Głównie do gier, czasem praca biurowa. Do 4000 (ewentualnie 4300). Wszystko jak leci, czyli jednostka centralna, monitor, myszka, klawiatura. Kolega się nie zdecydował, więc wersja z OC oraz wersja bez
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2726546.html Masz tam zestaw za 4080 PLN, oszczędzić możesz na nieco słabszym procesorze i/lub karcie graficznej.
Albo odwrotnie, weź za podstawę ten za 3500 i zastanów się co wzmocnić.
Na purePC masz dział Zestawy Komputerowe, w każdym miesiącu redaktorzy składają parę zestawów komputerowych w różnych przedziałach cenowych. Warto poczytać i zobaczyć co jest polecane. Następnie poszukać na porównywarkach cenowych interesujących Cię podzespołów i sprawdzić który sklep będzie najtańszy, może gdzieś bądą promocje czy coś.
Mieszcząc się w budżecie proponuję:
- do OC 4230zł
- bez OC 4000zł
Do zestawu bez OC można dokupić lepszy monitor, np. BenQ BL2405HT wtedy cena za całość wyniesie 4220zł. Jeżeli chcesz matrycę IPS to polecam DELLa.
@U.P. Hmm, czytałem komentarze do tej karty i nikt raczej się nie żalił. A karta od Zotaca nie dość, że tańsza o 50zł to jeszcze ma dodatkowe 2 lata gwarancji - faktycznie lepsze rozwiązanie od Gigabyte.
@U.P. Zestaw do OC taki jak mój, droższa i lepsza płyta główna ok, tylko kosztem SSD dałeś gorszą grafikę, klawiaturę i mysz z najniższej półki oraz zasilacz średniej jakości. Zakup SSD lepiej odłożyć na później, bo teraz te 300zł lepiej przeznaczyć na lepsze podzespoły. Tak myślę.
Corsair VS 650 to nieporozumienie. Odpuść te zasilacze (VS'y) Na tym nie oszczędzaj.
Weź CX550, XFX CORE 550, TT Smart 530W lub mocniejsze.
Osobiście w tak kosztownym sprzęcie, umieściłbym na prawdę dobry PSU. Koledzy wiedzą jakiej firmy, ale napiszę jeszcze raz. U mnie siedziałby w obudowie któryś z Seasonic'ów. Najlepiej ten:
http://www.morele.net/zasilacz-seasonic-ssr-650rm-650w-80-plus-gold-ssr-650rm-521256/ Dlaczego?
- Jakość (kondensatory)
- Moc
- Wszelkie certyfikaty, w tym 80+ gold.
- porządne okablowanie
- modularny
- długa gwarancja
Ww. zasilacze, tj do 250-300zł (nie mówię o VS'ach, ich nie biorę pod uwagę) powinno się dobierać do zestawu do 3000zł maks.
Dopiero potem "organizowałbym" resztę podzespołów.
odpuść sobie zasilacze 650W i więcej bo do takiego zestawu całkowicie mijają się z sensem. Polecam CX550. jeśli chodzi o dysk SSD to głupotą jest nie kupić go. SSD da ci większego kopa niż procek z literką K. No i oczywiście żadnego dodatkowego chłodzenia nie kupuj. BOX wystarczy
✨ Użytkownik poszukuje zestawu komputerowego do gier w budżecie do 4300 zł, obejmującego jednostkę centralną, monitor, myszkę i klawiaturę. W dyskusji zaproponowano różne konfiguracje, w tym zestaw do OC za 4230 zł oraz bez OC za 4000 zł. Wskazano na możliwość zakupu monitora BenQ BL2405HT lub matrycy IPS od Della. Użytkownicy podkreślili znaczenie wyboru odpowiedniego zasilacza, rekomendując modele takie jak Corsair CX550, XFX CORE 550 oraz Seasonic SSR-650RM. W kontekście kart graficznych, porównano modele Zotac i Gigabyte, zwracając uwagę na różnice w gwarancji i opiniach użytkowników. Wskazano również na konieczność zakupu dysku SSD dla lepszej wydajności. Wygenerowane przez model językowy.