Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa sieci - Budowa sieci radiowej dla 3 odbiorców

Andrew098 15 May 2014 11:50 1629 9
    Andrew098
    Level 9  
    Witam.
    Mam problem. Lokalny dostawca internetu radiowego dostarcza internet drogą radiową do budynku znajdującego się 900 m ode mnie następnie patrząc od strony budynku posiadającego internet jest 100m lasu->800m pustej przestrzeni->mój dom.
    Priorytetowo chciałbym dostarczyć internet do mojego domu poprzez jakąś formę bezprzewodową bo ciągnięcie jakichkolwiek kabli jest niemożliwe, dlatego proszę kogoś o poradę a może dokładny tutorial jak tego dokonać. Następnie gdy uda mi się uzyskać łącze internetowe chciałbym je móc udostępniać dwóm znajomych z czego jeden mieszka ok 100m ode mnie a drugi 140m i miedzy nami jest linia drzew->pusta przestrzeń 40m->linia drzew->droga 4m->ich domy jeden przy drugim w odległości 25m, z powodu drogi asfaltowej trzeba internet również przesłać bezprzewodowo.
    Chodzi o to żeby mój dom i domy moich znajomych miały internet. Czy w przypadku odbierania internetu z jednego źródła nie będziemy mieli tego samego ip?
    Poradnik byłby najkorzystniejszą formą gdyż przeglądałem już kilka tematów na ten temat i nadal mam problem jak to wszystko złożyć. Do znajomych mógłby przesyłać internet przez wifi jeśli zasięgu wystarczy. Oczywiście dobrze by było gdyby wyszło w miarę tanio. wszystkie wartości podane w przybliżeniu +/- 50m
    m.jastrzebski
    Level 40  
    Andrew098 wrote:
    Witam.
    Mam problem. Lokalny dostawca internetu radiowego dostarcza internet drogą radiową do budynku znajdującego się 900 m ode mnie następnie patrząc od strony budynku posiadającego internet jest 100m lasu->800m pustej przestrzeni->mój dom.
    Priorytetowo chciałbym dostarczyć internet do mojego domu poprzez jakąś formę bezprzewodową bo ciągnięcie jakichkolwiek kabli jest niemożliwe, dlatego proszę kogoś o poradę a może dokładny tutorial jak tego dokonać. Następnie gdy uda mi się uzyskać łącze internetowe chciałbym je móc udostępniać dwóm znajomych z czego jeden mieszka ok 100m ode mnie a drugi 140m i miedzy nami jest linia drzew->pusta przestrzeń 40m->linia drzew->droga 4m->ich domy jeden przy drugim w odległości 25m, z powodu drogi asfaltowej trzeba internet również przesłać bezprzewodowo.
    Chodzi o to żeby mój dom i domy moich znajomych miały internet. Czy w przypadku odbierania internetu z jednego źródła nie będziemy mieli tego samego ip?
    Poradnik byłby najkorzystniejszą formą gdyż przeglądałem już kilka tematów na ten temat i nadal mam problem jak to wszystko złożyć. Do znajomych mógłby przesyłać internet przez wifi jeśli zasięgu wystarczy. Oczywiście dobrze by było gdyby wyszło w miarę tanio. wszystkie wartości podane w przybliżeniu +/- 50m

Obawiam sie ze te 100m lasu dyskwalifikuje tanie rozwiazania typu WiFi. Chyba ze mozesz wystawic antene ponad las, w co watpie. Gdyby to jeszcze bylo pojedyncze drzewo, kilka drzew, to bardzo silny i ukierunkowany sygnal WiFi moglby sobie poradzic, ale szalu z predkoscia by nie bylo :-(

marcin
    Andrew098
    Level 9  
    Jeśli wifi zostaje zdyskwalifikowane to prosiłbym kogoś o poradę na temat budowy połączenia radiowego na tą odległość 900m a przez wifi tylko do znajomych do których mam około 100m
    m.jastrzebski
    Level 40  
    Andrew098 wrote:
    Jeśli wifi zostaje zdyskwalifikowane to prosiłbym kogoś o poradę na temat budowy połączenia radiowego na tą odległość 900m a przez wifi tylko do znajomych do których mam około 100m

Na moja wiedze sie nie da i juz przez 100m lasu. Jakakolwiek radiolinia musi miec widocznosc. Jakies pojedyncze drzewa pewnie przejda, ale nie taki zagon lasu.

Do polaczenia krotkiego popatrz na produkty ubiquity. nanostation, nanobridge, nanobeam. Wieszasz 2 urzadzenia na dachu, prosta konfiguracja i masz most. Nikt Ci niestety nie powie ktore sie "przebije" przez pojedyncze drzewa do bliskiego sasiada. To trzeba przetestowac w praktyce.
    Jesli anteny mozesz ustawic tak, zeby sie widzialy pod korona drze, czy lekko z boku drzewa to powinno pojsc bez problemu.

marcin
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    W przypadku radia, musisz umieścić antenę ponad koronami drzew. Budowa masztu wydaje się droga ale w porównaniu z instalacją fizyczną może być taniej. Przy 900 metrach wszelkie instalacje stanowią duży koszt, czy położysz światłowód, skrętkę czy telefoniczny to koszt samego kabla będzie 2-3zł/metr a i wkopanie go na dziko łopatą może być niezłym wyzwaniem.
    Andrew098
    Level 9  
    Tak jak pisałem odległości podane są w przybliżeniu, czy jeśli las będzie 50 metrowy to sygnał się ,,przedrze"? Czy ,, Liściastość" lasu ma jakiś wpływ?
    pawel0414
    Level 20  
    W zimie jak oblecą liście sygnał będzie silniejszy niż porą letnią gdy jest kupa liści na drzewach.
    m.jastrzebski
    Level 40  
    Andrew098 wrote:
    Tak jak pisałem odległości podane są w przybliżeniu, czy jeśli las będzie 50 metrowy to sygnał się ,,przedrze"? Czy ,, Liściastość" lasu ma jakiś wpływ?

Pojedyncze drzewa stanowia juz problem. W przypadku lasu to nie ma o czym marzyc. Kup sobie nano beam przez internet x2 bo wtedy mozesz zwroci do 10 dni. Ustaw i sprawdz. Ale szansa moim zdaniem zadna.

marcin
    recki-quadra
    Level 17  
    Jak pisali koledzy - jest las jest problem. Może uda Ci się nie budować odrazu masztu tylko 5-6 metrów rury (polecam stalówkę bo sztywniejsza) przymocować do jakiegoś komina i do tego odciągi ? Zakładając 2 piętra do komina plus 6 metrów rury masz prawie 10 metrów - nie wiem jakie jest ukształtowanie terenu ale może da radę ponad drzewami ? Jedyny problem to że nie dostaniesz się do urządzenia bez demontażu masztu. Inne możliwości - tylko światłowód (skrętka do 100mb).
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    recki-quadra wrote:
    Inne możliwości - tylko światłowód (skrętka do 100mb).
    Skrętka też może być razem z parą modemów DSL, ale telefoniczny taniej wyjdzie.