Cytat: Napięcia są symetryczne spadki identyczne - przebieg prądu stałego na oscyloskopie.
Tego zdania zupełnie nie rozumię. Mierzysz oscyloskopem prąd?
Kolego, przecież to co pisze jest proste, nie wiem czemu tego nie rozumiesz czy może nie chcesz zrozumieć.
Podczas gdy silnik stoi masz do cewek podłączone napięcie 5V ale nie łączy się przez cewki z masą. Silnik nie pracuje.
Aby uruchomić silnik, podaje się na cewki nie stałe napięcie tylko przebiegi prostokątne ( no w przybliżeniu ) o odpowiedniej fazie.
Tak więc pojedyncza cewka jest sterowana przebiegiem prostokątnym ( o wypełnieniu różnym od 50% ).
Więc gdy ten przebieg podajesz na miernik DC, którym mierzysz napięcie to on Ci ten przebieg UŚREDNIA i pokazuje wartość w zależności od wypełnienia przebiegu prostokątnego. Gdyby przebieg był o wypełnieniu 50% miernik pokazał by 2,5V, pokazuje Ci więcej bo jest inne wypełnienie.
Nie ma tam natomiast napięcie stałego!!!!
Tak więc nie wiem co tym oscyloskopem obserwujesz ale na pewno nie jest to przebieg na cewce silnika bo tam nie będzie stałego napięcia. No chyba, że masz tak podstawe czasu ustawioną, że w ogóle nie widzisz co oglądasz.
Prościej nie potrafię tego wytłumaczyć.
Nie rozumiesz - przykro mi.
Wg mnie silnik elektrycznie jest sprawny.
Spadek napięcia wynika z niepoprawnej metody pomiaru.
Możliwe, że silnik jest np. trochę przytarty ale nic na to nie wskazuje.
Prosiłeś aby potwierdzić Twoja diagnozę - niestety nie można jej potwierdzić - nic na to nie wskazuje.
Skoro zawsze przerywa Ci odczyt w tym samym miejscu płyty to może to być np. taśma lasera lub silnik przesuwu lasera.
Cytat: Jeśli nie silnik nie laser to pozostaje procek a w tym wypadku naprawa nieopłacalna.
No to fakt, to jest powód dla którego MUSI to być silnik
Pozdrawiam