logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Trinitron KV-2184 MT - Gdzie są filtry p.cz.? (czy scalak CX20015A?)

usmiechnij_sie 29 Kwi 2014 15:55 891 1
REKLAMA
  • #1 13553935
    usmiechnij_sie
    Poziom 1  
    PROBLEM:
    Sony 21" KV-2184 MT jest odstrojony od stacji CATV, kilka minut trwa zanim się dostroi. Co jakiś czas później potrafi też "zgubić" dostrojenie.

PLAN ROZWIĄZANIA:
    Mam drugi egzemplarz, identyczny, w którym właśnie padł mi kineskop, reszta działała bez zarzutu.

MOŻLIWOŚCI:
    Tak, czytałem inne posty na Elektrodzie na ten temat:

1. "Popraw lutowania przy filtrach w p.cz. To jest taka metalowa puszka, oznaczona na płycie jako IF201. Musisz wylutować ją z płyty głównej, następnie otworzyć i przelutować. Zwróć uwagę na połączenia masy płytki z obudową metalową tego modułu".

2. "Może pomóc minimalna korekcja w filtrze L103 przy układzie p. cz. IC101."

3. "Pomogła wymiana scalaka CX20015A"

4. "Zimne luty i jeszcze raz luty, p.cz"

PROLEM W TYM, ŻE:
    - nie jestem elektronikiem (czasem coś naprawię),

- gdzie po otwarciu obudowy mam szukać P.CZ. ???

- co mogę wyjąć, wylutować i podmienić (zamiast wylutowywać, przelutowywać pojedyncze elementy modułów)

Pozdrawiam
    UC
  • REKLAMA
  • #2 13554381
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    usmiechnij_sie napisał:

- gdzie po otwarciu obudowy mam szukać P.CZ. ???

A czytać ze zrozumieniem potrafisz??
    Cytat:
    "Popraw lutowania przy filtrach w p.cz. To jest taka metalowa puszka, oznaczona na płycie jako IF201. Musisz wylutować ją z płyty głównej, następnie otworzyć i przelutować. Zwróć uwagę na połączenia masy płytki z obudową metalową tego modułu".

Jaśniej już się nie da.

Jeśli z tym sobie nie poradzisz, to inne rozwiązania całkowicie przerastają twoje możliwości.

Wymiana p.cz.na inną, z drugiego TV, nie jest rozwiązaniem, bo ta, którą chciałbyś wykorzystać nie wiadomo w jakim jest stanie. Za kilka dni będziesz mieć to samo. Czyli potrójna robota.

-----------
    O punkcie 4, a szczególnie pkt 2, zapomnij! Nie ruszaj!
REKLAMA