logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EXCEL - Jak zastosować formułę dla 2 niezależnych warunków w 3 arkuszach?

hrabia64 27 Kwi 2014 11:16 3363 21
REKLAMA
  • #1 13546763
    hrabia64
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,

Poniżej zamieszczam opis problemu - nie wiem jak to zrobić, jak również czy powinna być formuła czy raczej skrypt - proszę o pomoc.

Informacja ogólna - w pliku są 3 zakładki: Arkusz1, Arkusz2, Arkusz3

----------
    Arkusz1
    ----------
    1) jest 26 pozycji z wartościami liczbowymi czytanymi poziomo
    2) w kolumnie "D" dane się zmieniają (wartości jedynie rosną - nie maleją)

----------
    Arkusz2
    ----------
    1) tabela warunkowa (czytana oczywiście poziomo)
    2) istotne jest to, że kolumny "C" (warunek 1) oraz "D" (warunek 2) są niezależne od siebie.
    Przykład:
    a) jeżeli zostanie spełniony tylko "warunek 1" - ma się pojawić napis "OK" w "Arkusz3"
    b) jeżeli zostanie spełniony tylko "warunek 2" - ma się pojawić napis "OK" w "Arkusz3"
    c) jeżeli zostaną spełnione (niezależnie od siebie) "oba warunki" - mają się pojawić 2 napisy "OK" w "Arkusz3"
    3) w przyszłości dane w tabeli warunkowej mogą się zmienić

----------
    Arkusz3
    ----------
    1) w kolumnie "C" oraz "D" pojawia się napis "OK" (po spełnieniu warunku z tabeli warunkowej)
    2) jeżeli pojawi się napis "OK" (po spełnieniu warunku), to nie może on już zniknąć

Podsumowując: tabela warunkowa (Arkusz2) sprawdza wszystkie 26 pozycji z "Arkusz1" i po spełnieniu warunku, umieszcza na "Arkusz3" (w odpowiedniej komórce) napis "OK".

Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • proba.xls (26.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13547360
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 891
    Cytat:
    jeżeli zostaną spełnione (niezależnie od siebie) "oba warunki"

Co masz na myśli mówiąc 'niezależnie od siebie'?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 13547479
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    1) Czy wartości mają być uwzględniane "tak jak widać", czyli po uwzględnieniu zastosowanego formatowania, czy według faktycznej zawartości komórki?
    Chodzi np. o komórkę Arkusz3!D9 w przykładowym pliku. Wg wartości Arkusz1!F9 warunek nie jest spełniony, ale byłby spełniony gdyby wartość była zaokrąglona do liczby całkowitej. W przykładzie podano, że warunek jest spełniony.
    2) Co w przypadku gdy wartość z Arkusza1 nie mieści się w zakresie podanym w Arkuszu2? Np. Arkusz1!B23 = 2, a wartości w Arkuszu2 zaczynają się od 3.
  • REKLAMA
  • #4 13547504
    hrabia64
    Poziom 12  
    W tym akapicie powtórzyłem to co napisałem wcześniej (nadmiar słów dla większej jasności) - cytat:

Przykład:
    a) jeżeli zostanie spełniony tylko "warunek 1" - ma się pojawić napis "OK" w "Arkusz3"
    b) jeżeli zostanie spełniony tylko "warunek 2" - ma się pojawić napis "OK" w "Arkusz3"
    c) jeżeli zostaną spełnione (niezależnie od siebie) "oba warunki" - mają się pojawić 2 napisy "OK" w "Arkusz3"
  • Pomocny post
    #5 13547520
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 455
    Witam.
    Cos w tym stylu?
    Załączniki:
    • proba2007.rar (10.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • proba1.xls (43.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 13547542
    hrabia64
    Poziom 12  
    [ Do Maciej Gonet ]

ad.1 Przepraszam, wkradły się gdzieniegdzie drobne błędy, ale to jest tylko przykładowy arkusz. Założenia są dosyć sztywne, tak więc trzymamy się sztywno tabeli warunkowej.

ad.2 Jeżeli wartość jest poza zakresem zdefiniowanym w tabeli warunkowej (np. 2) to w "Arkusz3" nie pojawia się napis "OK".
  • #7 13547605
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Na moje pierwsze pytanie nie dostałem zadowalającej odpowiedzi, pytałem o wartości w Arkuszu1, a nie w tabeli warunkowej. Wobec tego przyjąłem, że odnosimy się do faktyczych wartości zawartych w Arkuszu1 ignorując ewentualne formatowanie.
    Propozycja rozwiązania w załączniku. W skoroszycie muszą być włączone obliczenia iteracyjne. Arkusz w wersji co najmniej 2007 ze względu na funkcję JEŻELI.BŁĄD. W Arkuszu3 jest zdefiniowana komórka o nazwie RESET. Gdy ta komórka ma wartość 0 komunikaty OK, który pojawiły się w tabelce są przechowywane niezależnie od przyszłych zmian w Arkuszu1. Gdy RESET ustawimy na wartość niezerową np. 1, komunikaty OK są aktualizowane wg bieżącego stanu Arkusza1.
    Pozdrowienia.
    Załączniki:
    • proba1A.xls (43.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 13547786
    hrabia64
    Poziom 12  
    [ Do Maciej Gonet ]

Wygląda na to, że rozwiązanie jest właściwe.

Mam jeszcze 2 pytania:

1) Czy istnieje metoda, która pozwala zamienić zawartość komórki "OK" (obecnie w komórce jest formuła) na postać "OK" (bez formuły). Wiem, że można wykonać polecenie "copy", a następnie "wklej specjalnie jako wartość", ale szukam innego rozwiązania, nie polegającego na "copy" i "wklej". Napisz proszę czy jest inna metoda zamiany komórki.

2) Czy jak mam już 2 x "OK" w obu komórkach, to czy można stworzyć formułę (która będzie działać), która zrobi taką np. rzecz: "jeżeli w obu komórkach "C5" i "D5" jest "OK" to wstaw w komórce "H5" napis "SUPER". Czy możesz wrzucić drobny przykład takiego efektu?
  • Pomocny post
    #9 13547859
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Dzień dobry jeszcze raz,
    Ad 1) Można, tylko po co?
    Ręcznie można oprócz metody Kopiuj/Wklej specjalnie/Wartość zastosować sekwencję F2+F9, czyli przywołać do edycji i zamienić formułę na wartość.
    Można też automatycznie - napisać procedurę obsługi zdarzenia Change, która będzie nadzorować zakres komórek, i jeżeli pojawi się tam OK, zastępować wynik formuły stałą. Wtedy nie byłyby potrzebne odwołania cykliczne i zmienna RESET, ale arkusz stałby się arkuszem do jednorazowego użytku. Czy tak byłoby wygodniej? Raczej wątpię.
    Ad 2) Można wstawić prostą formułę zwykłą:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

lub tablicową (ctrl+shift+enter)
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

i przeciągnąć w dół.
    Pozdrowienia.
  • #10 13547963
    hrabia64
    Poziom 12  
    Pośpieszyłem się z podziękowaniami :)

Wrzucam w załączniku plik "proba2A.xls" - jest to wyczyszczony z liczb "Arkusz1", jak również ustawiona jest komenda RESET na wartość "zero".

Gdy wpisuję w "Arkusz1" w komórkę "B5" pierwszą wartość np. 5 to w "Arkusz3" w komórce "D5" pojawia się napis "OK" mimo, że nie spełnia warunku opisanego w "tabeli warunkowej" (Arkusz2).
    Załączniki:
    • proba2A.xls (32.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 13549495
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Dobry wieczór,
    Gdy zaczyna Pan wpisywać dane do komórki B5 np. 5 to komórka F5 jest pusta, a to Excel interpretuje tak jakby zawierała 0, a więc warunek jest spełniony, stąd pojawia się OK. Dlatego w czasie wprowadzania początkowych danych zmienna RESET powinna być ustawiona na 1, aby tymczasowe wartości nie zostały zapamiętane. Dopiero gdy tabelka w Arkuszu1 będzie zawierać wszystkie dane początkowe należy ustawić RESET na 0 i od tego momentu rozpocząć "czuwanie" arkusza. Chyba, że z założenia komórki w kolumnie F mogą być puste i nie oznacza to zera, to wtedy do formuł trzeba by dodać dodatkowy warunek, ale takiego wariantu w przykładzie nie było, a były nawet wartości ujemne, więc nie wiem czy to jest potrzebne.
    Pozdrowienia.
  • #13 13549890
    hrabia64
    Poziom 12  
    Tak, ma Pan rację - wytłumaczenie jest logiczne.
    Wrzucając temat z przykładowym plikiem nie przewidziałem takiego efektu.

Mówiąc krótko - "Arkusz1" musi być pusty (bez liczb), a w "Arkusz3" raz spełniony warunek wrzuca napis "OK", który już zostaje w komórce na stałe (komenda RESET=0).

Czy mógłbym prosić o modyfikację według tych założeń?
    Z góry dziękuję.
  • #14 13550166
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Dzień dobry,
    Nie rozumiem co miałbym modyfikować. Tak jak napisałem, gdy arkusz jest czyszczony przed wprowadzeniem nowych danych trzeba ustawić RESET na wartość różną od 0 i wprowadzać dane nie przejmując się tym co się pojawia w Arkuszu3. Gdy wszystkie dane będą wprowadzone wtedy dopiero ustawić RESET na 0.
    Czy chodzi o to, że już w stanie aktywności w Arkuszu1 mogą być puste komórki, które znaczą coś innego niż zero?
    Pozdrowienia
  • #15 13550198
    hrabia64
    Poziom 12  
    napisałeś: "Czy chodzi o to, że już w stanie aktywności w Arkuszu1 mogą być puste komórki, które znaczą coś innego niż zero?"

Taka sytuacja również może mieć miejsce, a poza tym rozwiązanie ma być AUTOMATEM, gdzie nie musimy dodatkowo ingerować ręcznie. W przypadku większej ilości uruchomionych arkuszy o pomyłkę nie trudno.
  • #16 13550286
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Dalej albo ja nie rozumiem, o co Panu chodzi, albo Pan nie rozumie jak to może działać. Ten arkusz musi mieć dwie fazy działania: inicjację i czuwanie. Inicjacja polega na usunięciu starych wartości i wpisaniu nowych startowych. Nie da się wprowadzić wszystkich wartości jednocześnie, więc po to jest ta zmienna RESET, aby odróżnić fazę inicjacji od fazy czuwania. Gdyby zmienna RESET nie istniała lub miała stałą wartość arkusz nie mógłby działać, bo albo nie blokowałby tych komunikatów OK, albo nie dawałby się w ogóle zresetować.
  • #17 13550314
    hrabia64
    Poziom 12  
    Rozumiem, że to rozwiązanie ma swoje "ograniczenia i wymogi". Dziękuję za pomoc.

W takim razie wrócę do mojego pierwszego postu i spytam, czy powinna to być formuła czy raczej skrypt. Wygląda na to, że formuła ma swoje "wymogi" - nie może być AUTOMATEM.

Czy jest ktoś na forum, kto może napisać SKRYPT, który będzie AUTOMATEM?
  • #18 13551624
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Formuła jak i skrypt jest zawsze automatem - chodzi o to by dobrze zrozumieć problem.

Panie Macieju, (Chyba o to chodzi) Pan doda na wstępie swojej wynikowej formuły jeszcze jeden warunek: że jeżeli w arkuszu1 wartość w kolumnie B lub kolumnie D lub w kolumnie F jest pusta ("") niech wynik będzie pusty - nie wykona się sprawdzenie. (Muszą być wszystkie dane w konkretnym wierszu w arkuszu1 by zacząć sprawdzać te dwa warunki z wcześniejszych postów).
    I "klient" będzie zadowolony :)

PS.
    A na marginesie nigdy nie odważyłem się w danej formule odwoływać się do komórki w której jest ona zapisana. Dziwi mnie że tu excel nie zgłasza odwołań cyklicznych.

Dodane po chwili
    ------------------------------------------------
    Właściwie można to zrobić jeszcze inaczej - pojedynczym ORAZ.
    Pozwoliłem sobie troszeczkę zmienić formułę pana Macieja "zabezpieczając" ją przed pustą komórką.

Czy o to chodziło autorowi topiku?

Mam nadzieje że w kolumnie D nie pojawią się litery (bo Autor o tym nie
    wspomniał). - wtedy też trzeba by było się przed tym zabezpieczyć.
    Załączniki:
    • proba2A-1.xls (39.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 13551850
    hrabia64
    Poziom 12  
    Sprawdziłem zmodyfikowaną formułę i jak na razie nie ma przekłamań.

Ps. też na to wpadłem i wpisałem na próbę literę (nastąpiło przekłamanie). Czy może Pan to jakoś zabezpieczyć i wrzucić plik dla "potomnych" :)

Dodano po 32 [minuty]:

Jest jeszcze potrzeba zabezpieczenia przed wartością ujemną (jest przekłamanie).
    Wartość ujemna nie spełnia warunku.
  • #20 13552734
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Dzień dobry,
    Dodałem zabezpieczenie przed liczbami ujemnymi w kolumnie F i literami w kolumnie D w Arkuszu1, zabezpieczenie przed pustymi komórkami dopisał już wcześniej kolega. Natomiast 0 wpisane jawnie w kolumnie D będzie spełniać warunek (tak ma być?).
    Ale w dalszym ciągu, żeby skasować ustawienia OK w Arkuszu3 trzeba na chwilę ustawić RESET na wartość <>0. Tego nie da się obejść, chyba że przez usunięcie formuł i wstawienie ich na nowo.
    Panie Marku,
    Ta blokada wartości OK może działać tylko dzięki odwołaniom cyklicznym. Żeby Excel się nie buntował, trzeba w opcjach włączyć obliczenia iteracyjne. W przeciwnym razie oczywiście będzie sygnalizacja odwołania cyklicznego.
    Pozdrowienia
    Załączniki:
    • proba2B.xls (33.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 13554948
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Maciej Gonet napisał:
    Ta blokada wartości OK może działać tylko dzięki odwołaniom cyklicznym. Żeby Excel się nie buntował, trzeba w opcjach włączyć obliczenia iteracyjne. W przeciwnym razie oczywiście będzie sygnalizacja odwołania cyklicznego.

Dzięki za informację. Nigdy wcześniej nie wpadłem na to by w taki sposób to wykorzystać. Pochylam głowę przed mistrzem w wyrazie uznania (niestety nie ma takiego emotikona). :spoko:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zastosowania formuły w Excelu do obsługi dwóch niezależnych warunków w trzech arkuszach. Użytkownik potrzebował pomocy w stworzeniu formuły, która w zależności od spełnienia warunków w Arkuszu2, umieszczałaby odpowiednie napisy "OK" w Arkuszu3. W odpowiedziach omówiono różne aspekty działania formuł, w tym konieczność uwzględnienia pustych komórek oraz wartości ujemnych. Użytkownicy zaproponowali modyfikacje formuł oraz wprowadzenie zmiennej RESET, która umożliwia kontrolowanie aktualizacji wyników. Wskazano również na możliwość użycia skryptów do automatyzacji procesu, co mogłoby uprościć obsługę arkusza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA