logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlokalizować nadawcę groźb na Gadu-Gadu? Czy można uzyskać IP?

Arturox21 14 Maj 2014 00:15 5241 9
REKLAMA
  • #1 13599085
    Arturox21
    Poziom 2  
    Witam, mam problem. Dostawałem groźby przez gadu gadu. Nie dotyczące mnie a mojej Kobiety. Ja aktualnie jestem w niemczech jeszcze z miesiąc a Ona uczy się w Pl, w Toruniu. Mam kilku a nawet wielu znajomych w Toruniu, ale przecież nikt nie będzie chodził za nią krok w krok.
    Podejrzewam że te groźby są od jej zdesperowanej koleżanki <długa historia, która raczej nie pomoże i nikogo nie zainteresuje>. Więc pisałem z tym anonimem chwilę, z godzinę jakoś. Można mniej-wiecej zlokalizować ten numer? IP i te sprawy? Albo zgłosić się do gadu o podanie lokalizacji w takiej sytuacji? Koleżanka mieszka na wiosce gdzie poza nią nikt nie zna mojej przyszłej żony, więc jeżeli dostanę miasto to bede wiedział czy się martwić czy to po prostu ta koleżanka robi nam pod górkę.
    Da się jakoś załatwić? Tak, był podobny temat, ale tam w sumie nic nie napisano konkretnego.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13599098
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5393
    Arturox21 napisał:
    Dostawałem groźby przez gadu gadu. Nie dotyczące mnie a mojej Kobiety.

Arturox21 napisał:
    Da się jakoś załatwić?

Zgłosić to na Policję.
    Jest ochrona danych osobowych, więc samemu, prywatnie nic nie załatwisz, bo nikt nie będzie z Tobą gadał.
    Albo zmienić nr gg na inny, tamten olać.
  • REKLAMA
  • #3 13599103
    Arturox21
    Poziom 2  
    Jeżeli to koleżanka, to mimo wszystko nie chciałbym ją wpakować w takie kłopoty. Ona sama uczy się na policjantkę i nie chciałbym jej aż tak życia przekreślić przez głupi żart. Fakt, zbyt mądra nie jest, ale chciałbym to jakoś obejść bez policji.
    Tu nie chodzi o zmianę numeru bo wypisuje napalona laska, czy ktoś inny mi spamuje, tylko to są groźby. Numer to mniejsza o to, boje się czy coś się stanie.
    Jeżeli gadu mi nie da lokalizacji to można jakoś przez numer do IP i z IP do lokalizacji? Nie chcę dokładnie, tylko o miejscowość.
  • #4 13599132
    KOCUREK1970
    Arturox21 napisał:
    Jeżeli to koleżanka, to mimo wszystko nie chciałbym ją wpakować w takie kłopoty

Arturox21 napisał:
    tylko to są groźby

I Ty masz jeszcze jakieś obiekcje.
    W gg można zablokować taką osobę, klikasz PPM na kontakt i tam masz "zablokuj", osoba już nic do Ciebie nie wyśle, bo dostanie komunikat, że jest blokowana.
    Arturox21 napisał:
    Ona sama uczy się na policjantkę

No to doskonale wie, czym grozi stalking.
  • #5 13599135
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    Były pluginy do GG. Zwało się to PowerGG, podawało IP.
    Jednak to było do starego GG, może powstało coś nowego.
    Ew może do komunikatora WTW jest odpowiednia wtyczka?
    Mając IP można próbować zawęzić lokalizację, np whois i tracert.
  • REKLAMA
  • #6 13599140
    Arturox21
    Poziom 2  
    Kocurek1970, nie rozumiemy się. Kij z numerem. Ten anonim raz napisał i nie pisze. Może mieć mój numer, jakby mi spamował to wiem że blok i koniec, albo zmienić nr gadu.
    Chcę dowiedzieć się skąd były wysyłane te wiadomości. Sprawdzić czy to Ona czy nie.
    No niby wie, ale jak widać głupiutka. Chyba że to nie Ona.
    Karaczan, dzieki za podpowiedź. Zaraz spróbuję ogarnąć.
  • #7 13599141
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    Jeśli napisał raz to teraz się nie uda.
    Musisz mieć aktywne połączenie z danym nr gg by takie pluginy działały.
    Np sprowokować kolejną rozmowę.
    Z archiwum nie wyjdzie ta sztuczka.
  • REKLAMA
  • #8 13599145
    Arturox21
    Poziom 2  
    Okeej, domyśliłem się że tak to działa.
    whois i tracert? Nie wiem o co chodzi, ale najpierw wtyczka i IP, potem bede pytał dalej.
  • #9 13599177
    KOCUREK1970
  • #10 13599451
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    Arturox21 napisał:
    Okeej, domyśliłem się że tak to działa.
    whois i tracert? Nie wiem o co chodzi, ale najpierw wtyczka i IP, potem bede pytał dalej.

Probowac mozesz, ale malo to da.
    1. Power GG pozwalalo namierzyc IP, jesli miedzy rozmowcami bylo bezposrednie polaczenie (bez udzialu posredniczaego servera GG). Oba komputery musialy do tego miec publiczny adres IP. Jesli ktos byl w sieci lokalnej, to juz sie nie dalo.

2. Jesli nawet dostaniesz IP to dowiesz sie do kogo to IP nalezy. Np, Play, Plus, Orange itp. Lokalizacji sie nie dowiesz, chyba ze ktos jest podlaczony do malego lokalnego dostawcy internetowego ktorego mozna łatwo skojarzyc z miejscowoscia, osiedlem, itp.

Policja, prokuratura moglaby teoretycznie zapukac do drzwi GG, potem zapytac operatora komu lub gdzie dany adres IP zostal przydzielony. Ale szansa ze po jednym wpisie na GG policja dupe ruszyla jest zerowa, o czym podejrzana przyszla policjantka pewnie wie.

marcin

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z otrzymywaniem groźb przez komunikator Gadu-Gadu, które dotyczą jego partnerki. Zastanawia się, czy można zlokalizować nadawcę wiadomości, uzyskując jego adres IP, oraz czy można zgłosić sprawę do Gadu-Gadu. Odpowiedzi sugerują zgłoszenie sprawy na policję, ponieważ ochrona danych osobowych uniemożliwia samodzielne uzyskanie informacji. Wskazano również na możliwość użycia wtyczek, takich jak PowerGG, które mogłyby pomóc w namierzeniu IP, ale podkreślono, że wymaga to aktywnego połączenia z nadawcą. Użytkownicy zauważają, że lokalizacja IP może być ograniczona do dostawcy internetu, a nie konkretnego miejsca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA