logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

włączenie trybu Ultra DMA lub DMA w biosie dla nagrywarki

witek06 17 Kwi 2005 21:14 8411 15
REKLAMA
  • #1 1414355
    witek06
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Prosze pomocy!!Mam bios Award...gdzie włączyć w biosie tryb DAM czy tam Ultra DMA w biosie...????
  • REKLAMA
  • #2 1414368
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    W biosie możesz dać auto na kanale na którym jest podpięta (wykrywana) nagrywarka. DMA włącz we właściwościach Windows'a.
  • #3 1414413
    witek06
    Poziom 11  
    właśnie...moge zrobić tylko Auto...a moja płyta główna nie obsługuje mojej nagrywarki więc nie włancza trybu...co zrobić żeby było enable...???i jak włączyć dma w windowsie??patrzyłem w menadrzeże urządzeń i nic nie ma...Mam windows Me...prosze o dokłądny opis....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1414735
    witek06
    Poziom 11  
    zrobiłem tak jak było w opisie...przy moim cd romie jest widoczna opcja DMA...ale przy nagrywarce kompletnie znika...wogóle jej nie widać....co robić???????
  • #6 1415208
    spiderul
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    A jaką masz nagrywarkę - nie wszystkie obsługują ten tryb!
  • #7 1416178
    witek06
    Poziom 11  
    mam nagrywarke LiteON DVDRW 1633s...na bank obsługuje ponieważ pytałem się producenta.......pomocy!!!!!!
  • #8 1416211
    spiderul
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    OK, no to jeszcze trzy pytania:
    1. Jaka płyta (chipset)?
    2. Czy aktualizowałeś BIOS do płyty (może to pomoże)?
    3. Jakie są wgrane stery do płyty?
  • REKLAMA
  • #9 1416256
    witek06
    Poziom 11  
    mam płyte Abit BE6 na chipsecie intela...nie wgrywałem nowych sterów do kompa bo ze strony producenta nie da się ściągnąć...i nie wiem jak je zainstalować...nawet nie wiem gdzie je ściągać...help...na stronie producenta nie można ściągnąć jakiegoś Intel Chipset Software Installation Utility 3.20.1008 ale da się ściągnąć HPT366 Host Adapter Device Driver 1.25 tylko nie mam pojęcia jak to zainstalować...pomocy....
  • #10 1416354
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    masz poczytaj:

http://support.microsoft.com/kb/q158873/#XSLTH3129121123120121120120

jak ci to nie pomoze albo masz inny system
    to tam gdzie jest klucz nagrywarki w rejestrze musi być właczone dma

DMACurrentlyUsed ustawione na 01(wartośc binarna)
    dla przykładu u mnie jest taki klucz(winzgroza 98se):
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\Enum\SCSI\LG______CD-ROM_CRD-8520B1\MF&CHILD0001&PC
    "DMACurrentlyUsed"=hex:01
  • Pomocny post
    #11 1416617
    Hipo2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Pierwsze pytanie czy masz podpietą nagrywarke do Ata33 z płyty czy do kontrolera dodatkowego ATA66 ( właśnie ten HighPoint 366)

Podejrzewam ze podpiołeś ja do HPT i stąd w systemie nie masz DMA. Musisz wejsc do biosu kontrolera i w nim uaktywnić tryb DMA, robi sie to w trakcie POST'u komputera ale niestety nie pamietam jakim klawiszem, ale powinno pisać w trakcie ( chyba F3 albo F6).

Pozatym jeśli nagrywarka działą Ci wporzo to nie szukaj sobie dziury w moscie ;)
  • #12 1417186
    witek06
    Poziom 11  
    Nagrywarka nagrywa płytki w 40 min a powinna w 2 min...mma w biosie wszystkie tyby Ultra DMA ustawiona na Auto...i gdzie dokłdanie zmienić tą wartość binarną??Ja mam ME....
  • #13 1417506
    Hipo2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Start -> Uruchom wpisujesz tutaj regedit
    otworzy Ci sie coś na wzór menażdzera plików, po lewej masz strukture kluczy rejestru, wchodzisz po kolei jak kolega wyzej napisał

Nazwa urządzenia u Ciebie nie będzie LG tylko inna bo masz nagrywarke innej marki.

Jak odnajdziesz ten klucz to kliknij na niego, w prawej czesci okna pojawi sie opis tego klucz, jakaś nazwa, wartosc itp, chcąc zmienić wartosc na podaną przez kolego klikasz prawym klawiszem na nią i dajesz z tego co pamietam albo edytuj albo zmień wartość.

Jeśli nie masz wogóle takiej wartosci to musisz ją utworzyć, dajesz prawym klawiszem na puste pole i wybierasz nowa wartosc czy cosw tym stylu, nadajesz nazwe i ustalasz wartość. Potem reset, pamietaj tylko ze ustawienia w rejestrze są zapamietywane odrazu wiec jak coś skopiesz to mozesz czasami musieć instalować system od nowa wiec moze lepiej wczesniej zrobić kopie zapasowa rejestru.
  • #14 1422968
    witek06
    Poziom 11  
    u mnie nie ma takiej opcji jak dma currency used...wszewdłem w to wszystko i tego nie ma.......dodaje zrzut ekranu...
    Załączniki:
    • zrzut1.doc (71.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #15 1423005
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    jak nie masz to znaczy ze masz wyłaczone wiec załoz klucz i po kłopocie(wartośc binarna)
  • #16 1423029
    witek06
    Poziom 11  
    już wszystko zorbiłem....dziękuje wam bardzo...radzious i hipo2 dostają że pomogli......wielkie dzięki...temat można zamknąć....

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył włączenia trybu Ultra DMA lub DMA dla nagrywarki w BIOS-ie płyty głównej Abit BE6 z chipsetem Intela oraz systemem Windows ME. W BIOS-ie można ustawić kanał IDE na Auto, jednak płyta główna nie wykrywała trybu DMA dla nagrywarki LiteON DVDRW 1633s, mimo że producent potwierdził jej obsługę tego trybu. Wskazano, że nagrywarka była podłączona do kontrolera HighPoint HPT366, który wymaga osobnej aktywacji trybu DMA w swoim BIOS-ie dostępnym podczas POST (prawdopodobnie klawisze F3 lub F6). W systemie Windows ME brakowało opcji DMA w menedżerze urządzeń dla nagrywarki, dlatego zalecano ręczną edycję rejestru systemowego, tworząc lub modyfikując klucz "DMACurrentlyUsed" na wartość binarną 01 pod odpowiednim wpisem urządzenia SCSI. Po wykonaniu tych kroków tryb DMA został aktywowany, co poprawiło prędkość nagrywania. Podkreślono konieczność aktualizacji BIOS-u płyty i sterowników chipsetu, jednak w tym przypadku sterowniki Intel Chipset Software Installation Utility nie były dostępne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA