logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS X93SM - PBL80 LA-7441P Rev:2.0 - poszukuję boardview i schemat płyty gł.

anu 21 Kwi 2014 02:39 2202 5
REKLAMA
  • #1 13529278
    anu
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Witam!

Czy ktoś na Forum byłby na tyle uprzejmy, żeby udostępnić boardview i schemat do płyty głównej:
    PBL80 LA-7441P Rev:2.0 (Compal)
    do laptopa ASUS X93SM ?

Mam na razie tylko schemat do rev:0.1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13529468
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6863
    Do LA-7441P wer. 2.0 (2011-05-31)nie spotkałem. (ogólnie dostępna)
    Jest płatna .

W wer. dla UK tem model ASUS X93SM bywał na Compalu LA-8223P
    Trzeba po tym co jest dla rev.0.1 i co do zmian (niewielkie) po rozwiązanich u innych producentów

#3 13529475
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    Nie spotkałem się ze schematem ani boardview REV 2.0, do REV 0.1 owszem.
    Jaki masz problem ze sprzętem?
  • REKLAMA
  • #4 13530246
    anu
    Poziom 17  
    lisek napisał:
    Do LA-7441P wer. 2.0 (2011-05-31)nie spotkałem.

To jest dokładnie ta data na płycie i made in china. Wersja na Polskę.
    Szkoda. :( Boardview do starej wersji widziałem na pewnym forum (też na E), ale muszę uskładać 8 punktów na niego :).

boro1234567 napisał:
    Jaki masz problem ze sprzętem?

Komputer jeszcze działa (nie był rozkręcany, nawet stickery gwarancyjne aktualne), ale ogónie mówiąc jest dziwnie niestabilny przy pracy biurowej (artefakty-losowe prostokąty, znikające urządzenia, czasem blokady; coraz gorzej z nim). Sam jeszcze nie jestem 100% pewien, co jest winne (za dużo komponentów "podpada"). CPU/GPU stress-test 15 min. i memtest 1 pass przechodzi OK. Napięcia USB OK. Software wykluczam. Nie był pojony Colą, nie był owijany kołdrą, czy rzucany o ścianę i powinien chodzić dobrze. Za delikatne te laptopy robią.

Na razie on musi chodzić bez rozkręcania, ale szukam materiałów. Na razie włącza się zawsze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13530405
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    A kiedy była konserwacja układu chłodzenia?
  • #6 13530431
    anu
    Poziom 17  
    Ostatnie działania przy układzie chłodzenia były nawet niedawno, ale to było tylko na tyle, na ile się dało od zewnątrz (jeszcze wierzyłem w gwarancję). Stress testy i gry w 99,99% OK. Memtest 100% OK. Przeglądanie Internetu już tylko ~70% OK. Zwykłe aplikacje: zawieszanie się procesów tak, że nie da się ich wyłączyć lub black screen.
    Komputer był zawsze wysoko ponad biurkiem i bez dolnej klapy. Za bardzo nie mógł się zakurzyć, jak niektóre legendy Youtube. Temperatury jak na niego dosyć OK. SpeedFan pokazuje CPU/GPU ~60'C, TEMP1/TEMP2/HD ~30'C. CPU/GPU to ~60'C. Dociskanie radiatora CPU (bo tyle wystaje) i heat pipe to chyba bardziej pomaga przez docisk układu.
    Szukałem temperatury mostka, ale nie wiem które to. Dociskałem niby w tamtym miejscu, ale nie jest to długotrwałe.
    Był przedmuchiwany (powietrzem). PCB czysty tam, gdzie mogłem zajrzeć. Nie było OC (o ile to w ogóle jest możliwe na nim).
    Na stress-testach komputer nie ma throttlingu jak Alienware. Ten działa dobrze. CPU/GPU na 3x burn to max ~90-95'C, ale tak było od nowości.
    Sypie się za to na pracy biurowej (i teraz jak odpisuję). Coś chyba puszcza któryś układ, albo zasilanie (losowo obejrzane kondensatory całe).
    Stabilizacja napięcia na wejściu i na USB trochę pomagała.

Szczerze tak prywatnie to chyba "złomy" te nowe laptopy są. Stary desktop mający 4 razy więcej lat i z uszkodzonymi kondensatorami (jeszcze nie wymieniłem, bo jest liquid pro na CPU) działa i za mocno nie "płacze", że mu źle. Żebym chociaż tego laptopa używał w samochodzie, czy w trudnych warunkach to rozumiem, ale miał możliwie najlepsze warunki.

Jeszcze spróbuję docisnąć chłodzenie przy GPU.
    EDIT: po dociśnięciu to samo.
    Teraz nawet dźwięku nie mam i boku USB nie widział przez chwilę :).

OK. Ale wracając do tematu, to jakby ktoś wrzucił boardview do tego lapa dla rev.2.0 lub dowolnego innego rev. (może być do działu z instrukcjami, to będą punkty), to byłoby miło :)
REKLAMA