logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win7 - Jak udostępnić internet z WiFi do terminala płatniczego przez LAN?

dzik84 12 Cze 2014 14:29 1095 4
REKLAMA
  • #1 13700993
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam

Potrzebuję awaryjnie rozwiązać taki problem:

Musze udostępnić internet z laptopa z WiFi po kablu lan do terminala płatniczego (mam awarie normalnego internetu i knajpa obok udostępni mi swoje wifi tymczasowo)

Problem jest taki iż każde rozwiązanie na jakie trafiałem i jakie sam kombinowałem dotyczyło udostępnienia internetu do innego komputera gdzie mogę wpisać"na sztywno" adres ip, maske itd. etc.

W terminalu zrobić tego nie można, uzyskuje on ip i inne z automatu.

Są jakies sprytne programy którymi to da się zrobić czy jak?
  • REKLAMA
  • #2 13701080
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ocena: 214
    Nie mam aktualnie możliwości przetestowania, ale wydaje mi się, że po włączeniu Udostępniania połączenia internetowego (ICS), karta od LAN automatycznie staje się serwerem DHCP. Adresy od tej strony powinny się przydzielać.
    Konto firmowe:
    PUMPA
    Widok 7, Łuczyce, 32-010 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.pumpa.pl
  • REKLAMA
  • #3 13701160
    dzik84
    Poziom 17  
    No właśnie nie działa ani wersja zaznaczenia udostępniania w karcie bezprzewodowej, ani powiązanie karty bezprzewodowej z polaczeniem lokalnym przez mostek sieciowy windy
  • REKLAMA
  • #4 13701254
    Markos80

Specjalista Automatyk
    Ocena: 214
    W takim razie może wina jest po stronie terminalu, który nie odświeża swoich ustawień IP.
    Dawno temu używałem fajnego programiku WinGate. Widzę, że teraz jest bardziej rozbudowany. Pozwalał na nadzorowanie udostępniania łącza i serwera DHCP. Będziesz widział czy terminal w ogóle pyta i pobiera nowe ustawienia tcp.
    Konto firmowe:
    PUMPA
    Widok 7, Łuczyce, 32-010 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.pumpa.pl
  • #5 13701282
    dzik84
    Poziom 17  
    Problem rozwiązany, "głęboki reset" terminalu, czytaj odpięcie go od prądu na kilka minut pomogło, DHCP zaskoczyło, wszystko działa, temat do zamknięcia.
REKLAMA