logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon 64 X2, Gigabyte m68m-s2p – brak reakcji po czyszczeniu, nie startuje po awarii

areq47 12 Maj 2014 20:39 1212 6
REKLAMA
  • #1 13595267
    areq47
    Poziom 10  
    Witam,
    posiadam komputer:
    Procesor Athlon 64 X2
    4 GB ram DDR2
    Płyta główna: Gigabyte m68m-s2p
    Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101 A
    Karta graficzna zintegrowana na płycie głównej

Wczoraj pojawił się bluescreen z błędem sterownika karty graficznej. Przy każdym włączaniu systemu od razu pojawiał się ten sam bluescreen. W trybie awaryjnym usunąłem sterowniki i zainstalowałem najnowsze. Po załadowaniu sterowników przez system problem się powtarzał. Zostawiłem komputer na noc. Rano już normalnie się włączył i działał bezproblemowo. Wyczytałem na internecie, że bluescreen z błędem tego pliku może być spowodowany wysoką temperaturą na karcie graficznej, więc postanowiłem przeczyścić komputer. Przedmuchałem obudowę z kurzu, patyczkami do uszu wyczyściłem radiator i wiatraki. Po ponownym podłączeniu komputera do prądu, monitora itd.. przestał on reagować. Nie chce się włączyć (nie ruszają wiatraki, nic nie słychać).Sprawdziłem podłączenie zasilacza do płyty głównej. Próbowałem włączać z jedną kością ramu. Pomyślałem, że może zepsuł się włącznik, ale spięcie pinów na płycie głównej odpowiedzialnych za włącznik nic nie dało. Wygląda to tak jakby komputer nie miał prądu, ale podłączenie zewnętrznego tunera tv pod usb powoduje zapalenie się diody na nim, więc jakiś prąd jest.
    Przetestowałem zasilacz. Podłączyłem do niego tylko cd-rom i spiąłem odpowiednie piny na wtyczce. Zasilacz wystartował, cd-rom zaczął działac, ale wiatrak na zasilaczu się nie ruszył. Słychac bylo "cykanie" z zasilacza. Wydaje mi się, że wiatrak powinien zawsze ruszyc, nawet przy tak małym obciążeniu?
    Czy macie jakieś pomysły w czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #2 13595304
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    Sprawdź połączenia na płycie jeszcze raz - ewidentnie masz zwarcie i powinieneś je zlokalizować. Sprawdź na spokojnie to wszystko jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #3 13595611
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Podmień zasilacz, to cykanie z niego jest niepokojące. Obciążenie minimum 100W na każde napięcie a nie CD-ROM.
  • REKLAMA
  • #4 13595641
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    irondick napisał:
    to cykanie z niego jest niepokojące

Każdy "cyka". Jeden ciszej, inny głośniej. Nie ma co patrzeć na ten "parametr".

irondick napisał:
    Obciążenie minimum 100W na każde napięcie a nie CD-ROM.

Racja, ale aż takiego nie trzeba. To nie test wytrzymałości. Jakiś HDD, CD-ROM, Wentylator, jakaś płyta główna, żarówka +12V wystarczą.

Spróbowałbym wykonać CLR_CMOS przy okazji, ale objawy ewidentnie wskazują na jakieś zwarcie, co już wcześniej napisałem.
  • REKLAMA
  • #5 13602115
    areq47
    Poziom 10  
    Udało mi się pożyczyc inny zasilacz. Z pożyczonym zasilaczem komputer startuje, więc mamy winowajcę..:)
  • #6 13602189
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8243
    Zerknij, czy w tym zasilaczu nie ma spuchniętych kondensatorów.
  • #7 13649866
    areq47
    Poziom 10  
    Kupiłem nowy zasilacz i już wszystko działa. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie włączał się po wystąpieniu bluescreena związanym z błędem sterownika karty graficznej. Po usunięciu i ponownym zainstalowaniu sterowników problem się powtarzał, a komputer przestał reagować po czyszczeniu wnętrza. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie połączeń na płycie głównej oraz wymianę zasilacza. Po podmianie zasilacza komputer zaczął działać, co potwierdziło, że pierwotny zasilacz był uszkodzony. Użytkownik zakupił nowy zasilacz, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA