logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne dźwięki z dysku twardego - analiza danych z CrystalDiskInfo

bukem 24 Kwi 2014 20:54 1083 6
REKLAMA
  • #1 13539762
    bukem
    Poziom 9  
    Witam mam problem prawdopodobnie z dyskiem twardym mianowicie dość często wydaje dziwny dźwięk takie pyknięcie. Poniżej wrzucam ss z crystal disk info
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13539806
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8191
    Witaj,
    Ze SMART wynika, że z dyskiem wszystko OK. Tyknięcie to może być odgłos parkującej głowicy podczas bezczynności. Zrób skan powierzchni programem MHDD lub Victoria (pod DOS) - idealny dysk będzie miał tylko sektory oznaczone kolorem szarym. Kilka "zielonych" też da się przeżyć. Sektorów kolorowanych na pomarańczowo/czerwono nie powinno być wcale.
  • REKLAMA
  • #3 13540504
    manfred18
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Miałem Seagate do niedawna, przed wymianą na większy. Tykał tak sobie, najczęściej, gdy go odciążyłem i komputer chwilę odpoczywał :) On wtedy się uspokajał i zawsze było "tyk". Albo tak o przypadkowo.
    Niczym bym się nie martwił :)
  • REKLAMA
  • #4 13542659
    bukem
    Poziom 9  
    W moim przypadku dysk pyka gdy korzystam z aplikacji zainstalowanych na nim. Czy te dyski tak maja?
  • #5 13542754
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    bukem napisał:
    Czy te dyski tak maja?

Dokładnie tak. Sam pracuję od przeszło roku na ST1000DM003. Z początku też zastanawiało mnie to cykanie. Jest to właśnie dźwięk parkowanej/wyparkowywanej głowicy. Normalna rzecz. Z czasem przestaniesz to w ogóle słyszeć.
  • #6 13543119
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8191
    bukem napisał:
    Czy te dyski tak maja?

Na to wygląda. Składałem kilka komputerów z ST1000DM003, również z ST2000DM001. Oba dyski raz na jakiś czas (przy braku aktywności) produkują metaliczny zgrzyt - jak go pierwszy raz usłyszałem, to pomyślałem, że dysk ma uszkodzone sektory. Ale wygląda na to, że taki ich urok.

Patrząc na SMART Kolegi dysku - nie ma się do czego przyczepić.
  • REKLAMA
  • #7 13545535
    bukem
    Poziom 9  
    W takim razie dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z twardym dyskiem, który wydaje dziwne dźwięki, takie jak pyknięcia. Analiza SMART z programu CrystalDiskInfo wskazuje, że dysk jest w dobrym stanie. Odpowiedzi sugerują, że dźwięki mogą być normalne i związane z parkowaniem głowicy w czasie bezczynności. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z dyskami Seagate, w tym modelami ST1000DM003 i ST2000DM001, które również wydają podobne dźwięki, co jest uznawane za normalne zachowanie. Rekomendowane jest przeprowadzenie skanowania powierzchni dysku za pomocą programów MHDD lub Victoria, aby upewnić się, że nie ma uszkodzonych sektorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA