logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować router TLWR340G do rozdzielenia internetu na 4 komputery + WiFi?

diamonxxx 22 Kwi 2014 13:01 1134 6
REKLAMA
  • #1 13532313
    diamonxxx
    Poziom 10  
    Witam, Posiadam router z którego wychodzi przewód (skrętka) na końcówce ma oczywiście wtyk RJ45 i chcę użyć routera TLWR340G to rozdzielenia internetu na 4 komputery + wifi ale nie wiem jak trzeba skonfigurować ten właśnie drugi router aby działało poprawnie, bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13532398
    parek64
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Najlepiej ustawić fabryczną konfigurację routera, ustawić mu dowolny IP z podsieci tego pierwszego. Potem wyłączyć DHCP i ustawić WiFi wg własnych potrzeb. Po wpięciu skrętki z tamtego routera w pierwszy port wewnętrzny LAN drugiego routera (żółte gniazdo) powinno wszystko zadziałać. W tej sytuacji po skrętce możesz podłączyć 3 kompy, bo zostaną 3 wolne gniazda. Niebieskie gniazdo (WAN) nie używamy i najlepiej zakleić taśmą.
  • REKLAMA
  • #3 13532463
    Rozenk
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    musisz ustawić Ip TLWR340G na porcie LAN takie które nie jest zarezerwowane w DHCP pierwszego i to wszystko, w zakładce Wireless ustawiasz sobie nazwę sieci kanał itp( na 2 urządzeniu wyłączasz DHCP) zapisujesz restartujesz i wszystko śmiga. Także zaloguj się na pierwsze urządzenie i sprawdź DHCP.
  • REKLAMA
  • #4 13534106
    diamonxxx
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo Wam za odpowiedz :) na pewno by się to sprawdziło tylko ze jest taki problem ze ja mieszkam w Niemczech nie u siebie i nie mam dostępu do tego routera pierwszego aby wyłączyć DHCP mam Tylko przewód z końcówką RJ45 i nic wiecej nawet nie wiem co to za model routera tam mają, czy jest jakaś inna opcja tego zrobienia (switch odpada)
    Pozdrawiam i Jeszcze raz Wielkie dzięki :)
  • #5 13534198
    parek64
    Poziom 14  
    Podepnij kompa pod ten kabel i sprawdź jaki adres dostajesz. Uruchom >CMD> i wpisz ipconfig /all. Dostaniesz adres IP jaki pobrałeś i min bramę domyślną. Z tego stwierdzisz co masz wpisać w swoim routerze wybierając inne IP. W pierwszym routerze do którego nie masz dostępu nie musisz nic robić
  • REKLAMA
  • #6 13534335
    diamonxxx
    Poziom 10  
    a DHCP nie trzeba ustawiać ? tzn wyłączyć ?
  • #7 13534603
    parek64
    Poziom 14  
    DHCP w drugim wyłączasz.

Podsumowanie tematu

✨ Aby skonfigurować router TLWR340G do rozdzielenia internetu na 4 komputery oraz WiFi, należy ustawić fabryczną konfigurację routera, przypisać mu adres IP z tej samej podsieci co pierwszy router, a następnie wyłączyć DHCP. Po podłączeniu kabla z pierwszego routera do portu LAN TLWR340G, można podłączyć do trzech komputerów. W przypadku braku dostępu do pierwszego routera, można sprawdzić adres IP przydzielony komputerowi, aby ustalić odpowiedni adres do wpisania w TLWR340G. DHCP w TLWR340G musi być wyłączone, aby uniknąć konfliktów adresów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA