logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig GMM1000 STS55-1001/7 TEXT lub STF72-1001/07

Fikus 72 01 Maj 2014 00:08 2241 7
REKLAMA
  • #1 13558345
    Fikus 72
    Poziom 2  
    Witam

Bardzo Proszę Panów i Panie o pomoc dot. telewizora Grundig (jak w tytule).

Pomagam osobom samotnym i ubogim w okolicy na zasadzie no-profit w zaopatrzenie w sprawny sprzęt RTV lub AGD który innym jest zbędny a potrzebujących na nowy nie stać. Uzyskałem ostatnio telewizor (jak w tytule) dla pewnej Pani ale pojawił się problem z którym sobie od dwóch tygodni nie radzę :( a osobie obdarowanej sprawia trudności manualne. A mianowicie...
    Wraz z telewizorem był zamiennik pilota... który po wciśnięciu klawisza P+/P- nie przełącza programów w górę lub dół np.z 0 na 1,2,3 lub z 13 na 12,11,10 ale załącza kanał ustawiony w TV na programie 16 ! To samo jest od tego 16-go kiedy naciska się P+/P-.Zawsze jest 16-sty !

Zakupiłem nowy oryginalny pilot i ...to samo !
    Dlatego , jeżeli ktokolwiek posiada jeszcze instrukcję lub wiedzę , Bardzo Proszę...
    Proszę o instrukcję użytkownika tego odbiornika ( lub fragment dot.problemu) lub informację czy to wina zakodowania telewizora lub pilota i jak to wyeliminować ??

Proszę o instrukcje PDF przesłać na email -skom72(_at_)wp.pl lub umieścić na Forum.

Proszę również o wyrozumiałość Admina jeżeli złamałem Regulamin.

Miłego Ciepłego Majowego Weekendu :)
  • REKLAMA
  • #2 13560232
    zapierdziany fotel
    Poziom 1  
    Podbiję ci temat, bo zaiste szlachetny masz cel. ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13560769
    Fikus 72
    Poziom 2  
    mirex napisał:
    A jak się nazywa pilot, który kupiłeś?

Tam Menu jest tak proste, że aż szkoda czasu na poszukiwanie jakiejkolwiek instrukcji. O ile gdzieś jest.

Dziękuję za odpowiedzi. Temat został przeniesiony przez Admina z " Działu Instrukcje". Ok, prawo Admina.

Dotychczasowy pilot to:
    1) TP 1002 LX - dostałem wraz z TV.*
    Natomiast zakupiony org. to:
    2) Grundig Tele Pilot 1002*
    * Takie same objawy opisane w moim poście :(

Potrafię posługiwać się pilotem, obsługiwać menu TV bez pilota z poziomu odbiornika; natomiast z takim przypadkiem spotkałem się po raz pierwszy. Dlatego raczej stawiam na zakodowanie TV... dlatego potrzebuję instrukcji obsługi odbiornika. Może coś się doczytam, może skojarzę...szukam igły w stogu siana.

Dziękuję za podbicie tematu Koledze ... związanym z fotelem , ale nie o to mi chodzi. Staram się po prostu ułatwić czynności innym ludziom , zwłaszcza te które my wyssaliśmy z mlekiem matki a ja nie potrafię pomóc :):):)

P.S.
    Nie znam się na podbijaniu tematów, korzystam z Państwa wiedzy od 2008 roku.
    Nie mam nic do powiedzenia w tematach elektroniki, elektryki itp.
    Moja dewiza to- *Człowiek dla Człowieka nigdy Wilkiem być nie powinien; bo nie wiadomo który nagle zostanie owcą !
    *Moje Słowa , i tego się trzymam !- Jak Ktoś ma ochotę niech publikuje na Świat.
  • #5 13561080
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Fikus 72 napisał:
    Potrafię posługiwać się pilotem, obsługiwać menu TV bez pilota z poziomu odbiornika;

No to da się zaprogramować w nim coś, czy nie da się?

Z czym ten TV pracuje/będzie pracował? Z TV kablową?
  • REKLAMA
  • #6 13561594
    Fikus 72
    Poziom 2  
    mirex napisał:
    Fikus 72 napisał:
    Potrafię posługiwać się pilotem, obsługiwać menu TV bez pilota z poziomu odbiornika;

No to da się zaprogramować w nim coś, czy nie da się?

Z czym ten TV pracuje/będzie pracował? Z TV kablową?

Więc jeszcze raz. TV pracuje z kablową i wszystkie programy są odbierane i ustawione. Wraz z telewizorem był zamiennik pilota... który po wciśnięciu klawisza P+/P- nie przełącza programów w górę lub dół np.z 0 na 1,2,3 lub z 13 na 12,11,10 ale załącza kanał ustawiony w TV na programie 16 ! To samo jest od tego 16-go kiedy naciska się P+/P-.Zawsze jest 16-sty !

Zakupiłem nowy oryginalny pilot i ...to samo !
  • #7 13561650
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Fikus 72 napisał:
    Więc jeszcze raz.

Nie jeszcze raz, tylko od nowa.
    Nie było tej informacji, a jest ona bardzo istotna być może.
    Gdyby TV miał zaprogramowany tylko kanał 16, to mógłby +/- nie wykonywać. Ale normalnie z klawiszy 1, 2 ...5 włączać. Wiele tak ma. Nie wiem, czy ten też.

Skoro się da programować, w tym automatycznie, działają poprawnie wszystkie funkcje dostępne z poziomu klawiatury i pilota, z wyjątkiem tej jednej ...
    ... no właśnie, on ma klawisze lokalne pr+/- ... działa to poprawnie, czy też nie?
    .... to najrozsądniejszym wytłumaczeniem jest jednak chińska podróbka pilota.

Teoretycznie możliwe uszkodzenie TV. Trochę dziwne. Może pamięć należałoby wyczyścić i zaprogramować na nowo na początek?

Dedykowany pilot to oficjalnie TP1002 = IRC81410 i cała masa innych zamienników. Niekoniecznie 1 do 1 odwzorowujące funkcje klawiszy.

Masz jakieś inne piloty? Philips, Telestar, Elemis z popularniejszych.
  • #8 13564085
    Fikus 72
    Poziom 2  
    Ok, ale było to w pierwszym moim poście.
    Dziękuję Tobie za zainteresowanie , ale nie pomyślałem aby od nowa zaprogramować TV zakupionym "oryginalnym pilotem".
    Zrobię to w ten weekend. Przyznaję , nie pomyślałem również o klawiszach na TV . Gdzie szukać tego IRC na pilocie o którym wspomniałeś ? Odnośnie Chińskiej podróbki...może i tak. Ale sprzedawca na moją prośbę sprawdził pilota-podróbkę i oryginał na testerze że nadają te same kody. Wybór należał do mnie, nie nalegał ani się nie upierał więc zakładam że miał dobre intencje.
    W międzyczasie dowiedziałem się od znajomego że również słyszał od kogoś kto zakupił nowy TV w sklepie swego czasu że od początku tak było. Dla mnie jest to bardzo dziwna informacja. Jutro lub pojutrze zrobię jak sugerujesz.

Dziękuję i Pozdrawiam.

P.S
    Mam jeszcze do dyspozycji pilota Sanyo i Funai

Programowanie TV z panelu jak i z nowego pilota NIC nie dało. Jedyna zmiana jaka nastąpiła to że teraz klawisze P+/P- w ogóle nie zmieniają kanału tzn.zmieniają ale na ten sam na którym jest ustawiony TV. Co robić dalej ?????????

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w związku z telewizorem Grundig GMM1000 STS55-1001/7, który otrzymał dla osoby potrzebującej. Problem dotyczy pilota, który nie przełącza kanałów prawidłowo, zamiast tego zawsze aktywuje kanał 16. Użytkownik zakupił nowy oryginalny pilot Grundig Tele Pilot 1002, ale problem pozostał. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane zakodowaniem telewizora lub uszkodzeniem. Zasugerowano również, aby spróbować zaprogramować telewizor na nowo oraz sprawdzić, czy inne piloty działają poprawnie. Użytkownik planuje spróbować ponownie zaprogramować telewizor.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA