logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N73 - brak odczytu SIM i ładowania po wymianie obudowy

Ania22.18 17 Maj 2014 15:30 1011 6
REKLAMA
  • #1 13609879
    Ania22.18
    Poziom 2  
    Witam. potrzebuję pilnie pomocy.
    Wymieniałam obudowę nokia n73. Po wymianie okazało się ze nie czyta kart sim i nią ładuje się po podłączeniu do ładowarki. Poza tym wszystko dział sprawnie.
    Byłam z tym u prywatnego serwisanta. On stwierdził ze popsuły się jakieś filtry procesora i dlatego nie czyta. Czy to możliwe. ?? Proszę o pomoc. Szczerze mówiąc ten serwisant nie wyglądał na takiego co by się na tym znał. Moze ktoś z was miał też taki problem?
    Czekam na odpowiedz
    z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 13610293
    krzywaj
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Czytnik SIM jest na płytce klawiatury, mogłaś go uszkodzić i od tego bym zaczął naprawę. -> Nokia N73 - brak odczytu SIM i ładowania po wymianie obudowy
    W kwestii gniazda ładowania - może gniazdo nie ma styku z płytką, jeśli to nie była oryginalna obudowa to jest to bardzo możliwe.
  • REKLAMA
  • #3 13611162
    nemo333
    Poziom 30  
    Ocena: 307
    krzywaj napisał:
    Czytnik SIM jest na płytce klawiatury, mogłaś go uszkodzić i od tego bym zaczął naprawę..

Cytat:
    Nie znam się na niczym - czasem grzebie w fonach;]

Masz 100% racji z tym opisem. To nie jest żaden czytnik SIM tylko czytnik kart pamięci... Czytnik SIM jest przylutowany na stałe do płyty głównej więc bez sprzętu nic się nie zrobi.
    Znajdź dobry serwis i oddaj go do naprawy. Chociaż nie wiem czy się opłaca, telefon warty 50 zł na jakiejś giełdzie czy Tablicy a naprawa pewnie niewiele mniej ;)
    Chociaż możliwe że jak zmieniałaś obudowę to tylko coś jest źle poskładane, może starczy tylko poprawić. Obudowa chińska czy oryginał?
  • #4 13611193
    Ania22.18
    Poziom 2  
    Obudowa jakaś z allegro, napewno chiniol. to mój dodatkowy tel , ale chciałam żeby jakoś wygladał. i wygląda na to ze zamias polepszyć sprawę to moze ja pogorszyłam.
    Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #5 13611443
    krzywaj
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    nemo333 napisał:
    Masz 100% racji z tym opisem. To nie jest żaden czytnik SIM tylko czytnik kart pamięci... Czytnik SIM jest przylutowany na stałe do płyty głównej więc bez sprzętu nic się nie zrobi.

Racja, zapomniałem że w tym modelu były większe karty pamięci (tym większa wpadka, bo mam ten model w domu i wielokrotnie z niego korzystałem).

Skoro karta SIM jest na płycie to odpada złe złożenie. Raczej podczas składania coś zostało uszkodzone. Gniazdo ładowania może być z winy obudowy lub też uszkodzenie na płycie.
  • REKLAMA
  • #6 13612001
    Ania22.18
    Poziom 2  
    Przypomniało mi się jeszcze że noka bez karty pamięci działa dobrze , zaś po jej włożeniu zwiesza sie system.
    A jeżeli przed włączeniem tel karta jest w telefonie to juz wogóle go nie włącze. to może cos zwiazane z tym.
    Co o tym myślicie. ?/
  • #7 13616578
    nemo333
    Poziom 30  
    Ocena: 307
    Przeformatuj kartę bo pewnie jakieś śmieci tam siedzą i zawieszają system

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Nokia N73 po wymianie obudowy, polegający na braku odczytu karty SIM oraz problemach z ładowaniem. Odpowiedzi sugerują, że uszkodzenie mogło nastąpić podczas wymiany obudowy, szczególnie w obszarze czytnika SIM, który jest przylutowany do płyty głównej. Wskazano również na możliwość uszkodzenia gniazda ładowania lub błędnego złożenia telefonu. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że telefon działa poprawnie bez karty pamięci, ale zawiesza się po jej włożeniu, co może sugerować problemy z kartą pamięci. Rekomendowane jest przeformatowanie karty pamięci oraz sprawdzenie jakości użytej obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA