logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

instalacja GTK+ (bibilotek) pod Linux i problem z glib

ziel_inf 19 Kwi 2005 22:06 2079 2
REKLAMA
  • #1 1420325
    ziel_inf
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    witam
    piszę trochę w c/c++ (DevC++) i próbuję przesiąść się na kompilator g++ pod linuxem fedora 2.
    Jak próbuje kompilować kod napisany (i działający pod devC++); to kompilator g++ (pod linuxem) wyrzuca komunikat "... nie mogę znaleść plików nagłówkowych .h).
    Wyczytałem że muszę zainstalować biblioteki GTK+ .
    Instaluje poleceniem ./configure i zgłasza błąd " -->potrzebuję pakietu glib >= 2. coś tam".
    Pobrałem najbardziej archaiczną GTK+ jaką udało mi się znaleść i po ./configure nadal zgłasza że chce nowszejgo pakietu glib (niższą wersje ale jednak)
    Instaluję najnowsze glib 2. .... poleceniami ./ configure, make , make install.
    Poszło bez errora.
    Próbuję instalować GTK+ i ; po poleceniu ./configure dostaję komunikat że chce nowszej glib.
    Co jest ??? system nie widzi świeżo zainstalowanej glib 2. X.X ;?:
    1.Jak sprawdzić jaką glib mam zainstalowaną (mam tryb graficzny Gnome i pakiet Gimpa; nie mam KDE).
    2. Coś trzeba ustawiać w plikach ???
    3.Ogólnie jak ustawić kompilator g++ żeby kompilował kody z plikami nagłówkowymi.

dzięki z góry
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1423383
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    A zainstalowałeś również paczki libgtk1.2-dev (lub libgtk2.0-dev)? Bo tam są pliki nagłówkowe do gtk i biblioteki linkowane statycznie. Jesli chodzi o sprawdzenie wersji to dla gtk1 gtk-config --version, jeśli chodzi o gtk2 to chyba tylko zobaczyć na nazwę pliku biblioteki w /usr/lib. Przy ręcznym doinstalowaniu bibliotek warto na koniec wykonać ldconfig, aby uaktualnić bazę bibliotek w systemie (powinno się to wykonać automatycznie przy instalowaniu paczki biblioteki - ale różnie może się zdarzyć )
    Kompilator gcc (g++ jest jego częścią) używa bibliotek z /usr/include dla includów "#include <....>", dla includów '#include "..."' jest to bieżący katalog (jeśli nie została użyta opcja -I )
REKLAMA