logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips RC319 - wyświetlacz LCD działa nieprawidłowo po wymianie żarówek na LEDy

stroozyk 11 Kwi 2005 18:13 1254 5
REKLAMA
  • #1 1396223
    stroozyk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam! Mam takie troche stare radyjko, jednak RDS, pamięć stacji i wogóle. Ale oczywiście przepalone żarówki pod wyświetlaczem. Więc wymieniłem na LEDy. Wszystko grało i świeciło, do momentu w którym przestało. Nie wiem co mogłem zrobić przy montażu tych ledów, ale teraz na wyświetlaczu pojawia sie tylko kilka segmentów, i to jakoś tak dziwnie ciemniejsze są (wyśw. ciekłokrystaliczny). Poza tym radio działa. Wyświetlacz jest bezpośrednio lutowany do płyty radia, więc jakiekolwiek usterki taśmy odpadają. Steruje nim układ 87cm21f-2284 czy coś takiego. Z tego co udało mi sie dopatrzeć to VDD jest na nim ok 4,2V ale niemam pojęcia ile powinno być. Niestety dysponuje tylko domowym warsztatem i średnią wiedzą.. Błagam pomóżcie, bo obiecałem już siostrze że dostanie nowe radio.. :(
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1399931
    stroozyk
    Poziom 10  
    A może to jednak coś z zasilaniem??? Bo zauważyłem że jak włoże teraz kasete to "przygaszają światełka" i i taśma staje co sekunde.. z resztą na silniczku jest jakies 2-3V a chyba powinno być więcej nie?? Ponadto, zauważyłem że "siada" mi troche napięcie w zasilaczu od obciażenia. Sprawdziłem elementy wokół zasilania.. wszystko wydaje się byc ok.. Tylko jest jakiś element który jest zwarty ,ale to jest chyba jakiś bezpiecznik termiczny czy coś.. takie szare, ceramiczne z dwoma wyprowadzeniami.. Czy te informacje coś Wam mówią?? :)
  • REKLAMA
  • #3 1400433
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Właśnie mam przed sobą model RC239 (podobny bez rewersu) i wydaje mi się, że albo ukruszyłeś wyświetlacz (segmenty) albo zbyt obciążyłeś którąś gałąż i wzrosła rezystancja na 5V.
  • REKLAMA
  • #4 1400512
    stroozyk
    Poziom 10  
    Wyświetlacz raczej nie jest ukruszony.. z reszta sprawdzałem go przykładając niskie napięcia do poszczególnych pinów i coś sie działo.. ale własnie doszło do mnie, że w miejsce żarówki wstawiłem kilka diod równolegle. Mogło to troche mocno obciążyć nap. w tym miejscu. Jednak już dawno wymontowałem owe diody i dalej chodzi tak samo :( Co mogło sie popsuć?? Aha.. dodam jeszcze, że w punkcie testowym, na płycie radia, opisanym jako +5V jest 5V, a opisanym jako +3V jest ok 8V :|
  • REKLAMA
  • #5 1401721
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Hmmm przykładałeś niskie napięcie do wyświetlacza LCD? Przecież go dobiłeś.
  • #6 1402175
    stroozyk
    Poziom 10  
    ..dobiłem?? możesz wyjaśnic? niewiem..moze było to głupie,ale jak inaczej sprawdzić czy wyświetlacz działa? Tak czy inaczej, nie zauważyłem najmniejszej różnicy w działaniu wyświetlacza, przed i po "badaniem". Być może masz racje.. a być moze chodzi o coś z masą, bo jak np poluzuje jedną ze śrubek, którymi przykęcona jest płyta do obudowy, na wyswietlaczu zaczyna sie cos troche rozjaśniać..
REKLAMA