logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór bezpieczników do warsztatu z przewodem 2x2,5mm i spawarką 130A 230V

mateuszek18183 29 Maj 2014 19:06 2805 10
  • #1 13645886
    mateuszek18183
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Jakie bezpieczniki zastosować do gniazdek w warsztacie, najmocniejszym urządzeniem jakiego będę używał jest spawarka 130A 230V,
    prąd doprowadzony z domu przewodem 2x2,5mm, przed licznikiem bezpieczniki 20A topikowe, na tablicy licznika też 20A.
  • #2 13645928
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 522
    Najpierw to bym się zajął tym przewodem doprowadzającym zasilanie. Tylko 2,5 mm2 na cały warsztat i jeszcze do tego chcesz na nim zasilać spawarkę. Nie mówię już o tym, że powinien być to przewód z żyłą ochronną. No i należało by zadbać o selektywność.
  • #3 13645958
    mateuszek18183
    Poziom 9  
    poprostu taki był i wisiało na nim jedno gniazdko,robota jakiegoś okolicznego magika-elektryka sprzed 20 lat,przewód wymienię skoro nie wystarczy.Apropo selektywnosci własnie o to mi chodzi by w razie czego nie latać do domu wymieniac bezpiecznik...chce także rozdzielić obwód światła i gniazdek
  • #4 13645977
    bartekfigura
    Poziom 30  
    A kto to wszystko będzie wykonywał?
  • #5 13645998
    mateuszek18183
    Poziom 9  
    Ja, jakieś tam pojecie o elektryce mam całkowicie zielony nie jestem.
  • #6 13646009
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Tak właśnie myślałem. Ale uprawnień to kolega nie ma, odpowiednich mierników aby wykonać pomiary po skończonej pracy pewnie też nie.
  • #7 13646021
    mateuszek18183
    Poziom 9  
    Skoro nie mam uprawnień na tym forum nie należy mi się porada ?
  • #8 13646043
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Zrobisz jak zechcesz nikt cię nie powstrzyma. Ale to poważne forum i chcę Cię uświadomić, że elektryka to nie zabawa i nie wszystko jest takie proste jak się wydaje. Prąd bywa niebezpieczny i zadbać o bezpieczeństwo to podstawowa sprawa. To, że żarówka "świeci" nie oznacza, że instalacja jest prawidłowo wykonana. Pamiętaj o tym i przemyśl sobie to i wynajmij elektryka który zrobi to profesjonalnie oraz wykona stosowne pomiary.
  • #9 13646060
    mateuszek18183
    Poziom 9  
    Tyle sobie mogłem sam doradzić ...chyba nie zamierzam ani sobie ani nikomu wyrzadzić krzywdy robiąc to sam i gdybym wiedział że nie jestem w stanie tego zrobić to bym się nie brał. DZIĘKUJE ZA PORADE
  • #10 13646210
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13646817
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    mateuszek18183 napisał:
    Witam
    Jakie bezpieczniki zastosować do gniazdek w warsztacie
    mateuszek18183 napisał:
    Apropo selektywnosci własnie o to mi chodzi by w razie czego nie latać do domu wymieniac bezpiecznik...chce także rozdzielić obwód światła i gniazdek
    mateuszek18183 napisał:
    Skoro nie mam uprawnień na tym forum nie należy mi się porada ?

No przecież nie "uprawnienia"- lecz chęć szczera, zrobią z kolegi bohatera...
    Postaram się koledze odpowiedzieć, ale najpierw proszę o informacje- jaki jest spodziewany prąd zwarcia na końcu obwodu, jaka jest impedancja, charakterystyka zabezpieczenia głównego oraz kablowego (jeśli jest) przewodu/ kabla zasilającego warsztat, jak realizowana będzie ochrona przeciwporażeniowa, czy przewidziano połączenia wyrównawcze oraz uziemienie lokalne.

Ps. Mam nadzieję, że kolega mimo obszernej wiedzy nie pogniewa się, jeśli przeniosę temat z forum profesjonalnego (dla elektryków), do działu "Elektryka początkujący"...

EDIT: Ostatnie logowanie 01 Cze 2014 i brak odpowiedzi, czyli brak zainteresowania autora tematem. Nie pozostaje mi nic innego jak zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru bezpieczników do warsztatu, w którym planowane jest użycie spawarki o mocy 130A i zasilaniu z przewodu 2x2,5mm. Użytkownik zwrócił uwagę na istniejące bezpieczniki 20A, które są zainstalowane przed licznikiem oraz na tablicy licznika. Uczestnicy forum podkreślili, że przewód 2,5 mm² może być niewystarczający do zasilania spawarki, a także zwrócili uwagę na konieczność zapewnienia odpowiedniej selektywności zabezpieczeń oraz ochrony przeciwporażeniowej. Wskazano na potrzebę zatrudnienia wykwalifikowanego elektryka do wykonania instalacji oraz pomiarów, aby zapewnić bezpieczeństwo użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA