logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyjścia REC, OUT, BOOT w mikserze audio – zastosowanie i różnice

dambonet 19 Kwi 2005 18:40 2118 4
REKLAMA
  • #1 1419656
    dambonet
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam! Mam pytanie następujące: czym różnią się wyjścia w mikserze audio i co do nich podłączamy;REC,OUT,BOOT. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1419717
    mastersoundssss
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    rec - to wyjście na rejestrator np. nagrywarke.
    out - wyjście na końcówki mocy, albo wysyłka na tor efektowy lub monitorowy.
    boot - jeśli się niemyle to powrót dźwieku z wywyłki na torze efektowym
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1421103
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    rec - wyjscie na poziomie sygnalowym - np. do recordera.Rozni sie poziomem wyj. sygnalu od. np out. i jest troche inaczej masterowane...

out - wyjscie syg. do wzmacniacza (zregoly +4dB).

booth - drugie wyjscie sygnalowe do konca mocy.Zregoly osobno regulowany poziom syg. przed masterem , sluzy do podpiecia np. konca mocy do odsluchu lub np. aktywnej kolumny basowej.Poprostu drugie mastrerowane wyj. sygnalowe.
  • REKLAMA
  • #4 1422826
    dambonet
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Dzięki koledzy :-) czasami proste rzeczy nie są aż tak oczywiste.pomogliście mi. Pozdrawiam
  • #5 9919867
    alkoalko
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    MASTER - główne nagłośnienie (do końcówki mocy - "przody"). Jeśli w mikserze jest dostępne wyjście master oznaczone jako "BALANCED" (przeważnie na gruby jack), warto z niego korzystać - daje lepszy dźwięk niż cinch (unbalanced).

BOOTH = dj booth, czyli kabina dj-ja. To jest wyjście na odsłuch/odsłuchy skierowane na DJ-ja. Głośność odsłuchów dj sobie reguluje sam w trakcie grania (niezależnie od master, czyli nagłośnienia głównego).

Warto pamiętać o tym, bo parokrotnie spotkałem się z sytuacją, gdzie dźwiękowcy przyzwyczajeni do nagłośnienia tylko zespołów, upierali się żeby dj-jowi dawać odsłuch sterowany z głównej konsolety - jak przy nagłaśnianiu wokalu czy instrumentu, co jest kompletną bzdurą i ignorancją.

Booth to NIE JEST powrót z wysyłki do efektora - przede wszystkim byłoby to wtedy WEJŚCIE a nie wyjście :) Wyjście na efektor przeważnie oznaczone jest jako "send", a wejście (powrót) z efektora jako "return".

Moderowany przez dj-MatyAS:

3.1.19. (13) Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.
    Następnym razem Kolega spojrzy na datę ostatniego postu. I proszę nie powielać już podanych odpowiedzi.
    Ostrzeżenie.

REKLAMA