logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Ford 2014 – radio traci zapisane stacje po wyłączeniu, pamięć po wymianie

PK2006 12 Kwi 2005 14:08 1934 8
REKLAMA
  • #1 1398607
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Witam!Mam do naprawy ww radyjko.Problem dotyczy zapamiętywania wstrojonych stacji po wyłączeniu radia.Wstrojone stacje pamięta do momętu wyłączenia radia.Po wyłączeniu wszystkie stacje znikają.Zasilanie ok(trzy plusy i dwa minusy).Radyjko chodzi bez kodu co wskazuje na wymianę zawartości pamięci(pamięć w podstawce i oznaki lutowania).Może to jest przyczyną?Proszę o wszelkie porady,za które serdecznie dziękuję.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1553887
    Kondzior
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Odgrzebię troche temat - mam podobny problem. Myslalem ze to kwestia podpiecia odpowiednio zasilania i zaczalem grzebac.
    ...i poleglem...
    To radio strasznie dziwnie sie podlacza. Przy niby prawidlowym podlaczeniu podswietlenie caly czas swieci i caly czas wyswielacz pokazuje czest. stacji (malo tego-mozna ja zmieniac nawet przy wylaczonym radiu!)

Może ktoś mi opisać sprawdzony pinout tego radia??

Bede bardzo wdzieczny!
  • REKLAMA
  • #3 1554141
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    Wejdz wyzej na ten temat Zanim zapytasz jak podłączyć radio lub opis styków radia...
  • REKLAMA
  • #4 1554308
    Kondzior
    Poziom 16  
    Dokladnie korzystam z tego schematu (zamieszczonego na kablomanii) ale niestety cos nie bardzo hula. Dlatego prosilbym o info jak Wy podlaczacie to radio
  • #5 1555003
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Opis w kablomani na www.studio24.prv.pl jest napewno dobry. Masz cos uszkodzone w radiu. Może warto sie przyglądnąć wyjsciu na aut.antene lub zwarty włącznik
  • REKLAMA
  • #6 1555024
    Kondzior
    Poziom 16  
    A zasugerowalbys mi cos wiecej - bo szczerze powiedziawszy poprzedni wlasciciel plus do radia polaczony mial wlasnie pod wysterowanie zewn. anteny (lol) a mase bezpodsrednio pod obudowe.
    I dziala... Tyle ze nie zapamietuje stacji-to wlasnie mnie sklonilo do podlaczenia radio prawidlowo.
    Niestety popodlaczeniu prawidlowo cos nie dziala - poza tym podswietlenie wyswietlacza jest non stop wlaczone.
    Ma ktos jakies sugestie? Czemu dokladniej mialbym sie przyjrzec?
  • #7 1555058
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Daje sobie ręke uciąć że jak podłączysz tak jak powinno być to radio będzie całkowicie martwe. Pewnie masz gdzieś ścieżke przepalona bądz sam włącznik. Sugerowac nie ma co bo na odległośc się tego nie zrobi. Wykaż trochę własnych chęci, wez miernik i do roboty.
  • #8 1555060
    Bobi
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    sprawdx tranzystor (power swith")..najprawdopodobniej poległ "na polu chwały"..i jeszcze diode blokująca to jest naprzawde proste radio...
  • #9 1986882
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Dkładne oględziny ścieżek radia i połączenie uszkodzonych doprowadziło do zakończenia naprawy sukcesem.Temat zamknięty.Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył radia Ford z 2014 roku, które nie zapamiętywało wstrojonych stacji po wyłączeniu, mimo prawidłowego zasilania (trzy plusy i dwa minusy). Radio działało bez konieczności wpisywania kodu, co sugerowało wymianę pamięci (w podstawce i ślady lutowania). Użytkownicy zgłaszali trudności z prawidłowym podłączeniem radia, nietypowym zachowaniem podświetlenia i wyświetlacza, który działał nawet przy wyłączonym radiu. Podejrzewano uszkodzenia ścieżek, tranzystora "power switch" oraz diody blokującej. Zalecano dokładne sprawdzenie i naprawę uszkodzonych ścieżek oraz elementów sterujących zasilaniem. Ostatecznie naprawa zakończyła się sukcesem po dokładnej inspekcji i naprawie uszkodzonych połączeń, co przywróciło prawidłowe zapamiętywanie stacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA