logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

poprawność projektu rozdzielnicy w domu

piotrekk8403 01 Cze 2014 13:33 123624 12
REKLAMA
  • #1 13653622
    piotrekk8403
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich, przygotowuję sobie schemat rozdzielni elektrycznej w swoim domu. Prosiłbym o sprawdzenie i wyrozumiałość ponieważ nie jestem jakimś specem w temacie instalacji domowej.
    ZE w warunkach mi napisało;zabezpieczenie przed licznikowe typu topikowego 32A,
    Sieć niskiego napięcia pracuje w układzie TN-C

• REKLAMA
  • #2 13653634
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Witam.

Po co, do czego to ustrojstwo ?

I co to jest tajemnicze PE-N ?
  • #3 13653686
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    A co z oświetleniem łazienki - który to obwód?
    Dlaczego 4 torowy ogranicznik przepięć?

pzdr
    -DAREK-
  • REKLAMA
  • #4 13653699
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    To wygląda na listwę PE.

Dodano po 1 [minuty]:

Kolega Darom słusznie zwrócił uwagę na obwód oświetlenia łazienki, według przepisów powinien on być zabezpieczony RCD.
  • #5 13653707
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Adam_Bandit napisał:
    To wygląda na listwę PE.

Wygląd o niczym nie świadczy, mimo że mamy zasilanie 4-przewodowe.
  • #6 13653714
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Ja bym jeszcze bym te gniazda od garażu i kotłowni zrobił na osobnym RCD, bo coś tam "wywali" to połowa gniazdek w domu bez zasilania.
  • REKLAMA
  • #7 13653725
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    Przy rozdziale PEN stara "dobra" szkoła Boczkowskiego. :D
    Błędy podobne jak w większości tematów z serii "Moja pierwsza rozdzielniczka".Szkoda ,że kolejny taki temat nie zaczyna się właśnie od przejrzenia "podobnych tematów".
  • REKLAMA
  • #8 13653746
    piotrekk8403
    Poziom 11  
    to "ustrojstwo" zapomniałem usunąć jak robiłem poprawkę
    oświetlenie łazienki planuje na 12v prawdopodobnie będzie transformator a jak nie to jeszcze jedna różnicówka i b10
    według zaleceń producenta ogranicznika to powinienem zastosować 4 chyba że polecicie inne rozwiązanie w tym zaznaczę że nie mam instalacji odgromowej i przyłącze domu jest kablem w ziemi dlatego typ c
  • #9 13653817
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    piotrekk8403 napisał:
    według zaleceń producenta ogranicznika to powinienem zastosować 4 chyba że polecicie inne rozwiązanie w tym zaznaczę że nie mam instalacji odgromowej i przyłącze domu jest kablem w ziemi dlatego typ c
    Producent zaleca, przy tej bliskości N i PE ochronnik przepieciowy 4-polowy ? Przecież masz rozdział PEN zaraz przy nich, więc ... po co ?

Może zajrzymy do tych zaleceń ?
  • #10 13653826
    piotrekk8403
    Poziom 11  
    jann111 czytałem parę tematów z cyklu "Moja pierwsza rozdzielniczka" i jest bardzo mało konkretnych odpowiedzi większość jest właśnie typu "nie wiesz co zrobić to nie rób".
    według mnie to forum jest po to żeby sobie pomagać. dlatego proszę o pomoc.
    odnośnie dodatkowego RCD to już go dorysowałem słuszna sugestia
  • #11 13653840
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Właśnie. Nie wiesz co zrobić, to nie rób :D
  • #12 13653842
    piotrekk8403
    Poziom 11  
    elpapiotr przepraszam masz racje czyli zastosować 3 polowy
  • #13 13653963
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    piotrekk8403 napisał:
    Prosiłbym o sprawdzenie i wyrozumiałość ponieważ nie jestem jakimś specem w temacie instalacji domowej.

"Projekt" sprawdzony- jest niepoprawny.
    piotrekk8403 napisał:
    według mnie to forum jest po to żeby sobie pomagać. dlatego proszę o pomoc.

Forum jest po to, aby sobie pomagać, najlepiej w taki sposób- aby odpowiadać celnie na zadane pytanie autora, mając na uwadze jego wiedzę w danym temacie oraz bezpieczeństwo jego i otoczenia. Przypominam, że kolega napisał:
    Cytat:
    Prosiłbym o sprawdzenie
    - sprawdzenie nie polega na poprawieniu błędów, ale ocenie- która w tym przypadku jest negatywna.
    Tutaj nie chodzi tylko o schemat rozdzielnicy, ale również całej instalacji, a racjonalną decyzję podejmować można tylko wtedy, kiedy się posiada dostateczny zasób informacji.

Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z poprawnością projektu rozdzielnicy elektrycznej w domu. Użytkownik prosił o sprawdzenie schematu, zwracając uwagę na zabezpieczenie przed licznikowe typu topikowego 32A oraz układ TN-C. Uczestnicy forum wskazali na potrzebę zabezpieczenia obwodu oświetlenia łazienki przy pomocy RCD oraz zasugerowali, aby gniazda w garażu i kotłowni były na osobnym RCD. Podkreślono również, że projekt wymaga poprawy, a niektóre elementy, takie jak 4-torowy ogranicznik przepięć, mogą być nieodpowiednie w kontekście rozdziału PEN. Użytkownik przyznał, że niektóre elementy projektu zostały pominięte i dodał, że planuje zastosować transformator do oświetlenia łazienki. Ostatecznie, projekt został oceniony jako niepoprawny, co wymaga dalszej analizy i poprawek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA