logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MS Word automatyczna bibliografia z gotowych przypisów dolnych

zbyszek100 27 Kwi 2014 23:19 108429 16
REKLAMA
  • #1 13549482
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Ocena: 207
    Witam, chce ułatwić sobie życie, mam przypisy dolne, chce wygenerować z tego bibliografie. Wiem, że jest taka opcja, ale, aby tak się stało muszę od nowa wszystko wprowadzać poprzez odwołania/wstaw cytat/dodaj nowe źródło, no i później juz mi wygeneruje tam gdzie chce.

Tak jak już pisałem, mam gotowe przypisy, czy jest możliwość wygenerowania bibliografii bez ręcznego wpisywania?
  • REKLAMA
  • #2 13549530
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Podejrzewam, że nie, ale pewności nie mam. Jak chcesz na poważnie takie rzeczy robić to -> LaTeX.
  • #3 13549537
    zbyszek100
    Poziom 18  
    coś więcej o tym? pisze prace dyplomową i chce jakoś przeskoczyć te szczegóły.
  • #4 13549551
    c4r0
    Poziom 36  
    http://en.wikipedia.org/wiki/LaTeX
    Latex to język skryptowy służący do pisania książek, publikacji, instrukcji, i wszelkiego rodzaju prac. Jak już masz wszystko zrobione w wordzie to nie ma sensu przechodzić na inny system. Latexa się trzeba nauczyć i napisanie paru pierwszych stron może zająć większość czasu pisania całej pracy :P Ale warto. Ja moją magisterkę (2 lata temu) napisałem w Latexie i nie żałuję ani trochę. Wielkim plusem jest to, że jak się taką pracę napisze poprawnie to potem każde formatowanie można zmienić jedną prostą komendą - np. zmienić wygląd nagłówków rozdziałów, format spisu treści, format podpisów pod obrazkami, itp, itd. Jest to super sprawa. Najprościej mi to chyba porównać do HTML (ewentualnie z CSS). Ale tak jak napisałem, jak już masz wszystko zrobione w wordzie to nie wiem czy ma sens pisanie od nowa w czymś innym. Jesteś już ugotowany i takich rzeczy jak to co tu pytasz musisz szukać po forach, a pewnie i tak nie da się tego zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 13549561
    zbyszek100
    Poziom 18  
    no mam około 40 książek itp i nie chce mi sie za bardzo tego wprowadzać od nowa do bazy Worda, na jedno mi wyjdzie czy zacznę kopiować na koniec strony i po prostu w odpowiedni sposób sformatować.
  • #6 13549580
    c4r0
    Poziom 36  
    No właśnie, więc chyba zrób na piechotę tak jak Ci najwygodniej i tyle. Bo jak będziesz szukał swojej sztuczki do zrobienia tego automatycznie to zanim znajdziesz rozwiązanie (co nie jest w ogóle pewne) pewnie przepisałbyś to na piechotę z dwa razy. 40 książek to wcale nie tak dużo. W Latexie całą bibliografię zapisuje się w oddzielnym pliku w prostym przejrzystym formacie tekstowym ( http://en.wikipedia.org/wiki/BibTeX ) a jeśli się chce to można nawet używać różnych programów do zarządzania takim plikiem, np. JabRef. U mnie w pracy korzystamy w grupie z jednego wspólnego pliku źródeł gdzie już są zapisane tysiące publikacji. W swoim tekście wystarczy podać umowną nazwę (mamy nazwisko autora plus rok wydania) i reszta informacji pojawia się automatycznie.
  • #7 13549773
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    zbyszek100 napisał:
    Tak jak już pisałem, mam gotowe przypisy, czy jest możliwość wygenerowania bibliografii bez ręcznego wpisywania?
    Teoretycznie jest to możliwe - wystarczy napisać odpowiedni kod w VBA, który to zrobi (bazując na strukturze dokumentu). Jednak "JAK ?" - to już mnie nie pytaj :)
  • REKLAMA
  • #8 13549792
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    W wordzie jest opcja bibliografii, ale wystarczy mała zmiana w przypisach i całość może się mocno zagmatwać. Najprostsza forma jest opisana tu Link. Jest małe zastrzeżenie do tak wygenerowanej bibliografii. Word ma domyślnie 10 stylów bibliograficznych, nie wszystkie są zgodne z polską norma bibliograficzną ISO-690. Co może się objawiać np. zmianą słowa str. na page. Styl to plik xml który można odpowiednio udoskonalić. Ze stroni bibword można uzyskać dodatkowe zgodne style w ilości chyba 5000. Tyle jest ich w profesjonalnych managerach bibliograficznych.
    Po instalacji managera bibliografii np. Citavi którty jest po polsku bibliografie uzyskać można stosunkowo prosto.

Pisanie pracy w systemie Latex, gdy masz już wszystko w wordzie jest bezsensu. Bo to całkowicie inny świat. jest to poważny system składu drukarskiego , gdzie aspekty bibliografii, przypisów, cytowań i innych elementów składu są bardzo dopracowane.
  • #9 13551086
    zbyszek100
    Poziom 18  
    zen3x napisał:
    Najprostsza forma jest opisana tu Link.

Ale żeby zrobić tym sposobem bliblografie, muszę najpierw wprowadzić ręcznie źródła, czyli te 40 książek.
  • #10 13551564
    mickpr
    Poziom 39  
    To może ja coś zaproponuję. Nie wiem czy działa wszędzie (testowałem Word 2007), ale oto kod VBA wyświetlający przypisy w formie MSGBOX-ów z Word'a.
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Na podstawie tego kodu można sobie stworzyć makro tworzące spis jaki się komuś podoba.
  • #11 13551584
    zbyszek100
    Poziom 18  
    co mam z tym kodem zrobić? :)
  • #12 13551632
    mickpr
    Poziom 39  
    zbyszek100 napisał:
    co mam z tym kodem zrobić?
    Jak nie wiesz co to VBA i makra - to nic nie zrobisz, a wygląda - że chyba nie wiesz.
    Jeśli wiesz co to makra - wklej w dokument z przypisami w treść nowego makra treść tej procedury i sprawdź działanie (uruchom makro), czy to jest to o co ci chodzi?
    Dokument musi być zapisany w formie umożliwiającej uruchamianie makr (w Word 2007 *.docm).
    Jeśli po kolej będą się wyświetlały - pomyślimy jak z niego stworzyć makro wstawiające biografię w bieżącej lokalizacji kursora.
  • REKLAMA
  • #13 13551660
    zbyszek100
    Poziom 18  
    niestety jestem zielony. Moja wiedza konczy się na Widok/Makra :D
  • #14 13551689
    mickpr
    Poziom 39  
    Po prostu do dokumentu z istniejącymi już przypisami :
    1. dodaj nowe makro,
    2. wejdź w jego edycję,
    3. wklej ten kod, zapisz dokument.
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

4. Stań kursorem w miejscu gdzie ma się pojawić spis
    5. Uruchom makro.

Jest to oczywiście dość prosta metoda, bez numeracji (o tym można pomyśleć później) i bez formatowania (czysty tekst).
  • #15 13551829
    zbyszek100
    Poziom 18  
    pojawiają sie tylko komunikaty do akceptacji przyciskiem OK. W komunikacie pojedynczo po jednej książce
  • Pomocny post
    #16 13552069
    mickpr
    Poziom 39  
    zbyszek100 napisał:
    pojawiają sie tylko komunikaty do akceptacji przyciskiem OK. W komunikacie pojedynczo po jednej książce
    Wkleiłeś drugi podany przeze mnie kod? Chyba nie.
  • #17 13552095
    zbyszek100
    Poziom 18  
    działa! dzięki. Ułatwiło mi to sprawę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na automatyczne generowanie bibliografii w MS Word z istniejących przypisów dolnych, unikając ręcznego wprowadzania danych. Odpowiedzi sugerowały, że nie ma prostego rozwiązania w Wordzie, a alternatywą może być użycie LaTeX, który jest bardziej zaawansowanym narzędziem do formatowania dokumentów, ale wymaga nauki. Inna propozycja dotyczyła napisania makra w VBA, które mogłoby pomóc w przekształceniu przypisów dolnych w bibliografię. Użytkownik ostatecznie skorzystał z kodu VBA, który umożliwił mu wstawienie przypisów do dokumentu, co znacznie ułatwiło mu pracę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA