logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat elektryki silnika 1.9 TDI 1Z w Audi 80 B4?

sq5haw 13 Kwi 2005 23:15 18493 11
REKLAMA
  • #1 1403323
    sq5haw
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    POSZUKUJE schenatu lub opisu serwisowego tego silnika elektryki kto maa???????
    AUDI 80 B4 grupa VW
  • REKLAMA
  • #3 1404594
    sq5haw
    Poziom 15  
    te sa tez super schematy jeszce gdzies kraza serwisowe ma ktossss????
  • #4 1406588
    sq5haw
    Poziom 15  
    WITAM czy ktos mi powie czy w silniku 1Z mozna sie podpiac do zewnetzrenego kompa zeby zdiagnozowac usterke jest taka opcja???
    a jak jest to ktore tp piny sa odpowiedzialne za komunikacje chodzi o piny w sterowniku samochodu nr????????
  • REKLAMA
  • #5 1407200
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Niewiem o co Ci chodzi z tymi schematami serwisowymi , niewiem jakich jeszcze potrzebujesz informacji na temat tego auta . Samochod da sie zdiagnozowac , zlacze diagnostyczne znajduje sie w skrzynce bezpiecznikow , po jej lewej stronie , w modelach do lipca 93 , sa dwie kostki biala i czarna (po 2 piny w kazdej) , w nowszych modelach jest tam 16 pinowe zlacze OBD . Do zdiagnozowania potzrebujesz jeszcze interfejsu i oprogramowania , wiec sadze ze rozpiska pinow nic Ci i tak nieda .
  • REKLAMA
  • #6 1407276
    HalfAlien
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wejdz na strone www.viaken.pl
    zamów sobie interfejs na transoptorach ODB-II z wyprowadzeniem pinów
    ( jeżeli masz złącze serwisowe w postaci dwóch gniazd dwupinowych - czarnego i białego;
    jak masz duże gniazdo ODB-II to wybierz sobie zestaw właśnie z takim złączem, ja mam to pierwsze 2x2 )
    Dałem 2 tygodnie temu za taki zestaw 45 zł + 6 zł przesyłka )
    Dostaniesz tam odrazu plytke w zestawie z programami... i masz wszystko cacy opisane :)
    Działa na 100%, polecam przy okazji transoptorki a nie Max232 ... na maxie moja ABK miała sporo problemów z łącznością, a na tym interfejsie działa od pierwszego "kopa" ;)

Pozdrawiam
  • #7 1409070
    sq5haw
    Poziom 15  
    no noo
    a powiedzcie mi bylem dzis w serwisie i podpinali pod tek kostkii i nie bylo polaczenia cos zle dzila tylko co???
    ktore piny w sterowniku samochodowym odpowiedzilne za ta diagnopstyke????? chce pzrebadac pzrewody moze gdzies sa trafione??? nie moge zaczaic tego schematu nie znam niemieckiego.

-a co do serwisowki to jest to takie cos jak opis silnika wraz z kolorowym ladnym schemacikiem mam pare ale od innych silnikow VW
    Załączniki:
    • Gdzie znaleźć schemat elektryki silnika 1.9 TDI 1Z w Audi 80 B4? Nowy-1.JPG (16.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1409750
    autosuper
    Poziom 24  
    Niewiem ktory rok masz auta , ale podejrzewam ze u Ciebie jest starszy typ komputera bardzo wolny , jezeli masz zlacze diagnostyczne starszego typu (4 pinowe) to raczej tak jest . Prawdopodobnie w serwisie gdzie pojechales mieli jakis gorszy sprzet do diagnostyki i dlatego nie mogles sie skomunikowac z komputerem . Prawdopodobnie przy pomocy interfejsu o ktorym pisze HalfAlien , prawdopodobnie tez jej nie zdiagnozujesz . Tak jak pisze te komputery sa bardzo wolne , nawet jak juz uda sie z nimi skomunikowac to nie realizuja wielu waznych funkcji takich jak np. odczyt wartosci mierzonych . A sprwdzac przewodow nie trzeba , wystarczy ze zmierzysz na nich napiecia , oprocz masy wszedzie powinien byc stan wysoki (10-12 V). A przewody te w audi z tego co pamietam nie sa zbyt dlugie i ida do kompa ktory znajduje sie toz pod bezpiecznikami czyli zaraz kolo zlacza .
  • #9 1411166
    sq5haw
    Poziom 15  
    Przewody sa dlugie komp jet kolo nog pasazera hiiiii a pozatym sa zinzolowane, w bardzo gruby pek.

Co radiciee
    bo tyrkocze jak choleraaa i mocy brakuje???????
  • #10 1412587
    autosuper
    Poziom 24  
    Jestes pewien ze to o czym mowiwsz to sterownik silnika ? Bo mnie sie wydaje ze to moze byc raczej sterownik ABS . No a z ta moca to musisz auto zdiagnozowac , to moze byc mnostwo rzeczy - przeplywomierz , MAB sensor , pompa itd.
  • #11 1416962
    HalfAlien
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Autosuper - ja mam też złącze 2x2 serwisowe w swoim B4 2.0 ABK i interfejs na transoptorach dziala super, zczytuje błędy oraz bez najmniejszego problemu daje dostęp do wartości wszystkich czujek. To wszystko za 45 zł + 6 zł przesyłka.
    Byłem wcześniej z tym audi w warsztacie i też mieli chłopaki problemy z komunikacją...ale z racji, że jestem jako tako w temacie zorientowany pogrzebałem troche w ich sofcie i ustawieniach portów... chociaż błędy dało się odczytać - o blokach danych można było jednak zapomnieć. Dodam, że mieli interfejs na MAX232.

W przypadku kolegi sq5haw polecam sprawdzić, czy panowie specjaliści nie zwarli przypadkiem przy podłączaniu kabelków i bezpiecznika nie spalili od interfejsu ( nie pomoge z numerkiem bezpiecznika, bo zapomniałem ;) ale on w pierwszej 7demce od strony kierowcy jeśli dobrze pamiętam )

Dodam, że najszybciej ( mi w każdym razie ) łączy się program VWtool. Mam wersje 2.0.9 i łączy się błyskawicznie w porównaniu do VAG-COM.

sq5haw- jak już kupisz sobie interfejs to uważaj przy podłączaniu pinów...
    Poza bezpiecznikiem nic nie popsujesz ( mając interfejs na transoptorkach ) ale... po co marnować bezpieczniki :)
    Jak byś miał jeszcze jakieś pytanka to wal śmiało.

P.S. autosuper masz moze jeszcze schemat do Audi B4 ABK, rok 93, w razie czego moge podac numer silnika itp :)
  • REKLAMA
  • #12 1417732
    autosuper
    Poziom 24  
    Benzyny zczytuje sie w tych autach duzo lepiej , ja swoje doswiadczenia opieram o tdi , interfejsie na maxie oraz programach dosowych do obslugi . Sadze ze bloku wart. mierzonych nie odczytasz w tym tdi niczym , bo probowalem juz wieloma , sprzetami , fabrycznym vag-iem , Tex-ą , itd , zawsze jest "funkcja niedostepna" . Z tym schematem to w tej chwili niemam ale mysle ze moi niemieccy przyjaciele beda mieli cos takiego , wiec postaram Ci sie to zalatwic , a co to jest ABK , jaki to silnik , bo jezeli zwykla 2.0 na wielopunkcie i z 8 zaworami o mocy 116 PS , to powinien byc motor 2E . Napisz o jaki silnik Ci dokladnie chodzi najlepiej jego symbol . Mam chyba nawet chipa do tego motoru , jak chcesz to Ci go moge sprezentowac tylko musisz podac mi numer ECU najlepiej Boscha , a jak nie to numer OE . Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat elektryki silnika 1.9 TDI 1Z w Audi 80 B4 oraz opis serwisowy. Schematy można znaleźć w dziale download na elektroda.pl. Diagnostyka silnika odbywa się przez złącze diagnostyczne umieszczone w skrzynce bezpieczników – w starszych modelach do lipca 1993 są to dwa 2-pinowe gniazda (białe i czarne), a w nowszych 16-pinowe złącze OBD-II. Do diagnostyki potrzebny jest interfejs (polecany na transoptorach zamiast MAX232) oraz odpowiednie oprogramowanie, np. VWtool, który łączy się szybciej niż VAG-COM. Starsze komputery silnika (4-pinowe złącza) są wolne i nie obsługują odczytu wartości mierzonych, co utrudnia pełną diagnostykę. Problemy z komunikacją mogą wynikać z użycia niewłaściwego sprzętu diagnostycznego lub uszkodzeń bezpieczników. W przypadku braku mocy i niepokojących dźwięków należy sprawdzić elementy takie jak przepływomierz, czujnik MAF, pompę paliwa oraz ewentualnie sterownik ABS, który może być mylony ze sterownikiem silnika. Schematy serwisowe i opisy silnika są dostępne, ale często w języku niemieckim. W dyskusji pojawiła się także propozycja pomocy w zdobyciu schematów od niemieckich źródeł oraz wymiana informacji o numerach ECU i typach silników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA