logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 1360 - brak tonera na kartkach po odkurzeniu developera, co zrobić?

Erni90 26 Maj 2014 10:12 981 3
REKLAMA
  • #1 13634820
    Erni90
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Mam do naprawy taką starą kopiarkę, wiem że brudziła kartki i gościu wziął odkurzacz i wszystko wyciągnąl, grzebane było w czarnej konstrukcji w której jest bęben. Mam pytanie nie zajmuję się kopiarkami, ale czy to że nie ma tonera na kartkach to wina odkurzenia developera? z tego co się orientuję to developer jest w tej czarnej puszeczce obok bębna. Wystarczy wsypać developer?
  • REKLAMA
  • #2 13634931
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Jeżeli odkurzył cały developer to maszyna powinna pokazywać błąd. Może żle założona jest któraś z elektrod, ewentualnie zerwany drut elektrody. Samo wsypanie dewelopera nic nie da, trzeba go jeszcze zainicjalizować.

Dodano po 2 [minuty]:

W pojemniku gdzie powinien być developer jest taki srebrny wałek magnetyczny, zaraz obok rury bębna. Czy jest on pokryty czarnym proszkiem czy jest czysty?
  • REKLAMA
  • #3 13637783
    Erni90
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Właśnie mówił że odkurzał obok tego metalowego wałeczka, jest on delikatnie pokryty tonerem. Elektroda cała. Zauważyłem że na max zaciemnieniu delikatnie mi zeskanowało ale bardzo słaby wydruk trzeba się było przyglądać. Ciężko zainicjować taki developer?
  • #4 13637846
    3_henryk
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam efekt białej kopi w tej kopiarce powstaje przy przebiciu elektrody transferowej ale jeśli klient wysypał developer to kopiarka na samym tonerze nie może pracować.Jeśli jest deweloper to na wałku magnetycznym powinna być widoczna szczotka z wywoływacza.Jeśli stwierdzisz że jest developer to wtedy dokładnie obejrzyj elektrodę transferową to jest ta na dole pod bębnem w korpusie maszyny. Przebicie zawsze jest przy czarnych plastikach na końcach elektrody nieraz dokładne wymycie całej elektrody pomaga.
REKLAMA