logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodyfikować BIOS płyty Shuttle MN31L dla Athlon Mobile 2000+?

Arus. 19 Kwi 2005 01:10 2357 3
REKLAMA
  • #1 1417961
    Arus.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Na płycie shuttle MN31L nie jest poprawnie rozpoznawany athlon mobile 2000+, płyta nie ma regulacji mnożnika a defaultowy jest 6x. BIOS wgrany najnowszy, producent nie przewiduje dalszych uaktualnień (gadałem z supportem)

Więc wymyśliłem że zmodyfikuję bios.
    Z tego co do tej pory wyczytałem, trzeba by:
    1.Rozkodować plik biosu
    2.Dopisać w odpowiednim miejscu mikrokod mojego procesora, mnożnik, vcore itp.
    3.Policzyć sumę kontrolną.
    4.Zakodować
    5.Wgrać

Czy ktoś to już robił? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Jeśli źle myślę to mnie poprawcie.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1417963
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Wystarczy podmienic/dodac mikrokody przy pomocy np. cbrom (award) albo amibcp (ami) i powinno wykryc ok ale to tylko nazwa i nic wiecej reszte wymusza procesor (mnoznik, napiecie itd).Wiec i tak nic Ci to nie da.
  • REKLAMA
  • #3 1417964
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    W tym celu powinieneś WYŚMIENICIE programować w Assemblerze, znać szczegóły konstrukcyjne płyty głównej i być może przeprojektować układy syntezy częstotliwości. Jeżeli to potrafisz zrobić, to będziesz WIELKI.
    Nie zastanowiło Cię, dlaczego producent nie wykonał kolejnej modyfikacji BIOS-u? Może mu się nie opłaciło, a może płyta główna nie ma już wymaganych możliwości?
    Powodzenia
    PS: czy pisałeś kiedykolwiek program w assemblerze dłuższy niż 1000 wierszy kodu?
  • #4 1417969
    Arus.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    @jankolo
    płyta "łyka" semprony i bartona 3200, nforce2, dual channel...
    Nie robią biosu, bo płyta nie generuje tak niskich napięć vcore jak mają mobile - ale mi to nie przeszkadza, niechby ruszyła na najniższym możliwym (pewnie 1,5v zamiast wymaganego 1,4. Teraz chodzi 1,65 i nie marudzi :P)

KTOŚ przecież te biosy pisze, nie? :)
REKLAMA