logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV 55-60 do 6000 zł do filmów i PS4, 20 m², 3-4 m od ekranu

muharek 23 Kwi 2014 16:30 2190 5
REKLAMA
  • #1 13535897
    muharek
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

planuję zakup swojego pierwszego telewizora, jednak nie do końca wiem, czym powinnam się kierować. Planuję głównie oglądać filmy (kablówka niespecjalnie mnie interesuje), w przyszłości doposażyć sprzęt również w PS4.

Moje odpowiedzi na pytania:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20 m²
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3 m, jeżeli zajdzie potrzeba, mogą być 4 m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2, czasami może zdarzyć się więcej
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost, sporadycznie bokiem
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju? północno-wschodnie słońce, świeci na przeciwległą ścianę
    7. Jaki masz obecnie telewizor? nie mam żadnego
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? nie zależy mi na 3D, jednak gdyby było pasywne, byłoby miło
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? hmm pewnie najczęściej komputer, w przyszłości konsola, do tego podstawowy pakiet Vectry
    10 .Jakie urządzenia? podczas oglądania filmów podłączona będzie wieża celem uzyskania lepszego dźwięku
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3 h
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? matową, choć to nie jest warunek konieczny
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? nie oglądam telewizji
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? w przyszłości, ok. 50% dziennej pracy telewizora
    16. Preferencje co do marki? brak
    17. Preferencje co do wielkości? najchętniej 60", choć nie wiem, czy nie będzie zbyt monstrualny
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? -
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? max 6000 zł
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? jeżeli już, to pasywne, ale 3D nie jest warunkiem koniecznym

Czytałam już porady na forum i przeglądałam telewizory w Internecie - bardzo podobają mi się Philips 60pfl6008 i 55pfl7008 (ach, ten ambilight ;)), jednak nie jestem pewna, czy warto jest zapłacić za tak ogromne przekątne. Być może w moim przypadku lepiej byłoby kupić 47pfl6008 (obecnie w Euro za 2990 zł)? W końcu różnica w postaci 3,3k piechotą nie chodzi.
  • REKLAMA
  • #2 13536397
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13537183
    7-up
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    LOCOLOCO, a coś z Panasonica zaproponujesz? Wychodzące lub nowe modele.
  • REKLAMA
  • #4 13537579
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 13538009
    muharek
    Poziom 2  
    Wszystko pięknie, ładnie, ale... pochodziłam wczoraj po sklepach, pooglądałam modele w necie, poczytałam recenzje i... mam mętlik w głowie. Wiem tylko na pewno, że chcę wybrać telewizor 55-60", mniejsze nie wchodzą w grę.

Z tego, co widzę, LOCOLOCO, zaproponowałeś 3 modele tegoroczne w podanych widełkach cenowych (przynajmniej mam taką nadzieję, bo Sony nie ma jeszcze w sprzedaży) i Sharpa, który łącznie z kalibracją przewyższa mój budżet aż o 1000 zł.

W związku z tym mam pytania:

1. Czy telewizory za 4500 i 6000 zł bardzo znacząco różnią się jakością obrazu?
    2. Czym różni się Philips 55 PFS 7509 od 55 PFS 7109?
    3. Czy warto poczekać 2-3 miesiące na spadek cen i wtedy za czymś się rozejrzeć, być może wyhaczyć 4K za 6000?
  • #6 13551176
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA