzi o akcesoria (jakieś wyświetlacze i moduły WiFi)... To tyle jeśli chodzi o alternatywę dla Gopro. Jeśli chodzi o sam sens zakupu takiej kamery... Nie można w żadnym stopniu porównywać Gopro i lustrzanki. To dwa różnego typu i przeznaczenia sprzęty. Jeśli zastanawiasz się między nimi to znaczy że nie wiesz czego potrzebujesz. Gopro to typowa kamera sportowa i do tego jest stworzona. Nie nadaje się do regularnego kręcenia filmów i robienia zdjęć. Odwrotnie z lustrzanką. Po obeznaniu z nią robi się super zdjęcia (gorzej z filmami), ale na pewno nie da rady z niej korzystać tak jak z Gopro, w ruchu. Najpierw określ się do czego Ci to potrzebne. Jeśli do obydwu spraw - kup oba urządzenia (ewentualnie tańsze odpowiedniki). Nie da się obskoczyć wszystkiego jednym z nich...
  • REKLAMA
  • #3 13473080
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    kuuczoo napisał:
    Nie nadaje się do regularnego kręcenia filmów

Dlaczego ?
  • REKLAMA
  • #4 13473310
    AnX14
    Poziom 10  
    kuuczoo napisał:

To dwa różnego typu i przeznaczenia sprzęty. Jeśli zastanawiasz się między nimi to znaczy że nie wiesz czego potrzebujesz. Gopro to typowa kamera sportowa i do tego jest stworzona. Nie nadaje się do regularnego kręcenia filmów i robienia zdjęć. Odwrotnie z lustrzanką. Po obeznaniu z nią robi się super zdjęcia (gorzej z filmami), ale na pewno nie da rady z niej korzystać tak jak z Gopro, w ruchu. Najpierw określ się do czego Ci to potrzebne. Jeśli do obydwu spraw - kup oba urządzenia (ewentualnie tańsze odpowiedniki). Nie da się obskoczyć wszystkiego jednym z nich...

Dzięki za odpowiedź ;)

Zaczynając od początku to oczywiście cały czas byłem podekscytowany lustrzankami ponieważ uwielbiam hobbistycznie montować , zakładałem ze kupię używane body i dwa obiektywy. Niestety realia finansowe sprowadziły mnie na ziemie wtedy ktoś podrzucił mi tego typu filmiki z gopro, chociażby taki jak ten. Oglądałem wszelkie recenzje gopro i coraz bardzij sie do niego przekonywałem ale nie ważne jak sie do niego przekonuje, zobacze obraz z lustrzanki i nie moge oderwać oczu jak profesjonalnie można nią kręcić. Dlatego cały czas mam dylemat bo z drugiej strony nie chce jednak zeby sprzęt za ponad 2 tysie a nawet więcej (lustrzanka i obiektywy) leżał w szafie i czekał tylko na wolne w lato czy w zimę. A co sądzisz o tym i innych tego typu filmach nagranych gopro ?
  • #5 13473410
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    To są filmy reklamowe. Podejrzewam że są jednak trochę podrasowane. Jeśli chcesz zobaczyć jak wyglądają surowe filmy z Gopro poszukaj na Youtube filmów pasjonatów FPV (latania modelami RC z kamerą na pokładzie), sam się w takie coś bawię :). Tam filmy wyglądają już trochę inaczej. Dobrym źródłem informacji są też amatorskie porównania różnych kamer (ja z takich właśnie korzystałem szukając kamery dla siebie). Tam nikt nic nie podrasowuje i stara się kręcić różne sekwencje w różnym środowisku i warunkach. Np. https://www.youtube.com/watch?v=V4sfaiVy2dI.

I przede wszystkim tak jak mówiłem weź pod uwagę co chcesz tą kamerą kręcić. Jeśli mają to być widoczki z podróży, miejsca, ludzie i wydarzenia, to kamera typu Gopro na prawdę do tego się nie nadaje. Jest niewygodna, nie masz bezpośrednio podglądu, prawie w ogóle wpływu na to jak kręcisz (poza rozdzielczością i ewentualnie szybkością praktycznie nic więcej). Takie kamery mają przeważnie "szeroki" obiektyw, więc przynajmniej lekkie rybie oko to norma. No i jeszcze jedna spora wada takich kamer, dźwięk... Pooglądaj i posłuchaj surowe filmy z Gopro ...
  • REKLAMA
  • #6 13474921
    AnX14
    Poziom 10  
    Oczywiście że oglądałem juz nie jedną recenzje, surowe video itd. ;)

Wiadomo że jeżeli ktoś ma obeznanie w sony vegas czy innym tego typu programie bez problemu może wydobyć z takich nagrań jeszcze więcej . Ale tak przyznaje Ci racje zresztą tak jak juz wcześniej pisałem obraz z gopro a aparatu jest to nadal mimo wszystko dzień do nocy i nie ma tu czego porównywać ;) Chyba mnie przekonałeś co do zakupu lustrzanki jednak jeżeli nawet film który ja wstawiłem jest materiałem promocyjnym to jest wiele tego typu filmików na yt a trudno tu juz mówić że wszystko to reklamy, chociażby ten

Niemniej jednak dziękuje za pomoc , pozdrawiam ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono dylemat wyboru między kamerą GoPro Hero 3 Black Edition a lustrzanką do podróży i nagrywania. Użytkownik docenia mobilność GoPro, jednak zauważa brak wyświetlacza i ograniczone możliwości w porównaniu do lustrzanki, która oferuje lepszą jakość obrazu, ale jest mniej praktyczna w ruchu. Odpowiedzi wskazują, że GoPro jest idealna do sportów ekstremalnych, natomiast lustrzanka lepiej sprawdza się w fotografii i filmowaniu w stabilnych warunkach. Użytkownicy sugerują, że filmy z GoPro mogą być podrasowane, a surowe nagrania mogą nie spełniać oczekiwań w kontekście jakości obrazu. W końcu, decyzja powinna opierać się na konkretnych potrzebach użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA