logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czasem traci pingi na bridge'u na WAP54G - pomocy !!!

maniaq666 12 Kwi 2005 00:00 1125 4
REKLAMA
  • #1 1397496
    maniaq666
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    witam serdecznie, mam pewien problem w sieci WLAN 2,4GHz, a mianowicie na około 500-metrowym mostku zrobionym na sprzęcie Linksys WAP54G (o mocach 84mW) tracą mi sie pingi... zdarza się, że np. rano jest 0% strat, a wieczorem dochodzi aż do 17%... sprzęt jest skonfigurowany raczej dobrze, bo w końcu chodziło wcześniej na tym bezproblemowo i dopiero od jakiegoś czasu zaczęło się coś dziać... anteny są bardzo dobrej jakości i wystarczającej mocy (18dBi)... sprzęt jest ogólnie nowy... kable z AP'eków do anten są maksymalnie 2,5-metrowe (na pewno dobry H-155, wtyczki też dobrze zrobione)... anteny się idealnie widzą, a jeśli chodzi o strefę Fresnela to myślę, że w 80% jest ok... nie mam pojęcia co może być nie tak... proszę o szybką odpowiedź i jakieś pomysły co jeszcze mam sprawdzać... czekam... pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 1398091
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Sprawdź jakie jest obciążenie linku radiowego wieczorem.

Powodem strat najprawdopodobniej jest wysycenie połączenie radiowego.
  • REKLAMA
  • #3 1399722
    maniaq666
    Poziom 13  
    dzięki za odpowiedź... w jaki sposób to sprawdzić? chodzi Ci o to ile osób siedzi na necie (czyli korzysta z tego bridge'a)? jest na tym bridge'u w sumie około 30 użytkowników, z czego najwięcej siedzi pod wieczór i po południu - maksymalnie około 20... wcześniejszą porą dnia jest tych użytkowników około 10... najdziwniejsze jest to, że wszystko było OK przez kilka dni i nie było żadnych problemów i nagle zaczęło się tak dziać, że przez powiedzmy kilka minut jest idealne połączenie, a za chwilę traci pingi pomiędzy APekami (przechodzą powiedzmy co 2 albo częściej)... i to nie jest tak, że te pingi są jakichś ogromnych wartości - wręcz odwrotnie: lecą sobie cały czas po 2 czy 3 ms i nagle zaczynają się straty, a pingi jak już w ogóle przejdą to mają ogromne wartości... po czym nagle znów wszystko działa idealnie... nie wiem naprawdę o co chodzi... dodam jeszcze, że bridge działa na wolnym kanale, a również w jego najbliższej okolicy też nic nie siedzi... proszę o pomoc... czekam...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1401480
    Maras_23
    Poziom 18  
    Sprawdzales realny sygnal na tym polaczeniu, ustawiajac jednego WAP54G na AP, a z drugiej strony podpinajac sie karta sieciowa? Sprawdz gdy siec dziala dobrze i drugi raz gdy rwie polaczenie. Czesto wine ponosza kable, niby sa ok, a nie do konca.. Tak swoja droga, do tworzenia linkow polecam sprzet na Prism'ie 2.0 lub 2.5, np. WAP-1950. W trybie PxP nie jestes w stanie go zawiesic, gwarantuje :-). Btw, polaczenie sprawdzaj pakietami ICMP o dlugosci co najmniej 1000 bajtow. Czesto zdarza sie ze link wyglada na dobry wysylajac echo o dlugosci 64 bajtow, a wysylajac 1000 jest juz klapa.
  • #5 1446922
    czupacz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    A jak skonfigurować most między dwoma AP Linksys WRT54gs tak żeby ten drugi podawał net do Planeta BM-500?
REKLAMA