logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta pamięci SAMSUNG - microSDXC UHS-I Card 64GB widoczna jako 32GB

ras_billi 10 Maj 2014 09:57 2739 5
REKLAMA
  • #1 13586724
    ras_billi
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dzień Dobry,
    Posiadam kartę taką jak w temacie i mam problem. Karta po włożeniu do laptopa była normalnie widoczna jako 64GB. Problem pojawił się po tym jak włożyłem ją do kaerki Philips ISee która obsługuje tylko karty do 32GB. Wyświetlił się monit nieobsługiwany format karty i pytanie czy ją sformatować. Dałem tak i w kamerce karta pojawiła się jako 32GB. Od tego czasu gdziekolwiek ją podłącze widnieje jako 32GB. Tak jakby została ona skrócona lub brakująca połowa przestrzeni karty wyparowała. Karta daje się sformatować pod FAT i NTFS lecz dalej widnieje jako 32GB. Zna ktoś może przyczynę tej anomalii?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13586777
    xironeksik
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Cytat:
    Tak jakby została ona skrócona lub brakująca połowa przestrzeni karty wyparowała

Nic w przyrodzie nie ginie ;-)
    Uruchamiamy konsole cmd
    start>uruchom>cmd

w okienku wpisujemy kolejno

diskpart > list disk >select disk x (gdzie x to twoja karta np 1-2-3) > clean > create partition primary > select partition primary > active >assign

potem formatuj sobie w formacie jakim chcesz.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 13586828
    ras_billi
    Poziom 9  
    Po kroku -create partition primary- wyskakuje monit:
    Załączniki:
    • Karta pamięci SAMSUNG - microSDXC UHS-I Card 64GB widoczna jako 32GB Bez__tytu__u.jpg (48.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13586841
    xironeksik
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Ile masz partycji w systemie?

PPM mój komputer > zarządzaj > zarządzaj dyskami

Zaznacz kartę i utwórz partycję.
  • REKLAMA
  • #5 13586853
    ras_billi
    Poziom 9  
    Pomogło, karta jest widoczna jako 64GB. Dziękuję serdecznie za pomoc.
  • #6 15279619
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Ocena: 220
    Dostałem taką samą kartę UHS-I klasa prędkości 3 (chyba uszkodzona) ale próbuję ją naprawić . Programy do partycjonowania , nie widzą jej , nie można sformatować . Po wpisaniu komend jw. , nie wyświetla tej karty jako dysku . Czy można by ją ożywić , mając wsad od drugiej takiej samej karty ? Znalazłem programik "victoria43" i widzę , że można by to było zrobić , tylko brak mi wsadu czy jak to się nazywa . Czy i jak i gdzie szukać ?
REKLAMA