logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Traktorek MTD z silnikiem Tecumseh 11,5 HP – regulacja napędu, ślizgający pasek

marioodkrywca 07 Maj 2014 10:36 7560 13
REKLAMA
  • #1 13577704
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam serdecznie,

Na działce posiadam traktorek spalinowy nieznanej mi marki. Posiada on Silnik Tecumesh 11,5 HP. Wizualne traktorek zbudowany jest dokładnie jak:
    http://sprzedajemy.pl/kosiarka-traktorek-kosiarki-hvc-13km-gwarancja,156973
    ( nie jest to reklama sprzedaży - aukcja ma na celu zaobrazować tylko zdjęcie, zresztą ogłoszenie jest już nie aktualne :) )
    Jedyną różnicą między nimi to kosz (mój ma wyrzutnik boczny). W zeszłym roku traktorek był Serwisowany przez firmę, która zakończyła już swoją działalność. Niestety po ich serwisie koszenie trawy jest praktycznie niemożliwa.

Z tego co zaobserwowałem coś nie tak jest z regulacją napędu- traktor jedzie dopiero od 3 położenia "nastawnika skrzyni" pozostałe 4 i 5 są tak jakby luźne.
    Ponadto podczas jazdy w momencie napotkania oporu traktor staje i czuć zapach palonej gumy (zapewne ślizgający się pasek). Wydaje mi się również że wcześniej był on szybszy.

Zwracam się do was z pytaniem na co zwrócić uwagę. W jaki sposób powinna wyglądać regulacja napędu w takich traktorkach tak aby przywrócić go do wcześniejszej sprawności. Chłopaki z serwisu chyba uczyły się na nim i obawiam się że albo jest źle skręcony, lub zastosowali zbyt krótkie paski napędowe.

Podkreślam że nie jestem laikiem jeśli chodzi o mechanikę, jednakże nigdy traktorka do trawy nie rozbierałem :)
  • REKLAMA
  • #2 13577903
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Sprawdź czy pasek jest prawidłowo założony oraz napięty. Pasek nie może się ślizgać w czasie jazdy.
  • #3 13577988
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    Ok, jednak czy jest tam jakaś regulacja ? Jeszcze pytanie czy traktor na Luzie z napędem umiejscowionym na P powinien gasnąć po zejściu ?
  • #4 13578020
    jerry1960
    Poziom 37  
    Regulacja jest . Traktor na luzie nie może gasnąć , wyreguluj obroty biegu jałowego.
  • REKLAMA
  • #5 13578086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13578093
    jerry1960
    Poziom 37  
    Przepraszam nie doczytałem , po zejściu operatora z maszyny traktorek ma zgasnąć , czujnik jest w fotelu operatora.
  • REKLAMA
  • #7 13578189
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    Właśnie o to pytam czy napewno na Luzie w pozycji P tak było. Bo w sumie w jaki sposób regulować obroty siedząć na sprzęcie.
  • #8 13578198
    jerry1960
    Poziom 37  
    Podnieść (przechylić )fotel i wtedy czujnik nie wyłączy silnika .
  • #9 13578265
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    a to tego już nie pamiętałem. Sprawdzę jak wygląda sprawa z paskami.
  • #10 13728684
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    Jestem po oględzinach traktorka . Po wymianie paska jest trochę lepiej. Jednak jeszcze nie jest idealnie. Czuć poślizgu paska głównego.jak wygląda regulacja napięcia paska napędowego od wału.
  • #11 13834502
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    Dzisiaj wyciągnąłem rozrusznik. Magnesy były już klejone i są popękane. Sądzę że to może być problem. Teraz szukam rozrusznika. Niestety numer rozrusznika jest wybity pod przyspawana obudowa na śruby, czy znacie może prawidłowy rozrusznik do silnika tecumseh enduro 11.5 ohv 115
  • REKLAMA
  • #12 13835613
    BmwRulez
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam identyczny traktorek w garażu. Popracy sprawdze Tobie rozrusznik.
    Tez jestem na etapie małego remontu kosiarki.
  • #13 13883807
    marioodkrywca
    Poziom 13  
    Kwestia rozrusznika jest już ogarnięta. Pozostaje regulacja naciągu paska napędu. Obecnie przy ciezszej osobie traktorek zatrzymuje się i czuć zapach paska. Sądzę że jest zbyt słabo nCiagniety. Tylko co odpowiada za jego naciąg? Czyżby sprężyna się wyciągnęła?
  • #14 13884161
    jerry1960
    Poziom 37  
    Sprawdź czy napinacz jest dobrze założony, sprężyna raczej się nie wyciągnęła. Ewentualnie pasek do wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada traktorek spalinowy z silnikiem Tecumseh 11,5 HP, który ma problemy z napędem i koszeniem trawy. Po serwisie, traktorek nie działa prawidłowo, a użytkownik zauważył, że napęd działa tylko w trzeciej pozycji, a przy napotkaniu oporu silnik staje, wydzielając zapach palonej gumy. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie napięcia paska napędowego oraz regulacji obrotów biegu jałowego. W przypadku problemów z rozrusznikiem, użytkownik zidentyfikował uszkodzone magnesy i poszukuje odpowiedniego rozrusznika. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące regulacji naciągu paska napędowego oraz ewentualnych problemów z napinaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA