logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Intel Core 2 Duo E8400 pasuje do płyty głównej ACPI x64-based?

Ciepap 24 Kwi 2014 22:56 1962 7
REKLAMA
  • #1 13540307
    Ciepap
    Poziom 8  
    Mam płyte główną ACPI x64-based.I mam pytanie czy pasuje do niej procesor Intel Core 2 Duo E8400 | 3,00GHz | 6MB | E0 | BOX ? A jak nie pasuje to podajcie jakąś inną którą mógłbym zamontować na tej płycie(min. 2 rdzenie).
  • REKLAMA
  • #2 13540329
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Napisz porządnie oznaczenia płyty głównej.
    To co podałeś, to nie jest to.
    Model i markę znajdziesz na PCB płyty.
    Możesz zrobić zdjęcie dobrej jakości.
    Nie zapomnij podać rewizji. Czasem niższa rewizja całkowicie uniemożliwia stosowanie dobrych procesorów.;)
  • REKLAMA
  • #3 13541655
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Ciepap napisał:
    Mam płyte główną ACPI x64-based.

To nie jest płyta i nigdy takiej nie było... Podaj model swojej płyty albo zadzwoń do wróżki.
  • #4 13541714
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Ciepap napisał:

- Wyłącz komputer PC, najlepiej wyjmij wtyk zasilający komputer z gniazdka 230V. Następnie zdejmij boczną obudowę/y PC i poszukaj opisu/oznaczeń na płycie głównej Marka/ Model i podaj. Przykład oznaczeń płyty głównej

Czy Intel Core 2 Duo E8400 pasuje do płyty głównej ACPI x64-based?Czy Intel Core 2 Duo E8400 pasuje do płyty głównej ACPI x64-based?
  • REKLAMA
  • #5 13541718
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Ciepap

Najprościej daj screen zakładki "MAINBOARD" z CPU-Z
  • REKLAMA
  • #6 13541734
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    sPeRaCz.PL napisał:
    Ciepap

Najprościej daj screen zakładki "MAINBOARD" z CPU-Z

Najprościej, ale w tym przypadku niekoniecznie poprawne, chyba, że płyta występuje tylko w 1 rewizji.
    Najpewniej jest podać to, co Producent naniósł na PCB płyty głównej. Wtedy rozwieje to wszelkie wątpliwości i gdybania, co do poprawnego doboru procesora.:)
    Wystarczy chwila, wykonanie zdjęcia, bądź spisanie ww oznaczeń i możemy działać dalej.

CPU-Z czasem pokazuje bzdury, lub niepełne informacje o podzespołach.;)

Mój przykład:
    CPU-Z
    Realfoto:

Dlaczego to takie istotne? Nie wszystkie rewizje/wersje tej samej płyty głównej, obsługują taką samą ilość procesorów, zwłaszcza w przypadku S775, niektórych obsługa kończy się na Pentium D, gdzie lekko wyższe modele/wersje już mają natywną obsługę dużo wydajniejszych od Celeron D, Pentium D czy P4 i nowocześniejszych PDC, C2D.
  • #7 13541739
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    swiercm napisał:
    CPU-Z czasem pokazuje bzdury, lub niepełne informacje o podzespołach.

- zgadza się u mnie tylko podaje model płyty a marki nie widzi :)
  • #8 13541756
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    kiss39 napisał:
    swiercm napisał:
    CPU-Z czasem pokazuje bzdury, lub niepełne informacje o podzespołach.

- zgadza się u mnie tylko podaje model płyty a marki nie widzi

Uzasadnienie pozwoliłem sobie nanieść, edytując swój post. Można to traktować jako swoisty tutorial.:) Bardzo często ww. sytuacja się zdarza.
    CPU-Z jest programem głównie do oceny procesora i pamięci, a z MoBo to jest-jak-jest. Pokazuje także pozostałe podzespoły, tj. kartę graficzną, ale też w okrojonym zakresie. Tutaj użyłbym GPU-Z, który jest specjalistycznym programem właśnie do tego.

Niemniej jednak, najważniejsze jest to, co Producent naniósł na swoje produkty w postaci, czy to tabliczek znamionowych, czy etykiet, czy nadruków na PCB.:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy procesor Intel Core 2 Duo E8400 jest kompatybilny z płytą główną ACPI x64-based. Odpowiedzi wskazują na potrzebę podania dokładnego modelu płyty głównej, ponieważ oznaczenia ACPI są zbyt ogólne. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić oznaczenia na PCB płyty, a także użyć programów takich jak CPU-Z lub GPU-Z do uzyskania dokładnych informacji. Zwracają uwagę, że różne rewizje tej samej płyty mogą obsługiwać różne procesory, co jest istotne przy doborze komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA