logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Sony STR-DA1200ES "dźwięk 7.1"

jaca-94 09 Maj 2014 19:08 2319 4
REKLAMA
  • #1 13585493
    jaca-94
    Poziom 2  
    Witam. Jestem początkujący na Tym forum, ale już nie mogłem wytrzymać z tym pytaniem! Jestem posiadaczem kina domowego 7.1 które jest podłączone do amplitunera Sony STR-DA1200ES. Amplituner ten niestety nie ma najnowszych dekoderów dźwięku 7.1 czyli: DTS-HD oraz Dolby True-HD. Lecz pewnego razu gdy przyjrzałem się wyświetlaczowi amplitunera, ujrzałem właśnie te symbole mimo iż ten model ich nie dekoduje. Proszę obejrzeć na przesłanym zdjęciu. Mimo, że mam podłączonych 7 kolumn i subwoofer to dźwięk jest w 5.1 Więc moje pytanie brzmi: Czy istnieje możliwość, aby ten amplituner odtwarzał dźwięk 7.1 w tych formatach? Amplituner Sony STR-DA1200ES "dźwięk 7.1" 7
  • REKLAMA
  • #2 13585689
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    jaca-94 napisał:
    ujrzałem właśnie te symbole mimo iż ten model ich nie dekoduje.
    Widocznie ten sam wyświetlacz jest stosowany w wyższych modelach, które dekodują te formaty.
    jaca-94 napisał:
    Czy istnieje możliwość, aby ten amplituner odtwarzał dźwięk 7.1 w tych formatach?
    Tylko jeżeli będziesz dysponował odtwarzaczem wyposażonym w dekodery i jeżeli amplituner posiada wejścia analogowe 7.1.
  • REKLAMA
  • #3 13585712
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 616
    Wyświetlaczem się nie sugeruj, zapewne był produkowany do kilku modeli.

Jeżeli podasz do amplitunera sygnał Dts Hd MA lub DD true Hd to amplituner poradzi sobie z tym sygnałem ale będzie to tylko zwykły Dts i DD.
    Blury-a trzeba podłączyć do amplitunera przewodem Hdmi aby podać dźwięk Hd.

Aby działały Ci wszystkie 7 głośników film musi być zapisany w
    -Dolby Digital Ex wtedy będzie 6.1 jeżeli dodasz do tego jeszcze jeden głośnik aby było 7.1 oba głośniki będą grały to samo
    -dts-ES (DISCRETE 6.1) da ci 6.1
    -dts-ES (MATRIX 6.1) działa podobnie jak Dolby Digital Ex
  • REKLAMA
  • #4 13590418
    jaca-94
    Poziom 2  
    Mam podłączony do niego Sony Bluray BDP-S1100 przez kabel Coaxial. Ale nie widzę potrzeby łączenia go jeszcze przez HDMI? Bluray połączyłem od razu z telewizorem aby przeglądać np. Internet zdjęcia z Bluraya bez włączania Amplitunera. Kiedy włączam np. Hobbita Pustkowie Smauga w DTS HD-MA to wyświetla się tylko DTS. A pilotem ustawiam np. na Pro Logic IIx Movie (choć to jest do Dolby) bo wtedy wyświetlają się na amplitunerze wszystkie 7.1 głośników. A mam jeszcze pytanie. Gdzie można włączyć taki MATRIX 6.1? Czy jest on zakodowany w filmie jak dolby digital 5.1? Nigdzie go nie spotykam.
  • #5 13590484
    intenso
    Poziom 39  
    Ocena: 616
    W tym wypadku bez sensu jest stosowanie połączenia bd z amplitunerem przewodem hdmi bo amplituner i tak nie posiada dekoderów Hd.
REKLAMA