logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dzwieku w płycie głównej k7s5a

alex2706 18 Kwi 2005 21:21 1158 7
REKLAMA
  • #1 1417237
    alex2706
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam mam problem poniewaz nie mam dzwieku nie moge zainstalowac sterownika z orginalnej plyty a pobierajac z internetu nie dzialaja mi choc sciagam z strony producebta Moze ktos mial taki problem lub wie jak pomuc Z gory dzieki za kazda sugetie i pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1417314
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    hmmm może nie masz jej wlaczonej ?? wejdz pod dosa i sprawdz :) moze CD-rom nie moze odczytac ... w necie jest tużo sterów wystarczy ze wpiszesz w google nazwe plyty głównej i tam po "+" sound driver to znajdzie ci tego pare tysiecy :) tylko sćiagnąc i
  • REKLAMA
  • #3 1417368
    alex2706
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    joger.js napisał:
    hmmm może nie masz jej wlaczonej ?? wejdz pod dosa i sprawdz :) moze CD-rom nie moze odczytac ... w necie jest tużo sterów wystarczy ze wpiszesz w google nazwe plyty głównej i tam po "+" sound driver to znajdzie ci tego pare tysiecy :) tylko sćiagnąc i

Wita, bylo by oki ale nie jest zainstalowalo sie wszystko a glosu nadal nie ma Pomoz prosze
  • REKLAMA
  • #4 1417485
    MluMlu
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Być może jest wyłączona w biosie (tylko pytanie kto Ci ją wyłączył ?? :) ).

k7s5a to nic innego jak ECS i jak wiemy to są z nią częste problemy choć są i takie płyty tej firmy gdzie użytkownicy są zadowoleni .

Na płycie od ECS’a ze sterownikami wejdź do katalogu SIS i odpal 635 Codec .
  • #5 1418238
    daza
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    A jaka winda? Mi pod W98 nie udało się uruchomić dźwięku z oryginalnej płyty ze sterownikami.
  • REKLAMA
  • #6 1418317
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Te płyty nie są wcale bardziej awaryjne od innych , dużo przeszło ich przez moje ręce i wszystko było Ok. dopuki nikt nie miał prawa zaglądać do obudowy. Ale to tylko moje spostrzerzenia i oczywiście nikt nie musi się z nim zgadzać. Teraz do rzeczy :
    - by dany element na płycie działał musi tam być zamontowany (u ciebie jest zamontowany ) i musi być ustawiony jako enebled w biosie
    - po uruchomieniu windowsa musi być widoczny menadzerze urządzeń i zainstalowany bez wykrzykników i znaków zapytania
    Zrób lub sprawdź te rzeczy.
  • #7 1419527
    kedzior
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    szatz napisał:
    Te płyty nie są wcale bardziej awaryjne od innych , dużo przeszło ich przez moje ręce i wszystko było Ok. dopuki nikt nie miał prawa zaglądać do obudowy. Ale to tylko moje spostrzerzenia i oczywiście nikt nie musi się z nim zgadzać.

Ja się nie zgadzam :)
    Przez moje ręce też przeszło wiele tych płyt, oraz także wiele innych i muszę z przykrością stwierdzić, że jedyną dobrą stroną ECS-ów jest niska cena, co przenosi się na niską jakość zarówno wykonania jak i podzespołów. Bardzo pobieżnie są wykonywane testy tych płyt w fabryce, co skutkuje większą ilością uszkodzonych egzemplarzy już u resellerów. Co do wydajności to zadarzało im się wypuścić w miarę niezłe modele, ale generalnie też pozostawiają wiele do życzenia.
  • #8 1438353
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    A jakie to miały wady? I czy nie był to towar czasem z drugiej ręki.
    Wiadomo że kiedyś to się zepsuje ale częściej mi się zdarzały padnięte płyty ASUS lub MSI - właśnie dlatego czowiek się wkórza , bo niby płaci więcej za jakość a tu jest na odwrót. Dlatego wolę kupić tańszą płytę , która taką samą długość gwarancji i wrazie awarii dostać nową a nie naprawianą iles tam razy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dźwięku na płycie głównej ECS K7S5A. Użytkownik nie może zainstalować sterowników dźwięku z oryginalnej płyty, a pobrane z internetu sterowniki, mimo że pochodzą ze strony producenta, nie działają. W dyskusji sugerowano sprawdzenie, czy dźwięk jest włączony w BIOS-ie, gdyż często bywa wyłączony fabrycznie lub przez użytkownika. Zalecano także uruchomienie sterownika SIS 635 Codec znajdującego się w katalogu SIS na płycie ECS. Podkreślono, że urządzenie dźwiękowe musi być widoczne w menedżerze urządzeń Windows bez błędów. Wątpliwości pojawiły się co do jakości płyt ECS – niektórzy użytkownicy wskazują na częstsze problemy i niższą jakość wykonania, inni natomiast nie zauważyli większej awaryjności w porównaniu do innych marek. Wskazano również, że system operacyjny (np. Windows 98) może mieć wpływ na działanie sterowników dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA