logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba A75 - Przejściówka CF IDE bios nie wykrywa karty

adamax3 02 Maj 2014 21:26 1149 3
REKLAMA
  • #1 13563685
    adamax3
    Poziom 2  
    Witam

Próbuję podłączyć kartę CF 16GB kingston x266 do starego laptopa Toshiba A75 za pomocą przejściówki CF-IDE 44pin V.H0 .

Bios nie wykrywa karty, nie ma również żadnej możliwości ustawienia parametrów dysku. Zauważyłem, iż oryginalny dysk IDE ma 43piny, (bez środkowego na dole). Czy w tym przypadku potrzebuję innej przejściówki, czy może mam usunąć ten pin w przejściówce? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to bardzo proszę o odpowiedz.

PS1. Znalazłem na jednej ze stron informacje o podobnym problemie, tam autor tekstu zalecał, zmostkowanie 28 i 30 pin'a w przejściówce.

"Pin 28 appearantly is the cable select pin, and on the IDE-CF adaptor this pin is not connected, i.e. left floating. In some computers, a floating pin 28 can be erroneously detected as a cable-select signal and the drive for whatever reason was configuring itself as a slave.The solution was to solder a jumper between pin 28 and pin 30 (ground) to tie CSEL to ground, in order to prevent the erroneous assignment as slave drive."
    Czy ma to szanse pomóc?

Pozdrawiam
    adamax3
  • REKLAMA
  • #2 13564054
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Żeby to w ogóle zadziałało, karta musi wspierać tryb True-IDE.

Jeśli nie wspiera - a na podstawie podanych przez ciebie danych nie da się tego stwierdzić - to na przejściówce nie podziała.
  • REKLAMA
  • #3 13564290
    adamax3
    Poziom 2  
    Na wstępie dziękuje za odpowiedz.

Moja karta to Kingston Ultimate x266 16gb.Kartę wybrałem na podstawie wpisu w poradniku "Kryteria doboru kart do budowy dysku SSD".

"Jedyna wspierająca UDMA to Ultimate x266. Jedna z nielicznych kart wspierających tryb UDMA5. Ponadto ta karta zgłasza się jako dysk niewymienny, ale jest jednak koszmarnie droga."

Toshiba A75 - Przejściówka CF IDE bios nie wykrywa karty

Czytałem parę opinii, że karta działa jako "dysk ssd" np.

"Tak jak wspomniał kryzcho123, do tego karta Kingston CF 16GB Ultimate x266, 115zł.
    Spisuje się dobrze, nie było problemów ze współpracą ze starym lapkiem compaq nc610 oraz nowszym nc6220. XP też się zainstalował bez problemów, dysk widzi jako stały, bo ponoć niektóre karty zgłaszają się jako "dysk wymienny". "
  • #4 13565057
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Źródła problemu mogą być trzy:
    Przejściówka
    Laptop
    Karta.

Karta powinna działać.
    Zostaje przejściówka i laptop.
    Najlepiej by było, żebyś podpiął się z całością pod inny sprzęt - wtedy będziesz wiedział, czy przejściówka jest martwa, czy laptop nie chce z nią gadać.
REKLAMA