Witam. Mam do was szybkie pytanie. Jakiś czas temu uruchomiłem słynny zasilacz z projektu electronics-lab i chciałbym go wreszcie upchać do jakiejś obudowy i odpalić na poważnie. Jedyne czego mi brakuje to mierniki. Znalazłem na wszystkim dobrze znanym portalu aukcyjnym fajne mierniki - amperomierz i woltomierz w jednym, przygotowane do montażu w obudowie na wyświetlaczach led w okolicach 30-40zł. Jako że nie mogę podawać tutaj linków, wspomnę, że większość modeli jest zbudowana podobnie ( zakresy, dokładność, wygląd, rozmiar ):
- Zakres pomiarowy amperomierza 0,01-9,99A
- Zakres pomiarowy woltomierza DC 0-30V
- Możliwość zasilania z tego samego źródła które właśnie jest mierzone (4-30V)
- Wymiary ok. 29x48x21, wersja obudowy panelowa
Niestety, żaden sprzedawca nie podaje na jakim układzie zbudowany jest przyrząd. Wyglądają one tak:
lub bardzo podobnie. Oczywiście mają osobne wyprowadzenia do zasilania miernika, których na zdjęciu nie widać. Teraz pytanie, czy nadadzą się one do mojego projektu? Wiem że dokładność tych przyrządów nie będzie najlepsza, ale do zgrubnego ustawienia napięcia i obserwacji poboru prądu powinien wystarczyć. Sprzedawcy piszą że może być on zasilany mierzonym napięciem, lecz od min 4V - dlatego chciałbym podłączyć go przed cały układ stabilizacji napięcia - zaraz po transformatorze i mostku ( nie używając dodatkowych zasilaczy ) - czy takie coś będzie działać poprawnie? Ma ktoś może jakieś doświadczenie z tymi miernikami i może pomóc? Pozdrawiam.
- Zakres pomiarowy amperomierza 0,01-9,99A
- Zakres pomiarowy woltomierza DC 0-30V
- Możliwość zasilania z tego samego źródła które właśnie jest mierzone (4-30V)
- Wymiary ok. 29x48x21, wersja obudowy panelowa
Niestety, żaden sprzedawca nie podaje na jakim układzie zbudowany jest przyrząd. Wyglądają one tak:
lub bardzo podobnie. Oczywiście mają osobne wyprowadzenia do zasilania miernika, których na zdjęciu nie widać. Teraz pytanie, czy nadadzą się one do mojego projektu? Wiem że dokładność tych przyrządów nie będzie najlepsza, ale do zgrubnego ustawienia napięcia i obserwacji poboru prądu powinien wystarczyć. Sprzedawcy piszą że może być on zasilany mierzonym napięciem, lecz od min 4V - dlatego chciałbym podłączyć go przed cały układ stabilizacji napięcia - zaraz po transformatorze i mostku ( nie używając dodatkowych zasilaczy ) - czy takie coś będzie działać poprawnie? Ma ktoś może jakieś doświadczenie z tymi miernikami i może pomóc? Pozdrawiam.