Hehe,
Chassis 11AK18, a wartość rezystora to 150KΩ.
Wygląda na to że musisz teraz też wymienić scalak IC801.
Sprawdzałeś też R810 ??
Jeżeli by go nie było to wartość R809 ma być 330KΩ.
hasis 11AK08-13
Zwarcie miał Q801 BUZ77B, wymieniłem na BUZ90.
R-810 ma 75om
scalak o którym piszesz to TDA 4605
Natomiast R-809 po kolorach to żółty,fiolet,srebrny,złoty,tak to odczytałem na wyjaranym rezystorze.
TDA 4605 mogę podstawić bo mam bo chyba się wyjarał ,jest próbkowanie zasilacza ale nadal nie mam pewności co do R-809 jaki ma być.
Pobrałem pliki ale nie chcą się rozpakować ,co jest grane?.
jak to zrobić albo---metoda nie znana albo brak plików do rozpakowania,jak te dwa archiwa połączyć ,z lutownić sobie poradzę ale z archiwum winrar nie bardzo.
kiedy mi pisze/brak plików do rozpakowania lub archiwum uszkodzone.a jest tego ponad 5 mb,więc o co chodzi?.A nie mam już punktów żeby pobierać od nowa.
DZIĘKI PANOWIE ,dzięki adam-12 ,schemat otwarty /wina rara/ a tydzień temu robiłem nową instalke,teraz jak już mam schemacisko to chyba sobie poradzę.Jeszcze raz dzięki można na was liczyć.
Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:
panowie czy w miejsce TDA4605 mogę wstawić TDA4605-3
i jeszcze jedno pytanko ,bo na razie działa tv ale trochę dziwnie na TDA4605-3 to znaczy ma ciężki start i z anteny wyłacza się po około 2min bo brak pilota i dostrojenia (może dla tego) ,napięcia z przetwornicy są zgodne z schematem.Teraz podłączyłem magnetowid i gra już 15 minut i nic się nie dzieje (przez eurozłącze) czyli co ? pozostawić to tak jak jest ?.
Wyłancza się bo ten TV bez sygnału z anteny lub Eurozłącza tak ma.
Bez pilota niestety nie ustawisz kanałów tak że niestety czeka cię kupno takowego lub jakiegoś uniwersalnego którym będziesz mógł wywołać menu i w nim operować.
z pilotem nie ma problemu działa z kościami PHILIPSA i mam akurat dwa takie TELESTAR 28" DVD KOMBAJN, OTF 25".i tak jak pisaliście tv nie dostrojony reaguje tak jak na brak sygnału.
✨ W dyskusji poruszono problem doboru wartości rezystora R-809 w zasilaczu telewizora UNIVERSUM FK8165. Wartość rezystora R-809 powinna wynosić 150 kΩ lub 330 kΩ, w zależności od obecności rezystora R-810 (który ma 75 Ω). Uszkodzeniu uległ również tranzystor Q801 (BUZ77B), który wymieniono na BUZ90, oraz scalak IC801 (TDA4605), który prawdopodobnie wymaga wymiany na TDA4605 lub TDA4605-3. Problemy z rozpakowaniem schematów serwisowych zostały rozwiązane przez odpowiednie połączenie plików i użycie programu Acrobat Reader. Telewizor wyłącza się automatycznie przy braku sygnału z anteny lub Eurozłącza, co jest normalnym zachowaniem, a do pełnej funkcjonalności potrzebny jest pilot, np. oryginalny lub uniwersalny. Wspomniano także o kompatybilności z kośćmi Philipsa oraz modelach TELESTAR 28" DVD KOMBAJN i OTF 25". Wygenerowane przez model językowy.