logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Windows 98SE] Windows 98SE zawiesza się przy zamykaniu – system nie kończy pracy, tylko wiesza się

karamba26 15 Kwi 2005 14:46 1074 6
REKLAMA
  • #1 1407560
    karamba26
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Mam win98 i gdy zrobie start zamknij system to wyskakuje okno zamykanie systemu windows i zwieszka. tylko reset pomaga.

Robiłem format c instalowalem win na nowo i to samo.

Co to moze byc.
    Przeniesiono z Komputery Hardware ( TJT )
  • REKLAMA
  • #2 1407576
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Ściagnij odpowiednia poprawke z Microsoftu. To pomoże Ci.
  • REKLAMA
  • #3 1407700
    karamba26
    Poziom 23  
    zainstalowana i service pack do 98 i nic.
  • REKLAMA
  • #4 1407734
    PAULIN
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    do WIN 98 jest specjalna łatka poprawiająca zamykanie systemu
    Załączniki:
    • 4756pl8.exe (554.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1407921
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    To jest taka paskudna cecha tego systemu. U mnie jak jeszcze miałem 98 to ta łatka po jakimś czasie też odmawiała współpracy.
  • #6 1408068
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    karamba sprawdż czy wszystkie procesy w traju są zamknięte, jeśli cos w tle pracuje ,może być problem z zamykaniem-zapomniałem gdzie w 98 się to sprawdza
  • #7 1416446
    karamba26
    Poziom 23  
    Problem tkwił w karcie sieciowej i gniezdzie pci. Przenisołem ja z pci2 do pci3 i komp normalnie sie zamyka ale przy probie polaczenia z netem nastepuje reset komputera. tak jest za kazdym razem. Mam internet radiowy.

Co to moze oznaczac. Moze musze przestawic cos w biosie.

Podsumowanie tematu

✨ System Windows 98SE zawiesza się podczas zamykania, wyświetlając okno "zamykanie systemu", po czym konieczny jest reset komputera. Problem nie ustępuje po reinstalacji systemu i zainstalowaniu Service Packa. W dyskusji sugerowano pobranie i instalację specjalnej łatki Microsoft poprawiającej proces zamykania systemu, jednak u niektórych użytkowników łatka działała tylko tymczasowo. Dodatkowo wskazano, że aktywne procesy w tle mogą powodować problemy z zamykaniem, choć lokalizacja ich kontroli w Windows 98 jest niejasna. W dalszej analizie problem okazał się związany z kartą sieciową i jej gniazdem PCI – po przeniesieniu karty z PCI2 do PCI3 system zamykał się poprawnie, lecz podczas próby połączenia z internetem radiowym następował reset komputera. Sugerowano konieczność konfiguracji ustawień BIOS-u w celu rozwiązania problemu z resetem przy łączeniu sieciowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA