logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział Internetu przez WIFI z kontrolą użytkowników

hipekk 28 Maj 2014 09:32 1260 6
REKLAMA
  • #1 13640979
    hipekk
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam.

Chce zrobić mała bezprzewodową sieć lokalną która będzie udostępniała Internet, jednak chciał bym mieć kontrolę nad użytkownikami.
    Przychodzą mi na myśl dwa rozwiązania:
    1. jedna sieć (jeden SSID), wielu użytkowników - wtedy możemy zablokować "niechcianego" użytkownika
    2. wiele sieci (Virtual Access Point), z ograniczeniem ilości użytkowników podłączonych do danego SSID (żeby nie było "dzielenia" się hasłem)

Czy możecie podpowiedzieć jaki sprzęt zrealizuje jedno z powyższych rozwiązań ?
    Łącze które chce podzielić to DSL (od TP).

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13640993
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Może być jeszcze jedna sieć + WPA Enterpirse z serwerem Radius i hasła dla każdego klienta inne.

Sprzęt proponuję mikrotik np. RB951 2N
  • REKLAMA
  • #3 13641003
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    hipekk napisał:
    Czy możecie podpowiedzieć jaki sprzęt zrealizuje jedno z powyższych rozwiązań ?

Rozwiązanie nr 1, praktycznie każdy router WIFI. To rozwiązanie, wg mnie, jest wystarczające do twoich potrzeb.
  • REKLAMA
  • #4 13641024
    hipekk
    Poziom 19  
    Mam "pod ręką" router TP-LINK'a TL-WR743ND - widzę że ma on WPA/WPA2 - Enterprise.
    Szczerze mówiąc nie miałem z tym do tej pory kontaktu (zawsze była jedna sieć i łączył się kto znał hasło, bez żadnej kontroli), więc zabieram się za poszukiwanie informacji na ten temat.

Dziękuję za wskazówki :).

Dodano po 23 [minuty]:

Jeszcze jedno....
    @dedito napisałeś że praktycznie każdy router WiFi będzie odpowiedni dla pierwszego rozwiązania.
    Tzn że w większości routerów można zakładać kilku użytkowników (w moim nie widzę tej możliwości). Czy miałeś na myśli router + Radius ?
  • #5 13641151
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    hipekk napisał:
    Tzn że w większości routerów można zakładać kilku użytkowników (w moim nie widzę tej możliwości). Czy miałeś na myśli router + Radius ?

Chodziło mi o normalny tryb logowania na hasło w trybie WPA/WPA2. W takim trybie podaje się tylko hasło więc nie ma tu typowych kont użytkowników. W pewien sposób namiastę konta użytkownika można zrobić identyfikując komputer na podstawie adresu MAC.
    Tryb z serwerem Radius to już typowe logowanie na podstawie własnego loginu i hasła.
    W przypadku serwera Radius to też już chyba praktycznie standard w każdym urządzeniu, ale nigdy z tego nie korzystałem więc głowy nie dam. Pamiętam jedynie, że często widywałem tą opcję na routerach.
  • REKLAMA
  • #6 13641171
    hipekk
    Poziom 19  
    Normalny tryb WPA/WPA2 nie spełni zamierzonych oczekiwań (kontroli dostępu konkretnych użytkowników), rozwiązanie z MAC'ami nie jest dość wygodne bo jednego dnia dany użytkownik łączy się z telefonu, innego z laptopa itd...

Pozostaje próba uruchomienia serwera Radius...

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

Kolejne pytanie... trafiłem w sieci na posty w których padło stwierdzenie że są routery WiFi z wbudowanym już serwerem Radius (lecz nikt nie podawał konkretnych modeli) - znacie takie urządzenia ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzenie lokalnej sieci WiFi z kontrolą dostępu dla użytkowników. Rozważa dwa rozwiązania: jedną sieć z jednym SSID, gdzie można blokować niechcianych użytkowników, oraz wiele sieci (Virtual Access Point) z ograniczeniem liczby podłączonych użytkowników. W odpowiedziach zasugerowano użycie routera MikroTik RB951 2N oraz routera TP-LINK TL-WR743ND, który obsługuje WPA/WPA2 Enterprise. Wskazano również na możliwość wykorzystania serwera RADIUS do zarządzania dostępem, co pozwoli na indywidualne logowanie użytkowników. Użytkownik poszukuje routerów z wbudowanym serwerem RADIUS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA