logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentagram Cerberus - brak dostępu do ustawień przez 192.168.1.254

maciorek 16 Kwi 2005 18:12 2297 6
REKLAMA
  • #1 1410915
    maciorek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    podłączyłem go i nie moge wejsc w ustawienia konfiguracyjne rutera.... pomocy
    wpisuje 192.168.1.254 i nic sie nie dzieje

jakim kablem to podłączyć? krosem zwykłym?

a na usb winda mówi ze nie znany sprzet i lipa!!, pomocy!!!

pozdrr
  • REKLAMA
  • #2 1410940
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    powiem tylko Tobie tyle że nienajlepiej wybrałeś... kumpel też ma tego routera... Kiedyś poprosił mnie zebym go skonfigurował, no i oczywiscie nie szło. Oddał go do serwisu i po tygodniu dostał nowy. Z tym też były problemy... raz można było się z nim połaczyć, a raz nie :/ Wkońcu udało mi się go skonfigurować - używając USB i jakiegos tam programu na dołaczonym CD... miałem więcej szczęscia niż wiedzy jak ja to zrobiłem :)
  • REKLAMA
  • #3 1410953
    maciorek
    Poziom 13  
    a jak sie z nim połączyłes??, jakie ip miales w swoim kompie??

pozdr
  • REKLAMA
  • #4 1411391
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Piszecie trochę bez sensu - żadnych konkretów, same ogólniki (coś jak "prowadził ślepy kulawego) ...

Routerek ten jest tak samo dobry jak inne w podobnej cenie.

IP jakie ma domyślnie na pewno jest wpisane w instrukcji.

Na komputerze wystarczy ustawić aby korzystał z serwera DHCP (ustawienia automatyczne).

Dostanie przydział IP z routerka.

Prosze o podanie adresu IP, maski i bramy jaka ma komputer, oraz sposobu w jakim były wykonywane próby konfiguracji.
  • REKLAMA
  • #5 1412918
    maciorek
    Poziom 13  
    witam
    podłączyłęm ruter do komputerka poprzez kabel UTP nie skrosowany, na ruterze zapaliłas sie lampka, wpisujac ip ktore ma domyslnie ruter wogoe nie reaguje nie moge wejsc w opcje konhfiguracji, tak jak bym nie widział rutera.

resetowałem go do domyslnych ustawien i nic..
    pozdr
  • #6 1414309
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Mam ten ruturer jest dobry nie nazekam mnie dziala swietnie
    nie mam z nim problemow nie chcial mi dyndns biegac ale softa zupgradowalem

jego ip w sieci lokalnej to standardowo 192.168.1.254
    na wbudowanego ftp wiec sprawdz czy mozesz na ftp wejsc ( pod w/w ip)
    haslo i login standaedowy masz w instrukcj

komputerowi powinienes ustawic ip np 192,.168.1.10 a maske 255,255,255,0

mniej niz 100 na koncu bo pula od 100 do 200 (chyba ) jest przeznaczona dla dhcp

powinno tez zagadac jak dasz ip automatycznie bo on chyba standardowo odpala serwer dhcp

acha jeszcze jedno na poczatku mialem z nim problem nie chcialo gadac ale okazalo sie ze to byla wina sieciowek a ze mialem 2 identyczne to troche poklolem bo wymienilem siecowe na identyczna i tez nie gadalo w po wymianie sieciowki ten elemet wykluczylem
    nim wziolem 3 cia od kumla sie napocilem

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dostępu do panelu konfiguracyjnego routera Pentagram Cerberus pod adresem 192.168.1.254. Użytkownik podłączył router kablem UTP niekrosowanym, jednak nie uzyskuje połączenia z interfejsem webowym urządzenia. Próby resetowania routera do ustawień fabrycznych nie przyniosły efektu. W dyskusji podkreślono, że domyślne IP routera to 192.168.1.254, a komputer powinien mieć ustawione statyczne IP z tej samej podsieci, np. 192.168.1.10 z maską 255.255.255.0, lub korzystać z DHCP, jeśli router go udostępnia. Wskazano również na możliwość problemów ze sterownikami karty sieciowej oraz konieczność użycia odpowiedniego oprogramowania do konfiguracji przez USB, które może wymagać instalacji sterowników z dołączonego CD. Zalecane jest sprawdzenie połączenia FTP na adresie routera oraz upewnienie się, że kabel sieciowy i karta sieciowa działają poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA