logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite L500-1EF, czarny ekran po aktualizacji BIOS

skubi2004 28 Maj 2014 20:54 3024 5
REKLAMA
  • #1 13642999
    skubi2004
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Podczas aktualizacji BIOSu zawiesił się komputer. Bios był pobrany ze strony producenta do mojego modelu toshiby Satellite L500-1EF, niestety aktualizacja BIOS z poziomu Windowsa to ryzykowne działanie o czym sam się przekonałem.

W efekcie po wymuszonym restarcie komputera nic nie pojawia się na ekranie. Komputer reaguje na przycisk power, świeca się kontrolki, działa napęd optyczny, wiatrak na procesorze.

Poszukałem trochę w internecie i okazuje się że mój przypadek nie jest wyjątkiem

Znalazłem sporo informacji o tym że można reanimować komputer przy użyciu programu Phoenix Crisis Recovery Disk

Ściągnąłem program i utworzyłem pendrive wg instrukcji

Czyli:
    1.Ściągnąłem plik biosu ze strony toshiby
    2. Sformatowałem pendrive jako system plików fat
    3. Za pomocą Phoenix Crisis Recovery Disk utworzyłem bootowalny pendrive z potrzebnymi plikami w tym plik biosu z nazwą BIOS.WPH
    4. Z laptopa odłączyłem dysk twardy, napęd optyczny, i baterię
    5. Wcisnąłem klawisz FN+B następnie przycisk power by uruchomić komputer w trybie odzyskiwania.

Wygląda na to że komputer uruchamia się w trybie recovery ponieważ tak jak opisują w instrukcjach wiatrak kręci na 100% i Świeca niektóre diody

I tu pojawia się problem wygląda na to że komputer nie odczytuje w ogóle napędów usb próbowałem z czytnikiem kart ale też bez skutku. Na pendrive nie palą się żadne kontrolki czyli sprzęt nawet nie próbuje odczytać z USB.

W internecie jest sporo opisów co do kolejności wykonywanych czynności, czasy przytrzymywania klawiszy FN+b oraz wersji plików programu CRISDISK
    Próbowałem już chyba wszystkiego ale wciąż nie odczytuje z USB.

Możliwe że ten model w tym trybie nie bootuje z usb.

Stąd moje pytanie czy ktoś z Was poradził sobie z podobnym problemem, możliwe że rozwiązaniem może być utworzenie bootowalnej płyty ale nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13643481
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    skubi2004 napisał:
    Stąd moje pytanie czy ktoś z Was poradził sobie z podobnym problemem

Tak przeprogramowując kość w programatorze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13643530
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Nigdy tego nie robiłem.
    Ale kol.(który czasem bawi się tym...) podpowiedział mi to

Phoenix Crisis Recovery jest tylko dla dawnych dyskietek 1.44Mb (zewnętrzne , wewnętrzne , i po USB) ,** Flash USB nie obsługuje
    Phoenix Crisis Recovery to wer.1.0.0.2

Natomiast Phoenix Crisis Disk Build Bios Recovery obsługuje Flash USB
    wer. 1.0.0.3 oraz 1.0.0.4 (obsługuje 2MB Bios)
    Link
  • REKLAMA
  • #4 13643808
    skubi2004
    Poziom 15  
    Dziękuje za odpowiedzi. Co do programowania kości to nie mam niestety takiej możliwości.
    Próbowałem już wersji 1.0.0.4 niestety również bez skutku.
    Przeczytałem już chyba większość wątków dotyczących tego tematy. I wychodzi na to że moj sprzęt w ogóle nie rozpoczyna procedury odczytu z flash nie nrugają diody na pendrive nawet po odczekaniu kilku minut, karty sdtez nie czyta bo tej opcji też próbowałem. Bios do mojej toshiby waży 2,1MB plus pliki dodatkowe łączbie około 3Mb. Wątpie czy uda sie upchać to na flopie 1,44 jeśli taki zdobęde.
    Kiedy uruchamiam komputer w trybie recovery czyli Fn+b to widać że świecą kontrolki od cd romu i sprzęt próbuje bootować z cd. Niestety nie wiem jak przerzucic crisis-a na cd.
  • REKLAMA
  • #5 13645428
    skubi2004
    Poziom 15  
    Witam
    Zamykam temat, komputer zawiozłem do serwisu laptopów naprawa kosztowała mnie 100zł
    Nie wiem co zostało wykonane ale z licznych postów, które przeczytałem wynika że crisis disk w moim przypadku wymagał zewnętrznego napędu FDD.
    Zamyka temat i dziękuję jeszcze raz za podpowiedzi
  • #6 13645921
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    To kliknij Kolegom magiczny przycisk POMÓGŁ
REKLAMA