logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani telewizor 47-50" bez bajerów dla starszej osoby

marcin_kutno 14 Cze 2014 13:59 1920 7
  • #1 13706537
    marcin_kutno
    Poziom 9  
    Przed wypełnieniem ankiety postanowiłem napisać kilka słów, które być może jeszcze bardziej pomogą w wyborze odpowiedniego odbiornika. Telewizor będzie używany przez moją 58 letnią mamę, jest ona krótkowidzem (oczywiście podczas oglądania tv najczęściej nosi okulary). W swoim mieszkaniu przebywa przez około 4 miesiące w roku ( dwa zimą i dwa latem ). Przy wyborze telewizora liczy się dla niej stosunek ceny do jakości i niezawodności, przy czym telewizor ma służyć jej tylko do oglądania cyfrowej telewizji naziemnej. Jest zadowolona z telewizora który posiada od 13 lat ( Philips kineskopowy 28” 100Hz format 4:3) za jego bezawaryjność, w tej chwili przy wyborze nowego telewizora marka nie jest istotna. Mama oglądałaby telewizję z bliskiej odległości ( około 2m ) chciałaby aby telewizor zapewniał jej naturalne kolory i przyzwoitą jakość obrazu, ale nie jest ona przesadnie wymagająca, celem zobrazowania wymagań podam przykład ( trudno byłoby dostrzec mamie różnice pomiędzy zdjęciami robionymi lustrzanką a zwykłym aparatem cyfrowym), po prostu nie dostrzega drobnych różnic w jakości wykonania zdjęcia różnymi aparatami, i takim podejściem proszę kierować pomagając w wyborze odpowiedniego telewizora.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 4,5 x 5,5
    2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3 m
    3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1
    4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? I tak i tak
    5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
    6.Jak słońce świeci w pokoju ? Okna na południe słońce świeci cały dzień, do tej pory w dzień mama przysłaniała w razie potrzeby rolety.
    7.Jaki masz obecnie telewizor ? Philips kineskopowy 28” 100Hz 4:3
    8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Wskazane są srebrne elementy frontu (kuchnia jest połączona z salonem i mama chciałaby aby ładnie się to komponowało z elementami wystroju wnętrza tego pomieszczenia ), ale jeżeli wpłynie to znacząco na cenę to mama może z nich zrezygnować ( znacząco tz. powyżej 200zł ).
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Cyfrowa telewizja naziemna
    10.Jakie urządzenia ? Bardzo rzadko Video i pendrive.
    11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6 godz dziennie przez przez 4 miesiące w roku ( 2 msc. zimą i dwa msc. Latem )
    12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa ale niekoniecznie
    13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Kanały informacyjne, seriale, filmy.
    14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie
    15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
    16.Preferencje co do marki ? Nie
    17.Preferencje co do wielkości ? 47 – 50 z powodu krótkowzroczności
    18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Ciężko mamie odpowiedzieć na to pytanie, na pewno zdenerwowałoby ją to gdyby telewizor popsuł się, telewizor który ma w tej chwili ma 13 lat i nadal służy bezawaryjnie.
    19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
    20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Najlepiej do 2500 ale jeżeli warto dołożyć to wysupła jeszcze trochę.
    21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D raczej nie będzie używane, jeżeli już to wyjątkowo rzadko.
  • #2 13707440
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 13707532
    marcin_kutno
    Poziom 9  
    Sharp 50LD264 jest w super cenie, w moim mieście kosztuje 2299zł Jestem ciekaw czy na forum jest jakiś użytkownik tego telewizora, lub ktokolwiek mogący mogący napisać coś od siebie na jego temat.
    Oczywiście nadal czekam na propozycje kupna innych telewizorów.
  • #4 13707874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 13728900
    marcin_kutno
    Poziom 9  
    Znalazłem jeszcze taki model Sharp LC-50LE652V orazSharp LC-50LE750 oba
    są o 300zł droższe od SHARPa LC-50LD264E oraz Philips 50PFH4109
    Czy na potrzeby mamy o których pisałem w pierwszym poście wystarczy ten pierwszy, czy warto jednak dołożyć 300zł i kupić droższy, czy mógłby mi ktoś przybliżyć różnice między tymi modelami.
    Który z najtańszych telewizorów, podanych wyżej jest lepszy SHARP LC-50LD264E czy Philips 50PFH4109
  • #6 13729175
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 13729499
    marcin_kutno
    Poziom 9  
    To znaczy że pozostałe z przeze mnie wymienionych mają mniejszą rozdzielczość niż 1920 x 1080 i matryce inne niż 100Hz ?
  • #8 13730049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora o przekątnej 47-50 cali, który będzie odpowiedni dla jego 58-letniej matki, krótkowidza. Kluczowe wymagania to dobry stosunek ceny do jakości, niezawodność oraz naturalne kolory obrazu. Wśród proponowanych modeli znalazły się Sharp 50LD264, Panasonic 50A400, Sharp LC-50LE652V, Sharp LC-50LE750 oraz Philips 50PFH4109. Użytkownicy forum dyskutują o różnicach między modelami, zwracając uwagę na rozdzielczość i częstotliwość odświeżania matrycy, sugerując, że model Sharp 50LE750 z matrycą 100Hz może być lepszym wyborem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA