logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć nośność wiszącej szafy rack w małym sklepie?

zatrzaski 03 Cze 2014 14:24 2013 3
  • #1 13660520
    zatrzaski
    Poziom 9  
    Witajcie.

Mam mały problem z doborem odpowiedniej szafy rackowej (do niedużego sklepu).
    Mianowicie właściciel wolałby wiszącą (nieduże pomieszczenie biurowe), problem w tym, że wiszące mają max. 35-45 kg nośności, a ma w niej być zamontowane wszystko, tzn.:
    patchpanele (3x0.5U)
    switch, switch PoE (1+1U) ok. 12kg
    ruter (1U)
    rejestrator NVR
    wzmacniacz radiowęzłowy ok. 12-15kg
    UPS 2U (35kg) + być może dodatkowy zespół akumulatorów

Całość już przekraczałaby dopuszczalne obciążenie szaf wiszących, a przecież może się tam coś jeszcze pojawić. Na dodatek, z tego co zauważyłem wiszące (wolałbym dwusekcyjną) mają tylko jedną parę kątowników nośnych (UPS i wzmacniacz będą pewnie wymagać dwóch).

Przejrzałem znów katalogi i w ofercie ZPAS widzę stojącą szafkę 18U z blatem [url=http://zpasgroup.pl/szafki-sjb-19.html], która mogłaby przynajmniej służyć jako podstawka pod urz. wielofunkcyjne (trochę słabo widzę tam wentylację).

Pytanie zasadnicze, próbował ktoś upchać w wiszącej szafie podobnej masy sprzęt? Kombinować np. montując 2 szafy wiszące i rozkładając ciężar, czy może przekonywać właściciela do szafy stojącej?
  • #2 13660672
    bresio
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Przekonaj do szafy stojącej.
    Będziesz go przeklinał w cichości, albo i głośno jak Ci przyjdzie w tą wiszącą pod sufitem szafę wkładać tego 40kg UPS'a.
    Innym rozwiązaniem jest szafa wisząca, ale wyrzucenie z niej UPS'a gdzieś na podłogę lub inne miejsce poza tą szafką i doprowadzeniem do niej listwy zasilanej z UPS'a.
  • #3 13660681
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Bez dodatkowego wzmocnienia nie polecam takich karkołomnych rozwiązań. Któregoś dnia dostaniesz telefon że szafa spadła i jeszcze kogoś przygniotła. Lepiej spać spokojnie.
  • #4 13660739
    zatrzaski
    Poziom 9  
    Spaść to może nie (kołki poszłyby przez ścianę), ale pewnie by się ładnie "wygła". Faktycznie, postaram się go przekonać do stojącej (ta wygląda ok?) lub ostatecznie UPS pójdzie na podłogę a reszta do wiszącej.

Okazuje się, że ta stojąca 18U ma nośność tylko do 45kg. Zadzwonię jutro do producenta i dopytam, bo już zgłupiałem (zaraz się się okaże, że żeby wrzucić sprzętu ważącego 60-70kg ~13U musiałbym postawić dużą szafę 42U 800mm...)
REKLAMA