logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KSX-240 - Wymiana uszkodzonego głośnika 8 ohm, 100-120W, szerokopasmowy

sylwek tedi 10 Kwi 2014 18:29 1050 7
REKLAMA
  • #1 13495861
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam.

Mam taki piecyk klawiszowy z uszkodzonym głośnikiem na którym niestety nie podano parametrów znamionowych.
    Ze wstępnej diagnostyki wynika iż puścił lakier wiążący zwoje cewki. (głośnik trzeszczy)
    Pomierzone parametry cewki wskazują na to, iż jest to cewka o impedancji 8 ohm. (mierzona multimetrem wartość wynosi ok. 6,8 ohm)

Oględziny zewnętrzne głośnika wskazują na to, że jest to zwykły szerokopasmowiec.

Tak się zastanawiam co dać zamiast tego głośnika? myślę że każdy jeden szerokopasmowy o impedancji 8 ohm, mocy 100 - 120W oraz podobnych gabarytach będzie dobry.
  • REKLAMA
  • #2 13496145
    LXT
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Oryginał ma : 12 cali, 125W , 8 Ohm
  • REKLAMA
  • #3 13496578
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    Oględziny które przeprowadziłem wskazują na parametry które wskazałeś.
    Pogadam z kimś kto zajmuje się handlem głośnikami, i coś tam dobierzemy. Najlepiej jakąś pośrednią chińszczyznę za 60zł (takie zazwyczaj trudno zedrzeć przy mocy skutecznej 200W )
    Zapewne magnes będzie 5mm dłuższy, ale to akurat nie przeszkadza w głośniku szerokopasmowym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13496601
    Marek2006
    Poziom 29  
    Ocena: 58
    Na stronie producenta jest to dość dokładnie opisane: http://www.handbox.pl/KSX-240-Kolumna-p7.html
    Jeśli masz wątpliwości, to można zadzwonić i się zapytać. Akurat jest tam napisane, że jest to głośnik niskotonowy więc diagnoza na temat jego "szerokopasmowości" jest raczej błędna. Zadzwoń i spytaj się. A może sprzedają takie głośniki?

Marek
  • REKLAMA
  • #5 13498919
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    Dzięki za odp.
    Jak by wziąć pod uwagę lata 70, to kiedyś faktycznie takie głośniki służyły jako niskotonowe, bo nie było innych. Natomiast w dzisiejszych czasach biorąc pod uwagę maksymalny wychył membrany w stosunku do jej sztywności, to trudno powiedzieć, że jest to typowy głośnik niskotonowy.
    Dynamicznie, to ten głośnik bardzo przypomina GDS-30 z tym że posiada on większą cewkę, oraz otwór w magnesie poprawiający jakość chłodzenia, z czego też wynika jego moc.
  • #6 13499170
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 728
    W specyfikacji jest napisane, że jest to głośnik niskotonowy dwunastocalowy o takiej mocy jaką podałeś. Na twoim miejscu jednak bym też sprawdził ten głośnik pod innym wzmacniaczem, bo impedancja rzędu 6,8 ohm dla docelowych 8 ohm nie jest zbyt dużą różnicą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 13501799
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    Sprawdziłem go od razu po wymontowaniu, jak również wzmacniacz z tej kolumny. Głośnik trzeszczy, a wzmacniacz jest dobry.
    Co do wartości cewki, to chyba jest ok., bo 8 ohm, to jest wartość jego impedancji mierzona w przebiegu sinusoidalnym, natomiast 6,8 ohm-a, jest fizyczną wartością rezystancji cewki mierzonej przy określonym prądzie stałym, jako wartość spadku na tej cewce. (mierzyłem uniwersalnym multimetrem)

Czy powinien mieć 6,8 ohm-a ?, tego akurat nie wiem, aczkolwiek tyle może mieć biorąc pod uwagę fakt iż moje głośniki mają 6,2 ohm-a dla impedancji 8 ohm. (są większej mocy).

Osobiście podejrzewam, że lakier puścił zwoje, albo coś tam się dostało do środka, i dlatego trzeszczy.
  • #8 13519030
    sylwek tedi
    Poziom 13  
    W tym temacie chyba już nic się nie ruszy, a więc zamykamy.
    Dziękuję wszystkim za udzielone porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piecyk klawiszowy KSX-240 z uszkodzonym głośnikiem o impedancji 8 ohm i mocy 100-120W. Po diagnostyce stwierdzono, że głośnik trzeszczy z powodu uszkodzenia lakieru wiążącego zwoje cewki. W odpowiedziach podano, że oryginalny głośnik ma 12 cali, 125W i jest niskotonowy. Użytkownik rozważa wymianę na inny szerokopasmowy głośnik o podobnych parametrach. Zasugerowano również sprawdzenie głośnika pod innym wzmacniaczem oraz kontakt z producentem w celu uzyskania dokładnych informacji o specyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA