logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Pioneer VSX-323-K 100W jest bezpieczny dla kolumn Altus 100 60W?

jacekzat1 26 Kwi 2014 17:00 1707 2
REKLAMA
  • #1 13544753
    jacekzat1
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam kolegów.
    Po wymianie telewizora na "smarta" stanąłem przed nowym wyzwaniem, mianowicie brak wyjścia tzw "hi-fi" z telewizora. Mam tylko cyfrowe wyjście sygnału i hdmi. Posiłkowanie się sygnałem z odtwarzacza dvd czy dekodera skutkuje niemożliwym do ustawienia rozjechaniem się fonii i wizji. Ze starym wzmacniaczem unitry możemy sobie pomarzyć o współpracy z nowoczesnym telewizorem.
    Muszę wymienić wzmacniacz. Mam kolumny altusy100, 8Ohm, 60W mocy. Wzmacniacze stereo o mocy odpowiadającej kolumnom tak do tysiąca zł nie posiadają z reguły hdmi ani wejścia optycznego :cry: . Druga opcja to wzmacniacz 5.1. Ale te bestie zabijają mnie mocą.
    Znalazłem po okazyjnej cenie pioneera vsx-323 Link. Ma on jak to można znaleźć w sieci 100W na kanał. Niektórzy nawet twierdzą, że pobierając z sieci 180W daje 5x100W (prawie perpetum mobile). Doczytałem się, że to 100W to mierzone na jednym kanale i pozostałych nieaktywnych.
    Tu moje pytanie. Czy ten potwór mocy ubije moje stare altusy, czy w przypadku rozsądnego użytkowania pochodzą ciesząc ucho? Albo zmieniać zestawy?
    Dodam, że nie mogę sobie pozwolić na osobne zestawy dla słuchania muzyki i oglądania filmów, stąd konieczność kompromisów.
  • REKLAMA
  • #2 13545066
    k52
    Poziom 32  
    Ocena: 179
    Po pierwsze wzmacniacze stereo z wejściami optycznymi a nawet hdmi! za ok 1tys zł są dostępne ONKYO tx8020 , kenwood RA5000.
    Po drugie amplitunery kina domowego nie zabijają mocą tylko jej obietnicą, podana moc 100W w instrukcji jest najczęściej mocą na jednym wysterowanym kanale w maksymalnym pułapie, a w trybie ciągłym to może 5x40-70W .
    Po trzecie mocniejszy wzmacniacz jest bezpieczniejszy niż taki 2x20W.
    Trzeba mieć tylko odrobinę wyczucia przy mocniejszym i słychać gdy kolumna rzęzi, bo w słabym wzmacniaczu podkręcasz na maksa te np 20W wzmacniacz ma już potężne zniekształcenia, wysyła je na głośnik wysoko-tonowy i go nie masz ( smutne historie z imprez lat 80), a kolumna bardzo głośno nie grała.
  • #3 13545118
    jacekzat1
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Dzięki, obecnie używam WS-303 i nie zdarzyło mi się jeszcze rozkręcić głośności powyżej połowy a wzmacniacz ma 25W na kanał. Ten Pioneer za niecałe 5 stówek może być mój.
    Spojrzałem na wzmacniacze stereo, które zaproponowałeś, Kenwood ma 120W na kanał, Onkyo po 100W na kanał przy 8Ohm.
REKLAMA