MASTER - główne nagłośnienie (do końcówki mocy - "przody"). Jeśli w mikserze jest dostępne wyjście master oznaczone jako "BALANCED" (przeważnie na gruby jack), warto z niego korzystać - daje lepszy dźwięk niż cinch (unbalanced).
BOOTH = dj booth, czyli kabina dj-ja. To jest wyjście na odsłuch/odsłuchy skierowane na DJ-ja. Głośność odsłuchów dj sobie reguluje sam w trakcie grania (niezależnie od master, czyli nagłośnienia głównego).
Warto pamiętać o tym, bo parokrotnie spotkałem się z sytuacją, gdzie dźwiękowcy przyzwyczajeni do nagłośnienia tylko zespołów, upierali się żeby dj-jowi dawać odsłuch sterowany z głównej konsolety - jak przy nagłaśnianiu wokalu czy instrumentu, co jest kompletną bzdurą i ignorancją.
Booth to NIE JEST powrót z wysyłki do efektora - przede wszystkim byłoby to wtedy WEJŚCIE a nie wyjście

Wyjście na efektor przeważnie oznaczone jest jako "send", a wejście (powrót) z efektora jako "return".
Moderowany przez dj-MatyAS:
3.1.19. (13) Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.
Następnym razem Kolega spojrzy na datę ostatniego postu. I proszę nie powielać już podanych odpowiedzi.
Ostrzeżenie.