Ostatnie działania przy układzie chłodzenia były nawet niedawno, ale to było tylko na tyle, na ile się dało od zewnątrz (jeszcze wierzyłem w gwarancję). Stress testy i gry w 99,99% OK. Memtest 100% OK. Przeglądanie Internetu już tylko ~70% OK. Zwykłe aplikacje: zawieszanie się procesów tak, że nie da się ich wyłączyć lub black screen.
Komputer był zawsze wysoko ponad biurkiem i bez dolnej klapy. Za bardzo nie mógł się zakurzyć, jak niektóre legendy Youtube. Temperatury jak na niego dosyć OK. SpeedFan pokazuje CPU/GPU ~60'C, TEMP1/TEMP2/HD ~30'C. CPU/GPU to ~60'C. Dociskanie radiatora CPU (bo tyle wystaje) i heat pipe to chyba bardziej pomaga przez docisk układu.
Szukałem temperatury mostka, ale nie wiem które to. Dociskałem niby w tamtym miejscu, ale nie jest to długotrwałe.
Był przedmuchiwany (powietrzem). PCB czysty tam, gdzie mogłem zajrzeć. Nie było OC (o ile to w ogóle jest możliwe na nim).
Na stress-testach komputer nie ma throttlingu jak Alienware. Ten działa dobrze. CPU/GPU na 3x burn to max ~90-95'C, ale tak było od nowości.
Sypie się za to na pracy biurowej (i teraz jak odpisuję). Coś chyba puszcza któryś układ, albo zasilanie (losowo obejrzane kondensatory całe).
Stabilizacja napięcia na wejściu i na USB trochę pomagała.
Szczerze tak prywatnie to chyba "złomy" te nowe laptopy są. Stary desktop mający 4 razy więcej lat i z uszkodzonymi kondensatorami (jeszcze nie wymieniłem, bo jest liquid pro na CPU) działa i za mocno nie "płacze", że mu źle. Żebym chociaż tego laptopa używał w samochodzie, czy w trudnych warunkach to rozumiem, ale miał możliwie najlepsze warunki.
Jeszcze spróbuję docisnąć chłodzenie przy GPU.
EDIT: po dociśnięciu to samo.
Teraz nawet dźwięku nie mam i boku USB nie widział przez chwilę

.
OK. Ale wracając do tematu, to jakby ktoś wrzucił boardview do tego lapa dla rev.2.0 lub dowolnego innego rev. (może być do działu z instrukcjami, to będą punkty), to byłoby miło