logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka pamięć RAM do 4-8GB dla Gigabyte GA-EP43-S3L? Tanie opcje do 100 zł

Vendesum 27 Kwi 2014 01:12 2697 12
REKLAMA
  • #1 13546208
    Vendesum
    Poziom 9  
    Witam,
    Od jakiegos czasu nurtuje mnie problem malej ilosci pamieci RAM.
    Interesowala by mnie tania, najlepiej do 100zl mozliwosc rozszerzenia jej.
    Myslalem nad 4-8gb.
    Moja plyta glowna to Gigabyte GA-EP43-S3L
    Przesylam wam dodatkowo log sprzetu z everesta.
    Prosilbym o podawanie gotowych aukcji na allegro.
    Jezeli ktos by zauwazyl cos niepokojacego w moim sprzecie, prosze napisac.
    PS. Co do systemu. Mysle ze znajdzie sie mozliwosc rozszerzenia do 64 bitow.
    Załączniki:
    • Report.txt (281.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13546219
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Vendesum napisał:
    Jezeli ktos by zauwazyl cos niepokojacego w moim sprzecie, prosze napisac.

A w jaki sposób mamy to zobaczyć?

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ep43-s3l_10/
    Pamięć
    4 złącza 1.8V DIMM DDR2 obsługujące do 16 GB pamięci
    Dwukanałowa obsługa pamięci
    DDR2 1200+/1066/800/667 MHz

Kup 2x2GB DDR2 800MHz, ale

Vendesum napisał:
    najlepiej do 100zl mozliwosc rozszerzenia jej.

Będzie cięzko, chyba, że obecną sprzedasz.

Ewentualnie do obecnej dokup kolejne 2GB identyczne i będzie taniej.

Daj zrzut z CPU-Z zakładka SPD dla każdego zajętego slotu (nie log).
  • #3 13546228
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam Vendesum
    Pytasz i szybko odpowiadam. Wszystkie płyty główne mają listę rekomendowanej pamięci RAM podawaną przez producenta płyty. Szukając RAM najlepiej kupić w sklepie, należy podać płytę i mamy pewność ze taka pamięć będzie działać.

Systemy 32bitowe np:XP/vista widzą tylko do 3.5GB RAM, a systemy 64 bit więcej, więc warto zainwestować w system 64bitowy i większą liczbę RAM.

Twoja Płyta : GA-EP43-S3L (rev. 1.0)

Może obsłużyć RAM

4 złącza 1.8V DIMM DDR2 obsługujące do 16 GB pamięci
    Dwukanałowa obsługa pamięci - "Dual Channel"
    DDR2 1200+/1066/800/667 MHz

Dodano po 4 [minuty]:

swiercm napisał:
    "::D
  • REKLAMA
  • #4 13546235
    Vendesum
    Poziom 9  
    Uprzejmie prosze. Bardzo mi milo ze nawet o tak poznej godzinie ktos jest aktywny. Jaka pamięć RAM do 4-8GB dla Gigabyte GA-EP43-S3L? Tanie opcje do 100 zł

Oh. Nastepny Pan skory do pomocy. Dziekuje. Kolego 2-ugi. Te informacje akurat znalem. Dlatego tez podalem mozliwosc rozszerzenia systemu z 32 na 64 bity a rekomendowane RAM-y widzialem, ale nie moglem wyszukac ich w internecie. Mowie tu o tych z najwiekszym taktowaniem czy co tam jest.

PS. A gdyby dokupic jeszcze 4 gb? Musialbym wybrac te same Kostki co 2 pierwsze?
    Podeslal bys mi jakies aukcje ktore by mnie zachecily? Ja w miedzyczasie poszukam jaka to jest kostka. Moze was bolec troszke moje nie uzywanie polskich znakow, ale niestety przed swietami robilem porzadki i jak zwykle musialem zgubic klawisz, a ze trafilo na ALT i to prawy to co ja poradze. Co najwyzej moge wciskac olowkiem. :)
  • #5 13546238
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Dokup identycznego Kingstona i po kłopocie.;)

Vendesum napisał:
    PS. A gdyby dokupic jeszcze 4 gb? Musialbym wybrac te same Kostki co 2 pierwsze?

Wszystkie pamięci powinny być identyczne.
    Możesz kupić
    1. 1x2GB takich samych i puścić je w DC (DualCHannel) (całość 2x2GB -> 4GB)
    2. 2x2GB i będą działać w SC (SingleCHannel) (całość 3x2GB -> 6GB)
    Ale do 100zł to tylko opcja nr 1 (chyba, że trafisz okazję...) i jest to optymalne rozwiązanie. 4GB to bardzo dużo pamięci RAM.

Vendesum napisał:
    Podeslal bys mi jakies aukcje ktore by mnie zachecily?

Musisz pytać, podając oznaczenia obecnych pamięci Sprzedającym. Szukaj z gwarancją zwrotu do 10dni w razie, jakby coś z pamięcią było nie do końca ok.
  • #6 13546249
    Vendesum
    Poziom 9  
    Hmm. Mowisz ze 4 gb to duzo pamieci, ale spojrz na to ze jak bede sie przesiadac na inny system tj. na 64 to nie wykluczone ze skocze na np. 7 bo m.in. tam directX sa nowsze i mi podpasuje do niektorych gier, a co za tym idzie slyszalem ze 7 kradnie pamiec jak powalona.

Genialna aukcja byla by ta. http://allegro.pl/4gb-ram-ddr2-2x2gb-800-kingston-kvr800d2n5k2-4g-i4179931324.html
    Tylko ze to jeszcze sie toczy. Sprobuje jakos go zlapac na zakonczenie wczesniejsze za 140zl.
  • #7 13546251
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    4GB nawet przy Win7 na dziś wystarczy.
    Do najnowszych gier byś musiał zmienić cały PC.;)
    Wystarczy...
  • REKLAMA
  • #8 13546254
    Vendesum
    Poziom 9  
    Wiem, ze bym musial. Niby zblizaja sie moje urodziny tj. 10 czerwiec, ale dostalem ostatnio ostry prezent i nie chcialbym znow naciagac rodzicow na pieniadze. No nic. Zobaczymy co bedzie. Dziekuje Ci bardzo za poswiecony czas. Dobrej nocy Ci zycze.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze 1.
    Czy ta kosc KVR800D2N5K2/4G rozni sie od tej mojej? KVR800D2N5/2G
  • REKLAMA
  • #9 13546376
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    kiss39 napisał:
    Systemy 32bitowe np:XP/vista widzą tylko do 3.5GB RAM
    Trochę inaczej to wygląda. System widzieć może i 4 GB, ale ma tylko 4 GB przestrzeni adresowej - w którą musisz wliczyć pamięć karty graficznej i około 280 MB innych rzeczy. Zależnie od tego ile pamięci ma twoja karta graficzna, może ci zostać zarówno 3.5 GB jak i znacznie mniej.
  • #10 13546767
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Vendesum napisał:
    a co za tym idzie slyszalem ze 7 kradnie pamiec jak powalona.

Bzdura. Komputer z 7 64bit po uruchomieniu zjada 990MB pamięci (a można zejść niżej) - kwestia zoptymalizowania go. W tej chwili z włączonym Skype, kilkoma kartami w Operze i jakieś programiki - 1.50GB.
  • #11 13546895
    rradek01
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Z pamięcią to jest tak, czym masz jej więcej w systemie tym więcej jej pobiera system Windows.
  • #12 13547049
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    rradek01 napisał:
    Z pamięcią to jest tak, czym masz jej więcej w systemie tym więcej jej pobiera system Windows.

Czyli idąc Twoim rozumowaniem, kupując 32GB RAM, z tego nie wykorzystam za wiele? Bzdury piszesz. System pobiera tyle, ile mu pozwolisz, oczywiście jakieś minimum musi mieć...

2GB dziś to wg mnie takie optymalne minimum i nie dlatego, że system tyle potrzebuje, ale dlatego, żeby komfortowo coś wykonywać na komputerze. 4GB to bardzo dużo i nawet najnowsze gry na takiej ilości RAM będą działały ok, a to są programy, które najwięcej potrzebują (pomijam profesjonalne aplikacje do obróbki grafiki czy audio).
    Pewnie, że lepiej mieć więcej RAM, ale trzeba patrzeć też zwłaszcza na koszty.;)

Nie ma co trolować.;)
  • #13 13547078
    rradek01
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Sprawdź sobie na kompie ile system będzie Ci pobierał pamięci gdy zainstalujesz 2GB a ile gdy zainstalujesz 4GB

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje taniego rozszerzenia pamięci RAM do swojego komputera z płytą główną Gigabyte GA-EP43-S3L. Zwraca uwagę na możliwość zakupu 4-8 GB pamięci, preferując budżet do 100 zł. Odpowiedzi sugerują, że płyta obsługuje do 16 GB pamięci DDR2, a optymalnym rozwiązaniem byłoby dokupienie 2x2 GB pamięci DDR2 800 MHz. Użytkownik rozważa również przejście na system 64-bitowy, co pozwoli na lepsze wykorzystanie pamięci. Wskazano na konieczność zakupu pamięci identycznej do obecnie posiadanej oraz na dostępność aukcji na Allegro.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA