logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku do HP Pavilion dv7-1040ew: Seagate ST500LT012 czy WD3200LPVX?

Matik_92 16 Kwi 2014 23:04 2994 10
REKLAMA
  • #1 13516853
    Matik_92
    Poziom 2  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Posiadam laptopa HP Pavilion dv7-1040ew.
    Jego dysk to Toshiba MK3252GSX

Problemem jest to, że na dysku już od dłuższego czasu zaczęły się pojawiać bad-sectory i w tej chwili są one rozsiane praktycznie juz po całej jego strukturze, co praktycznie uniemożliwia swobodną prace (a w najbliższym czasie - jak przypuszczam - może prowadzić do awarii i utraty danych). Chciałbym go wymienić na nowy, raczej niskobudżetowy ( ~150 - ~200 zł) dysk. Zastanawiam się nad: Seagate Momentus Thin ST500LT012 oraz WD Blue WD3200LPVX, lecz nie jestem pewien czy będą one kompatybilne oraz czy współcyznnik cena/jakość jest w miarę wysoki.
    Nie zależy mi na jakiejś szalonej pojemności (od tego mam dysk zewnętrzny) :), bardziej na stabilności i niezawodności.

Będę wdzięczny za każde wskazówki co do wyboru dysku.

Pozdrawiam! :)
  • REKLAMA
  • #2 13516982
    Grubskee
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Każdy dysk z interfejsem Sata 2,5 cala będzie działać z tym laptopem. Przy zakupie zwróć uwagę czy dysk jest nowy czy używany. Sprawdź prędkość obrotową talerzy najlepiej gdy będzie to 7200 obr/min. Im więcej pamięci cache tym lepiej np. 32MB, oraz im większa ilość talerzy i głowic tym lepiej :)
  • REKLAMA
  • #3 13517080
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8252
    Grubskee napisał:
    im większa ilość talerzy i głowic tym lepiej

Z tym się ciężko zgodzić. Mniejsza ilość talerzy = większa gęstość zapisu = większa prędkość dysku. Również można wyjść z założenia, że czym mniej mechaniki, tym mniej awarii.

Jeśli Kolega nie potrzebuje dużego dysku to zastanowiłbym się, co prawda zwiększając minimalnie budżet, nad dyskiem SSD 120/128GB za około 250zł (Crucial M500, Transcend 340). Praca na SSD jest bez porównania przyjemniejsza niż na HDD, do tego SSD nie jest podatny na uszkodzenia mechaniczne, jak HDD.
  • #4 13517123
    Matik_92
    Poziom 2  
    Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi! :)

dt1 napisał:
    Jeśli Kolega nie potrzebuje dużego dysku to zastanowiłbym się, co prawda zwiększając minimalnie budżet, nad dyskiem SSD 120/128GB za około 250zł (Crucial M500, Transcend 340). Praca na SSD jest bez porównania przyjemniejsza niż na HDD, do tego SSD nie jest podatny na uszkodzenia mechaniczne, jak HDD.

Zasadniczo nie potrzebuję dysku zbyt dużego, jednakże jakieś 200-300 GB (.pdf, mp3, parę filmów, gra) by się przydało ;)
    Poza tym zastanawiam się czy w swoim komputerze wykorzystam potencjał SSD i - co chyba tez najważniejsze - czy opłaca się zbytnio inwestować w komputer, którego żywot powoli i nieuchronnie niestety (poza dyskiem i baterią jestem zeń naprawdę zadowolony), ale jednak ma się ku końcowi. :(

Teoretycznie mógłbym kupić dysk SSD, a w obecnym spróbować "oddzielić" te bady i zostawić go jako 2 dysk (jest w tym komputerze miejsce na 2 dyski), ale nie wiem na ile to sensowne. A Wy jak myślicie?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 13517141
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie ma sensu przechowywać danych na dysku, który się zaczął sypać. SSD nawet przy SATA1 będzie chodzić wyraźnie fajniej, niż HDD (prędkość niezależna od pozycji danych na dysku, znacznie krótszy czas dostępu). Przy SATA2 będzie jeszcze lepiej (a w Twoim dv7 jest SATA2 jeśli dobrze widzę). Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, abyś ten dysk po dobiciu laptopa wyjął i przełożył do innego komputera :)
  • REKLAMA
  • #7 13517153
    Matik_92
    Poziom 2  
    Grubskee napisał:
    Dlaczego zbliża się ku końcowi? skąd te wnioski?

Pracuje dzielnie od 2007 roku, więc w końcu "przyjdzie i na niego pora" :P
    A tak serio, to, choc teoretycznie na codzień przy pracy nie mogę mu niczego zarzucić (poza "piskami" i "zwiechami" dysku :P) to być może w najbliższej przyszłości będę potrzebował go wymienić na coś wydajniejszego, czy też zepsuje się na przykład płyta, procesor, karta graficzna, a wtedy wiadomo.

dt1 napisał:
    Nie ma sensu przechowywać danych na dysku, który się zaczął sypać.

Tak właśnei też mi sie wydaje ;)

dt1 napisał:
    SSD nawet przy SATA1 będzie chodzić wyraźnie fajniej, niż HDD (prędkość niezależna od pozycji danych na dysku, znacznie krótszy czas dostępu). Przy SATA2 będzie jeszcze lepiej (a w Twoim dv7 jest SATA2 jeśli dobrze widzę).

Tak jest, mam tu SATA II, naprawdę aż tak skacze wydajność?

dt1 napisał:
    Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, abyś ten dysk po dobiciu laptopa wyjął i przełożył do innego komputera

I właśnie to mnie kusi najbardziej! :D
  • #8 13517159
    Grubskee
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Jeżeli będziesz o niego dbać to tak szybko nie przyjdzie :) Wyczyść układ chłodzenia to zabezpieczysz się przed zbyt wczesną awarią. Średnio dyski magnetyczne mają prędkość odczytu 60-100MB/s dysk który podał dt1 ma prędkość odczytu nawet 500MB/s :)

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym krótszy czas dostępu i więcej pamięci Cache 256/512 MB
  • #9 13517166
    dt1
    Admin grupy komputery
    Matik_92 napisał:
    Tak jest, mam tu SATA II, naprawdę aż tak skacze wydajność?

Kupując 2 lata temu swój pierwszy dysk SSD twierdziłem, że to zbędny luksus. Teraz nie wyobrażam sobie swojego komputera bez SSD. Do dobrego się łatwo przyzwyczaić. Start zaśmieconego Windowsa 7 to nadal około 15 sekund, linuxa uruchamiam nieco poniżej 10 sekund, pierwsze otwarcie Firefoxa trwa 2-3 sekundy, wszystkie programy wykonujące operacje dyskowe działają szybciej. Na SATA-II osiągniesz maksymalny transfer nieco poniżej 300MB/s, nie wykorzystasz w pełni możliwości dysku SATA-III, ale i tak różnica jest kolosalna.
  • #10 13517881
    Matik_92
    Poziom 2  
    Namówiliscie mnie :P
    Dziekuje za pomoc, bo w sumie SSD nie brałem pod uwagę, gdyż myslałem, ze tak od 100 GB to ceny zaczynają się od 300 zł, a znalazłem u siebei dostępny Crucial 120 za 250 zł, zaś pod uwagę brałem jeszcze WD 320 GB 7200rpm, ale cena jego jest dosyć podobna, wiec wybór pada na SSD.

Dzięki jeszcze raz za pomoc, w najbliższym czasie wybiorę się i kupię ten dysk. :)

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt! ;)
  • #11 13519883
    dt1
    Admin grupy komputery
    Będziesz zadowolony :) Wesołych Świąt ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa HP Pavilion dv7-1040ew z dyskiem Toshiba MK3252GSX, który ma problemy z bad-sectorami, poszukuje nowego, budżetowego dysku twardego. Rozważa modele Seagate Momentus Thin ST500LT012 oraz WD Blue WD3200LPVX, ale nie jest pewien ich kompatybilności oraz stosunku cena/jakość. Odpowiedzi sugerują, że każdy dysk z interfejsem SATA 2,5 cala będzie działać, a zaleca się również rozważenie dysku SSD, który oferuje lepszą wydajność i niezawodność. Użytkownik ostatecznie decyduje się na zakup dysku SSD Crucial 120 GB, po znalezieniu go w przystępnej cenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA