logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor 250GB - skasowany Ranish Partition jak odzyskać

forix 25 Kwi 2014 18:22 1407 11
REKLAMA
  • #1 13542047
    forix
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Nie pomyślałem i na szybko bez zastanowienia usunąłem partycje z dysku, nie zwróciłem uwagi że to nie ten dysk. Zastosowałem Ranish Partition Menager oczywiście delete potem na dole w MBR Executable code : wybrałem standard i F2 save, nie robiłem formatu, czasami jak dysk robi problem to go w ten sposób „czyszcze” Teraz pytanie czy da rade odzyskać w prosty sposób partycje i ustawienie „bootujące” Dane odzyskam pewnie bez problemu chociażby DMDE ale bardziej mi zależy na tym by wrócił do początku przed niefortunnym kasowaniem. Dysk Maxtor 250GB dwie partycje na nim Windows XP, troszkę się znam na komputerach ale nie bardzo z odzyskiem danych. Zacząłem próby z EASEUS Partition Recovery 5 znalazł partycje ale druga jakaś pusta , mogę prosić o podpowiedź, przeglądnąłem forum są informacje ale zastanawia mnie to czy za bardzo nie namieszałem z tym MBRem.
  • REKLAMA
  • #2 13542080
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Przywróć partycje przy pomocy DMDE. Pokaż fotkę z partycjami z DMDE (po szukaj NTFS ) to będzie wiadomo czy dużo namieszałeś. SMART dysku podaj na wszelki wypadek.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 13542836
    forix
    Poziom 11  
    SMART

DMDE

Nie wiem czy o to chodzi, czy może to po długim skanowaniu NTFS jeżeli tak to dopiero robię (wolno idzie) jutro zamieszczę.
  • REKLAMA
  • #6 13543528
    forix
    Poziom 11  
    Druga fotka po długim skanowaniu NTFS
  • #7 13543556
    linuks
    Spec od komputerów
    Wstaw partycje które potrzebujesz. Domyślam się że na system było 100GB a druga to 143 GB. Przed wstawieniem otwórz volumin i zobacz czy są pliki.
    Noname 02 to partycja podstawowa systemowa aktywna.
    Noname 05 to druga partycja rozszerzona dysk logiczny
    Zapisz zmiany i po restarcie powinno być ok.
  • #8 13543884
    forix
    Poziom 11  
    Super partycje odzyskane ustawiłem jako aktywną ale problem jest z bootowaniem, nie chce ruszyć komunikat Missing operating system. To nie mój komputer teraz podpytałem i przed startem Windowsa był wybór windows i coś tam, komputer domowy więc pewnie ktoś coś tam próbował instalować ale zawsze i tak startowano w Windowsa.
  • #9 13544007
    linuks
    Spec od komputerów
    To napraw boot i po problemie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 13544126
    forix
    Poziom 11  
    Czy fixmbr z poziomu konsoli pomoże
  • #12 13545461
    forix
    Poziom 11  
    Wpisałem w konsoli fixmbr nie pomogło, nie zadziałało również bootcfg /rebuild (Windowsa widzi po wybraniu komend nie ma dziwnych informacji idzie tak jak z opisu) po restarcie komunikat "Error loading operating system" nie wiem co można jeszcze zrobić, może wgrać jakiegoś boot managera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo usunął partycję z dysku Maxtor 250GB przy użyciu Ranish Partition Manager i poszukuje sposobu na jej odzyskanie oraz przywrócenie ustawień bootujących. W odpowiedziach zasugerowano użycie DMDE do przywrócenia partycji oraz sprawdzenie stanu dysku SMART. Po długim skanowaniu NTFS użytkownik odzyskał partycje, ale napotkał problem z bootowaniem systemu, otrzymując komunikat "Missing operating system". Rekomendowano naprawę bootloadera za pomocą komendy fixmbr, jednak to nie przyniosło rezultatu. Użytkownik rozważał również użycie boot managera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA