logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EHD60150P - Co oznacza błąd E9 na płycie indukcyjnej?

luszczekl 22 Maj 2014 21:54 14127 6
REKLAMA
  • #1 13626117
    luszczekl
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Ostatnio doświadczam problemu z płytą indukcyjną Electrolux EHD60150P. Coraz częściej płyta wyświetla błąd E9. Pomaga wyłączenie zasilania ale problem narasta. Czy może ktoś wie co oznacza ten błąd?
  • REKLAMA
  • #2 13626303
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Po pierwsze, odłącz na kilka minut całkowicie od sieci zasilającej.
    Po drugie, zanim ją znów podłączysz do sieci weź miernik w łapki i sprawdź napięcie kilkukrotnie lub pomiar wykonuj przez kilka chwil obserwując czy nie ma spadków napięcia, bo tego elektronika w płytach nie lubi.
    Po trzecie, jeśli napięcie sieci jest OK, to po podłączeniu do sieci płyta powinna działać, jeśli tak nie jest, to jest problem z elektroniką i niestety serwis.
    Po czwarte, jeśli sieć energetyczna szwankuje, to szukaj przyczyny, włącznie ze zgłoszeniem tego do lokalnego zakładu energetycznego, niech szukają przyczyny w sieci.
  • REKLAMA
  • #4 13637196
    luszczekl
    Poziom 11  
    Witam
    Dziękuje za rady.
    Tak zgadza się to jest błąd E9
    Najpierw płyta wyświetla:

Electrolux EHD60150P - Co oznacza błąd E9 na płycie indukcyjnej?

a następnie:

Według porad sprawdziłem napięcie w sieci, zmierzyłem około 240-245VAC na różnych fazach (miernik mam z niskiej półki więc jutro wezmę z pracy inny dla sprawdzenia). Wydaje mi się dużo choć mieści się w normie. Dziś znów wystąpił błąd i nie dał się zresetować, więc zmieniłem układ podłączenia do sieci:

z pierwszego od lewej (L1,L2,N,PE) na środkowy (L1,N,PE). Nie bardzo rozumie ostatniego układu połączenia, ale mniejsza z tym. Problem ustąpił ale nie wiem czy ze względu na kolejne wyłączenie zasilania, czy na zmianę układu połączeń - przekonam się w najbliższych dniach.

Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły chętnie przetestuje. Chcę uniknąć kupowania nowych części bo te są drogie (a za chwile coś innego padnie, jak to zwykle bywa), a z częściami używanymi do tego modelu jest krucho.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 15018780
    luszczekl
    Poziom 11  
    Witam
    Żeby zakończyć wątek: jak wystąpi błąd (od czasu do czasu) rozbieram płytę i:
    1. Czyszczę spirytusem sensorykę i kawałek płyty do niej przylegający (wiem, są lepsze sposoby wykorzystania spirytusu :D )
    2. Ostatnio zauważyłem, po podniesieniu modułu z sensorami, że na lutach i ścieżkach pojawił się osad - wyczyściłem starą szczoteczką do zębów.

Płyta działa. Jak długo....zobaczymy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21389422
    115750
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Wiem, minęło prawie 10 lat ale jeśli jesteś jeszcze na forum, możesz napisać, czy te zabiegi czyszczenia pomogły?
    Od kilku dni u mnie występuje ten problem.
  • #7 21392032
    luszczekl
    Poziom 11  
    Dzień dobry
    Płyta dokonała żywota w zeszłym roku .... coś na nią spadło i pękła :( . Do tego momentu nie było już problemów z elektroniką - więc tak, czyszczenie pomogło.
    Z perspektywy czasu myślę, że ważniejsze było zabezpieczenie obrzeża płyty, aby wilgoć nie dostawała się do środka. U mnie ta uszczelka była uszkodzona więc było uszczelnione silikonem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą indukcyjną Electrolux EHD60150P, która wyświetla błąd E9. W odpowiedziach zasugerowano kilka kroków diagnostycznych, w tym odłączenie płyty od zasilania oraz sprawdzenie napięcia w sieci, które powinno wynosić około 230V. W przypadku problemów z interfejsem dotykowym, zaleca się wymianę uszkodzonych komponentów. Użytkownik podjął działania, takie jak zmiana układu podłączenia do sieci oraz czyszczenie sensorów spirytusem, co przyniosło poprawę. Wspomniano również o konieczności uszczelnienia obrzeża płyty, aby zapobiec dostawaniu się wilgoci do wnętrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA